Nyheter

«Bryllupsfest» for ny vigselsliturgi

Det ble kake og jubel etter at flertallet i Kirkemøtet mandag vedtok ny vigselsliturgi for likekjønnede. – En bønn og en drøm går i oppfyllelse, sier Gard Sandaker-Nielsen i Åpen folkekirke.

Den norske kirke har nå en vigselsliturgi som lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) kan benytte fra 1. februar. Et flertall i Kirkemøtet stemte mandag for liturgien. Den nye liturgien kommer i tillegg til den eksisterende, som er fra 2003.

«Bryllupsfest»

Allerede før vedtaket kom det gratulasjoner fra Kirkemøtets talerstol. Alle visste hva som ville bli resultatet.

– Dette er dagen! En bønn og en drøm går i oppfyllelse. Det er verdt en skikkelig feiring, en bryllupsfest, sa Gard Sandaker-Nielsen, lederen i Åpen folkekirke, i debatten.

– Dette er en takkens dag. Takk til Gud. Nå innfrir vi et viktig valgløfte, sa Kai Krogh fra Nord-Hålogaland bispedømme.

Avstemningen viste 83 for ny liturgi og 29 mot.

LES OGSÅ: Tror mann-kvinne-liturgi «dør ut»

Siste kamp

Motstandere av det nye ritualet tapte  i fjor da Kirkemøtet vedtok at likekjønnede kan gifte seg i kirken, men de fortsatte kampen mot den ny liturgi til siste slutt. Enkelte ga tydelig uttrykk at det er vranglære og usant når kirken nå vier homofile.

I et eget forslag ba de Kirkemøtet stemme mot «konsensusforslaget» som innebærer at Den norske kirke får to vigselsliturgier.

Mindretallets forslag fikk bare 34 stemmer. Det tilsvarer tallet på kirkemøtemedlemmene i det konservative nettverket som hver morgen har møttes til bønn og samtale under kirkemøtet.

Sant og usant

– Jeg vil stemme for mindretallets forslag. Jeg kan ikke med min beste vilje forstå at vi kan blande sant og usant i samme flertallsvedtak, sa Rikke Elisabet Gravstad Kopperstad fra Møre bispedømme.

Karl Johan Kirkebø fra Bjørgvin reagerte og sa at det var utrolig skuffende å høre at de som er for ny liturgi er noen som snakker usant. Slike påstander mente han Kirkemøtets medlemmer skulle holde seg for gode for.

– Nå flyttes gjeredestolpene. Men der de nå sette vil det ikke være bibelsk fundamentert, sa Gunnar Gjevre fra Hamar bispedømme.

Flere av Kirkemøtets medlemmer kommenterte at det nå innføres en ny lære i kirken.

LES OGSÅ: Det er nåden som samler kirken. Ikke meninger.

Kritiserte biskopene

Biskopene har talt for å innføre et nytt vigselsrituale, men ble møtt med kritiske spørsmål, blant annet fra prostiprest og delegat Svein Skarholm fra Borg.

– Det er vanskelig med konsensusen som dere biskoper står sammen om. Den er utydelig. Vil vi som er mindretallet oppleve repekt for vårt syn, og ikke må finne oss et nådens rom for oss selv? Vil vi i praksis oppleve støtte fra dere? Ved utnevnelsen av prester og biskoper opplever jeg ikke det, sa Skarholm.

– Ikke snakk ned rommet til et bøttekott, sa Jon Høsøien, utsending fra Nidaros.

– Vis romsligheten ved å lytte til menighetene og tilsette prester av alle slag, sa Kjellfred Dekko fra Tunsberg til biskopene.

LES OGSÅ: Øivind Benestad har meldt seg ut av Den norske kirke

Smerte

– Vedtaket i dag kommer til å smerte. Det er en utfordring til retorikk og praksis i kirken fremover, sa Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

– Til dere som vurderer å melde dere ut. Jeg håper dere blir. Vi trenger dere, hver eneste en, sa Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark bispedømme.

LES OGSÅ: Ba kirketopper kutte kjøtt og fly

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter