Nyheter

UNE trosser Sivilombudsmannen om familiegjenforening

UNEs høyeste organ trosser kritikk fra Sivilombudsmannen om feilbehandling av familiegjenforeningssaker. Nå krever KrF og SV svar fra regjeringen.

Bilde 1 av 3

– Dette er svært alvorlig og viser hvor arrogante UNE dessverre er. UNE setter seg over sivilombudsmannen, som er oppnevnt av Stortinget for å påse at enkeltmenneskers rettigheter blir ivaretatt i møte med forvaltningen, sier Georg Schjerven Hansen, advokat i Advokatfirmaet Roli.

31. mai kritiserte sivilombudsmannen for andre gang på få år Utlendingsnemnda (UNE) for feil anvendelse av regelverket om ­familiegjenforening for flyktninger. Første gang var i 2014.

Det var Schjerven Hansen som klaget UNE inn for ombudsmannen. Han anslår at 50-60 familier har fått avslag på det han mener er feilaktig grunnlag.

UNE besluttet da å behandle fire av klagesakene i stornemnd, deres høyeste beslutningsorgan, og la dem få presedens.

LES OGSÅ: Rystende av UNE

Trosser ombudsmannen

Vårt Land har nå fått tilgang til stornemndens vedtak. Med fem mot to stemmer besluttet den trosse ombudsmannens uttalelse.

– Dette må være historisk. Jeg kjenner ikke til eksempler på at et forvaltningsorgan har satt seg over ombudsmannen, sier Schjerven Hansen.

Stornemndas flertall skriver at ombudsmannens uttalelse og ansvaret UNE har «for å rette seg etter det lovgiver og departement bestemmer gjennom lov og forskrift ... i denne saken synes å være i konflikt med hverandre».

Derfor konkluderer de med at UNE ikke kan følge ombudsmannens uttalelse.

LES OGSÅ: UNE: «Skal vurdere kritikken»

SV og KrF krever svar

Kristelig Folkepartis Geir Jørgen Bekkevold sier han aldri har opplevd noe lignende:

– Jeg vil sende et skriftlig spørsmål til justisministeren om det virkelig er sånn at et forvaltningsnivå skal kunne opptre som en stat i staten og sette til side uttalelser fattet av et ombud som er nedsatt av Stortinget for å sørge for at forvaltningen retter seg etter norsk lov og forskrift.

Sosialistisk Venstrepartis Karin Andersen kaller det «rett og slett uakseptabelt» og mener statsministeren må på banen:

– Erna Solberg må avklare om hennes styre går ut på å la forvaltningen gi blaffen i Sivilombudsmannen og hvis så er tilfelle må Stortinget ta affære. Sivilombudsmannen skal si fra når loven ikke brukes riktig. Da må regjeringen sørge for at praksis endres eller så brytes loven og det kan selv ikke Erna Solberg godta, skriver Andersen i en tekstmelding til Vårt Land.

Georg Schjerven Hansen slår seg heller ikke til ro med stornemndas avgjørelse:

– Dette skal få etterspill. Vi er ikke ferdig, sier han.

Hva skjer nå?

– Klientene mine er veldig skuffet. Jeg regner med at dette blir tatt opp politisk. Sivilombudsmannen kan bringe saken inn for Stortinget og anbefale søksmål. I så fall får klagerne dekket fri rettshjelp og slipper å sitte igjen med saksomkostningene hvis de taper. Men det vil være en lang og tidkrevende prosess for dem.

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger hadde ikke anledning til å kommentere saken mandag kveld.

LES OGSÅ: Aps migrasjonsutvalg vil ha maksgrense på årlig innvandring

Dette er UNE og Sivilombudsmannen uenig om

Stornemndleder Anne Helgerud skriver i en e-post til Vårt Land at «denne saken er helt spesiell».

– Vi vurderte først selve saken. Da kom flertallet til at vi var saklig og juridisk uenig med Sivilombudsmannen. Deretter vurderte vi om vi likevel skulle følge ombudsmannens uttalelse, ut fra ombudsmannens viktige rolle. Det kom vi til at vi ikke kunne gjøre, siden politisk vilje uttrykt i forskrift er viktigere i et demokratiperspektiv, skriver hun.

Uenigheten gjelder en bestemmelse om unntak fra krav for å få familiegjenforening. For å omfattes av denne, må ­søknad være fremmet innen ett år etter at flyktningen fikk ­innvilget oppholdstillatelse.

Sivilombudsmannen ­skriver i sin uttalelse at det rekker at en flyktning har ­levert nettsøknad og betalt saksbehandlingsgebyr her i Norge.

Flertallet i UNEs stornemnd skriver derimot at «det er så tungveiende grunner» til at dette ikke holder «at man i dette tilfellet må konkludere med at ombudsmannens uttalelser ikke følges».

De mener Sivilombudsmannens uttalelser ikke er i tråd med «hvordan departementet oppfattet at regelen skulle anvendes i den aktuelle perioden».

Mindretallet i stornemnda mener på sin side at Sivilombudsmannens forståelse er rett. De mener UNE har lagt seg på en strengere praksis enn utlendingsforskriften krever ved å forlange «personlig fremmøte på utenriksstasjon, legitimering og framlegging av vedlegg». De to nemndmedlemmene konkluderer: «Vi kan ikke se at UNEs praksis kan endre lov og forskrift».

– Det er sterke ord. Jeg synes det er veldig trist at mindretallet ikke ble lyttet til her. Jeg synes det er helt merkelig at spørsmålet om personlig oppmøte eller nettsøknad skal tippe en sak som angår menneskers mulighet til å gjenforenes med familie, sier Bekkevold i KrF.

I august i fjor endret regjeringen utlendingsforskriften, som del av innstramming av regelverket. Dermed gjelder dette spørsmålet kun et begrenset antall familier som søkte under den forrige forskriften.

LES OGSÅ: Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gjøre familiegjenforening vanskeligere

Kan UNE trosse sivilombudsmannen?

I Stortingets ­for­arbeider heter det at det er «en grunnleggende for­utsetning for hele ordningen» at ­ombudsmannens oppfatning «i alminnelighet» følges.

Flertallet i stornemnden mener Stortinget likevel har anerkjent at det i spesielle tilfeller vil skje. De viser til stortingsproposisjonen om endringer i ombudsmannsloven fra 1979-1980. Der står følgende:

«Iblant hender det likevel at vedkommende forvaltningsorgan ikke vil bøye seg for ombudsmannens standpunkt».

De henter to eksempler på dette fra ombudsmannens årsmelding for 2015, der Kommunal- og moderniseringsdepartementet i to saker ikke ville følge ombudsmannens uttalelser.

– UNE viser ikke til ett eneste eksempel på at et forvaltningsorgan har gjort det. De viser bare til to eksempler med et departement. I praksis forsøker de å skape presedens for at Sivilombudsmannens uttalelser ikke må gjelde for dem, sier advokat Schjerven Hansen.

Leder for stornemnda i denne saken, Anne Helgerud, svarer i en e-post til Vårt Land:

– Vi i UNE kjenner oss ikke igjen i kritikken fra advokat Schjerven Hansen. Vi verdsetter selvfølgelig sivilombudsmannsordningen, som utgjør en rettssikkerhetsgaranti for personer som har saker i forvaltningen. Vårt klare utgangspunkt er at vi følger Sivilombudsmannens uttalelser.

– Er det et eller annet med UNE som gjør at det er akkurat de som treffer en så kontroversiell avgjørelse, Geir Jørgen Bekkevold?

– Godt spørsmål. Det har jeg ikke noe godt svar på. Men det har lenge blåst veldig friskt rundt UNE, og da knyttet til veldig strenge lovtolkninger i enkeltsaker, svarer KrF-politikeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter