«Jakten på Downs syndrom er i gang», hevdet Menneskeverd i en kampanje mot den nye bioteknologiloven. Nå beklager organisasjonen.

– Dette var en feil setning å bruke i denne sammenhengen. Det er ikke en assosiasjon som er god å bruke, og det gjør vondt å se på. Annonsen ble fjernet etter kort tid, og vi beklager dette på det sterkeste, sier pressekontakt Kristin Rudstaden i Menneskeverd til NTB.

«Fra 26. mai vil jakten på Downs syndrom være i gang! Signer oppropet!» sto det å lese i annonsen fra Menneskeverd, der et bilde av et lite barn med Downs var brukt som illustrasjon.

Ifølge Rudstaden kom budskapet feil ut i annonsen, mens publiseringen skyldtes en misforståelse.

Opprørt

Annonsen ble likevel liggende ute en god stund torsdag. Blant dem som ble opprørt, er Unge Venstre-leder Sondre Hansmark 

– Det er en veldig spesiell måte å stemple meningsmotstandere på, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til NTB.

«Fra 26. mai vil jakten på Downs syndrom være i gang! Signer oppropet!» sto det å lese i en annonse fra Menneskeverd, der et bilde av et lite barn med Downs var brukt som illustrasjon.

– Umoralsk og fælt

Annonsen skulle være en del av kampanjen mot den nye bioteknologiloven, som skal behandles i Stortinget tirsdag og var lagt ut på kampanjenettsiden Plass til alle, som drives av Menneskeverd og Norges Kristelige Legeforening.

– Det må være vondt for mennesker med Downs og deres pårørende å høre at «nå starter jakten». Dette er både umoralsk og en fæl måte å bruke mennesker på, sier Hansmark.

– De prøver å lure folk til å tro at lovforslaget handler om å gå etter Downs syndrom. Men det er på ingen måte det dette handler om, men å gi kvinner større råderett over egen kropp, sier han.

LES OGSÅ: Titusenvis har signert opprop mot fosterdiagnostikk

Oppgjørets time i Stortinget

Tirsdag skal Stortinget avgjøre om eggdonasjon og assistert befruktning skal bli tillatt for enslige, samt om tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avlese Downs-syndrom, skal gjøres tilgjengelig for alle gravide.

Ap, SV og Frp – med unntak av enkelte representanter – går inn for å liberalisere bioteknologilovverket, mens KrF av alle krefter kjemper imot.

LES MER: 

Seks samfunnstopper i opprop: Frykter mer gentesting fører til press på å velge bort barn

Omstridte detaljer om eggdonasjon: Dette vil partiene gjøre i ny bio-lov

Bioteknologirådet vil ha eggbank på linje med sædbank