Nyheter

Tror mann-kvinne-liturgi «dør ut»

Jørgen Foss håper flere homofile går til kirken allerede på søndag. Han er klar for å gifte seg i kirken om den rette dukker opp.

– Jeg føler Gud er i rommet, og jeg føler meg utenfor meg selv, sier Jørgen Foss like etter at han på Kirkemøtet har stemt for den alternative vigselsliturgien som homofile kan benytte.

Heidi Nordkvelde sniker seg innpå ham bakfra og gir ham en stor klem. Foss svarer med latteren han er blitt kjent for i Kirkemøtet.

Klar for bryllup

– Er følelsene sterkere enn i fjor da Kirkemøtet bestemte at homofile skal få gifte seg i kirken?

– Ja, for nå er det endelig. Finner jeg den rette, blir det bryllup i Sagene kirke, som har gitt meg så mye, sier han.

Både Foss og Olav Myklebust fra Møre gikk på talerstolen på fjorårets kirkemøte og etterlyste noen å gifte seg med. Det har ingen av dem klart.

LES OGSÅ: Øivind Benestad har meldt seg ut av Den norske kirke

Fortsatt kamp

Heller ikke kampen for homofiles plass i kirken er over, mener Foss. Han tror de som ikke ønsker den nye vigselen, vil jobbe mot den.

– Et vedtak på Kirkemøtet står ikke like fast som Bibelen. Man må engasjere seg i kirkevalget i 2019 for den mangfoldige kirken, sier Foss.

Han håper «mange flere kjenner på troen sin» og oppsøker kirken allerede på søndag.

Foss sier at han selv ikke vil ha bort den tradisjonelle mann-kvinne-liturgien fra 2003.

– Den vil uansett «dø ut», mener han.

LES OGSÅ: «Nåden samler kirken. Ikke meninger», skriver Vårt Land på lederplass

40 år

– Åpen folkekirke (ÅF) har tatt stafettpinnen over målstreken i dag, men uten Åpen kirkegruppe (ÅK) hadde det ikke vært noe vedtak i dag, sier Trond Laksaa, som bestilte kaken til feiringen mandag.

Åpen kirkegruppe har eksistert i 40 år, og kapellanen i Narvik lanserte i går boken om interessefellesskapet for lesbiske og homofile i kirken. Han er ikke homofil selv, men har vært med for at Den norske kirke «skal være troverdig».

– I kirkehistorisk perspektiv kom vedtaket fort. Å forandre holdninger vil ta lenger tid. Å være homofil er tabu i kirken mange steder i Norge, sier han.

I går kveld arrangerte Åpen folkekirke fest i Trondheim, sammen med organisasjonen FRI.

LES OGSÅ: «Bryllupsfest» for ny vigselsliturgi

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter