Nyheter

Øivind Benestad har meldt seg ut av Den norske kirke

Øivind Benestad meldte seg ut av Den norske kirke minuttet etter vedtaket om likekjønnet vigsel. Men han «håper ikke at så mange som mulig» følger hans eksempel.

– Kollisjonen mellom den nye læren og alt jeg i årevis har argumentert for og advart mot, gjør det uholdbart for meg å fortsette som før. Men det betyr ikke at jeg håper at så mange som mulig melder seg ut. Det finnes gode grunner for å bli værende i Den norske kirke, og det finnes gode grunner for å forlate den, sier Benestad til Vårt Land.

I 15 år har han informert og argumentert, organisert og kjempet for at ekteskapet er for mann og kvinne, de siste åtte årene også fra talerstolen i kirkens topporgan.

Slutt

Men klokka 14.45 mandag 30. januar 2017 var det slutt. Utmeldingen ble undertegnet. Noen minutter senere ba kristiansanderen om ordet, og inntok denne talerstolen for siste gang - for å meddele at han med umiddelbar virkning har meldt seg ut.

Det var tyst i salen, inntil hoveddirigenten Lill Tone G. Jacobsen tok ordet:

– Vi tar dette til orientering. Da ber vi Benestad om å forlate plassen og levere nummerskiltet, sa hun.

Benestad gjorde som han ble bedt om, og gikk deretter direkte til intervju med Vårt Land.

LES OGSÅ: «Nåden samler kirken. Ikke meninger», skriver Vårt Land på lederplass

Brå avskjed

– Det var en brå og nokså formell avskjed med Kirkemøtet?

– Jeg hadde ikke ventet noe hjertelig respons etter en slik meddelelse. Men jeg er ikke sår eller en slagen mann. Jeg tar bare konsekvensen av min overbevisning, svarer teologen Benestad som har vært medlem fra Agder og Telemark bispedømme – på lekmannskvoten.

– Mange gleder seg over dette dramatiske vannskillet i Den norske kirkes teologi og praksis. Andre, meg selv inkludert, sørger dypt over den veien Kirkemøtets flertall har valgt, sier Benestad.

Det har bare én gang tidligere skjedd at et kirkemøtemedlem har meldt seg ut av Den norske kirke midt i valgperioden: Etter kirkemøtet i 2007 sa Tania Randby Garthus fra Oslo bispedømmeråd takk for seg, fordi hun mente at «Den norske kirke nå har abdisert» i spørsmålet om homofilt samliv.

– Jeg kan ikke være medlem i en kirke som ikke lenger tar Guds ord på alvor, sa hun.

Øivind Benestads argumentasjon er helt parallell. Han har tidligere uttalt at han kom til å melde seg ut av Den norske kirke hvis det ble vedtatt en kjønnsnøytral vigselsliturgi. Men mange har trodd at han ville vente og sitte valgperioden ut i det kirkelige ledervervet.

LES OGSÅ: Prest sier opp i protest mot ny vigselsliturgi

Holdt døra åpen

– Når bestemte du deg for utmeldelse ved første anledning?

– Det ble klart for meg for en ukes tid siden at tiden er inne for å ta konsekvensene av min overbevisning, hvis det ikke skjedde ekstraordinære ting på Kirkemøtet. Jeg holdt døra åpen for å la være, men det skjedde ikke noe «under» på møtet.

Benestad «er veldig skuffet over at ikke en eneste biskop stemte med mindretallet».

– Hvorfor mener du det hadde vært så viktig?

– Jeg hadde håp om at biskopene ville «fristilt» en av dem til å være talsperson for alle de kirkemedlemmer som nå føler seg veldig skuffet, fortvilet og forvirret. Mange føler seg nå uten en leder som står opp for dem, en hyrde.

– Var din egen biskop, Stein Reinertsen, ditt siste håp?

– Ja, jeg hadde håpet han ville stemt etter sin teologiske overbevisning, sammen med oss som sa nei til ny liturgi. Jeg har stor respekt for Stein, men jeg konstaterer at biskopene har lagt stort press på hverandre for å få full tilslutning til det som nå er vedtatt.

Øivind Benestad mener at Den norske kirke med dette «har vedtatt å bryte med Bibelens og Jesu entydige ord om at ekteskapet er for mann og kvinne».

– For meg er det en enorm skuffelse at ingen, verken i Bispemøtet eller Kirkerådet har tatt barneperspektivet i denne saken på alvor. Jeg opplever at Den norske kirke går inn i fremtiden med bind for øynene. Det ligger mange udetonerte bomber i kirkelandskapet fremover, tror Benestad.

LES OGSÅ: Kirkens beklagelse kommer snart

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter