Nyheter

UD avviser bistandskritikk

Midtøsten-ekspert tviler på at det er politisk vilje til å skifte bistandsfokus. – Vi viderefører engasjementet så lenge vi mener det er riktig, sier UD.

– Å flytte bistand vekk fra sikkerhetssamarbeidet er en interessant tanke, men jeg tror aldri man ville fått noen med på det, sier Midtøsten-forsker ved PRIO, Jacob Høigilt.

I en kronikk i VG konkluderer Høigilt med at norsk bistand bidrar til å bygge en autoritær, palestinsk stat samtidig som Israel fortsetter en «målrettet annektering av Vestbredden og Øst-Jerusalem».

Høigilt skriver videre : «Palestinske angrep på israelere, enten de kommer fra Gaza eller Vestbredden, skaper riktignok en følelse av utrygghet for mange israelere, men er ikke noen reell trussel for staten».

Likevel tror Høigilt det ikke bare er å slutte å gi bistand slik Norge gjør i dag.

LES OGSÅ: Grov vald rammar palestinske kvinner

Dilemma

– Det er et komplisert politisk og etisk dilemma. De to store problemene med dagens bistandspolitikk er at den bidrar til et samarbeid med Israel som okkupasjonsmakt, samtidig som de palestinske selvstyremyndighetene blir stadig mer korrupte, sier Høigilt.

Men bistanden bidrar også til at palestinere, som er avhengige av selvstyremyndighetene, har det bedre materielt og sosialt.

– Slutter man i gi bistand til selvstyremyndighetene, setter man palestinerne i en vanskelig situasjon.

– Hva med å kanalisere bistanden andre steder, slik Zohar foreslår?

– Det skorter på politisk vilje til å flytte bistanden vekk fra selvstyremyndighetene. Politisk er det helt uspiselig for USA. Verken Arbeiderpartiet eller Høyre har villet konfrontere USA i dette spørsmålet, sier Høigilt.

LES OGSÅ: Gaza for farleg for internflukt

Fortsetter som før

Utenriksdepartementet melder til Vårt Land at Norge ikke har planer om å endre bistanden til Palestina med det første.

– Målet med vårt politiske engasjement og bistanden til PA er å bidra til tostatsløsningen. Tostatsløsningen er den eneste måten å skape varig fred på mellom partene, der begge kan leve side om side i fred og sikkerhet. Vi vil videreføre dette engasjementet, også innenfor bistanden, så lenge partene og vi mener det er riktig, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H) i en e-post til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter