Politikk

Helomvending om Lofoten-olje

En av de største stridssakene i Ap kan legges død etter at Nordland Ap snudde om Lofoten-olje. AUF vil ha partiet med på snuoperasjon på landsmøtet i april.

– Spørsmålet om LoVeSe har skygget over de viktige debattene om hvordan vi øker ringvirkningene i nord, både fra olje- og gassindustrien og annen industri. Vi ønsker nå å legge bort den saken og heller fokusere på andre industrimuligheter, sier Bjørnar Skjæran, leder av Nordland Ap.

Ap-laget som tidligere har stått i spissen i den interne kampen i Ap for utredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, gjorde en helomvending under helgens årsmøte: Et overveldende flertall på 111 mot 10 stemmer gikk inn for «å legge bort» dette kravet.

– Jeg legger til grunn at Ap konkluderer på samme måte, sier Skjæran.

LES OGSÅ: Trolig ikke olje-ja fra AP

Kompromiss

Saken har vært et mareritt internt i Ap over flere år. På landsmøtet i 2017 gikk et stort flertall inn for et kompromiss med delvis vern og delvis oljeutredning (se faktaboks). Skjæran støttet den gang kompromisset, men vil nå gå helt bort fra konsekvensutredning.

– I dette ligger det en erkjennelse i at det over flere perioder har vært flertall på Stortinget for konsekvensutredning, men parlamentarisk umulig å vedta det, sier Nordland Ap-lederen.

Han peker videre på at den lokale motstanden mot oljeboring har vokst.

– I Ap heier vi på lokaldemokratiet. Mens 11 av 12 kommuner i Lofoten og Vesterålen tidligere var for, er situasjonen snudd helt på hodet i dag, sier Skjæran og viser til de mange lokale nei-vedtakene om utredning.

LES OGSÅ: – Stortinget er uenig med egen befolkning om Lofoten

Går mot olje-nei

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalte til NTB søndag at han tar vedtaket til etterretning og at han ikke er overrasket over det ble utfallet på Nordlands årsmøte.

– Som partileder forholder jeg meg til partiprogrammet. Så merker jeg meg både diskusjon og vedtak i mange fylkeslag som går i den retningen Nordland vedtok i helgen, sa Støre.

Siden Ap-landsmøtet i 2017 der oljekompromisset ble banket gjennom, har hele ti av partiets fylkeslag gjort vedtak mot oljeutredning og dermed forkastet kompromisset. Nordland er dermed det ellevte fylket i rekken.

Utvikler politikk

Aps miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide minner om at Ap i dagens program er for oljeutredning i noen av områdene, men at dette Nordland-vedtaket peker mot det nye partiprogrammet som skal vedtas i 2021.

– Det er en rekke fylkeslag som har pekt i samme retning, men Nordlands vedtak har stor vekt siden det er et område som er i Nordland. Ap har et landsmøtevedtak som gjelder, men det er helt naturlig at politikken utvikler seg med tida og nye faktorer som dukker opp, sier Eide.

LES OGSÅ: AUF mener oljekompromisset ikke er godt nok

Landsmøte

Ap samles til landsmøte allerede i april 2019, men både Skjæran og Eide mener det er mest naturlig at partiet venter til 2021 med å behandle Lofoten-saken på nytt. Samtidig understreker Eide at det er mulig at partiet snur allerede under landsmøtet i april 2019 dersom saken kommer opp som en frittstående uttalelse.

AUF-leder Ina Libak sier til Vårt Land at ungdomspartiet vil fremme saken allerede til neste år.

– Vi er klare på at vi vil ta opp denne saken i 2019. Vi hadde et dårlig kompromiss fra 2017 som vi tapte på i valgkampen. Samtidig har det vært endringer med flere fylkeslag som er mot, det er en økende folkelig motstand og vi har fått en alvorlig FN-rapport om klima, sier Libak.

– Gå for nei

Hun sier det vil være umulig for landsmøtet å gå inn for et nytt kompromiss.

– I denne saken står man mellom to klare motsetninger, nemlig å åpne for oljeboring eller ikke. Forrige gang landet vi på et uforståelig kompromiss. Nå er det på tide at vi lander på et endelig nei, sier Libak

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk