Nyheter

UNE mente «Joseph» løy om legning – nå blir han trodd av norsk rett

ASYLSØKER: Utlendingsnemnda ville kaste ut «Joseph» fordi de mente han løy om at han var homofil. Nå er han blitt trodd av norsk rett.

«I motsetning til UNE har retten, riktignok under uttalt tvil, kommet til at NNs forklaring er tilstrekkelig troverdig og at det skal legges til grunn at han er homofil», skriver dommer Einar Holaker i dommen fra Oslo tingrett.

I januar skrev Vårt Land om den ugandiske asylsøkeren «Joseph» som søkte asyl fordi han risikerte å bli forfulgt på grunn av sin seksuelle legning. Uganda regnes som et av de verste landene å være homofil i, og homofile asylsøkere fra Uganda får så å si automatisk opphold i Norge. Det ville også Joseph ha fått i utgangspunktet, dersom Utlendingsnemnda ikke trodde han løy.

Vanskelige bevis

«Josephs» advokatfullmektig Georg Schjerven Hansen mener saker som handler om seksuell legning har paralleller til konvertittsaker der personer søker beskyttelse på grunn av trosskifte.

– Hvordan skal man kunne ­bevise sin legning eller sin tro? sa han til Vårt Land før saken skulle opp.

Dommer Holaker berører dilemmaet man har når man skal vurdere hva som foregår på innsiden av et menneske: «Bevistemaet her er uløselig knyttet til en indre overbevisning hos NN og er ikke objektivt konstaterbart.»

Bevisbedømmelsen vil derfor være «mer krevende enn normalt» og «vurderingen av NNs anførte legning i stor grad vil bero på den generelle troverdigheten av hans forklaring.»

Brister

UNE framførte at de ikke trodde på «Josephs» homofilihistorie og at hans øvrige forklaring ikke er «noenlunde troverdig» og at det hefter «store troverdighetsbrister ved den.»

I retten vitnet psykolog Krisztian Rosza og sexolog og lege Haakon Aars til fordel for Joseph. Begge var samstemte i at han er homofil. De mente at dersom han ikke var homofil, hadde han klart å lure alle rundt seg, over lengre tid, på en svært gjennomtenkt måte.

LES OGSÅ: UNE mente det var så lite sannsynlig at Joseph er homofil at de ikke trengte å møte ham

Flere saker

Retten mener at selv om Josephs forklaring inneholder brister, er den likevel troverdig nok, sammenholdt med vitneforklaringene, til at han blir trodd. Joseph vil derfor få opphold i Norge hvis dommen blir rettskraftig.

Josephs sak er bare en av flere saker som skal opp for retten de neste månedene der asylsøkerne ikke blir trodd på sin legning.

LES MER: Slik blir homofile behandla i Uganda og verda rundt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter