Kirke

Tidligere Willow Creek-pastor: – Å være kvinnelig kirkeleder er veldig komplisert

Da den verdenskjente pastoren Bill Hybels trakk seg etter anklager om upassende atferd, overtok Heather Larson som hovedpastor i megakirken Willow Creek. Fire måneder senere sluttet hun.

– Jeg har møtt utfordringer hele livet, akkurat som deg. Men én av mine har vært mer offentlig enn mange andres, sier Heather Larson.

Den tidligere hovedpastoren for megakirken Willow Creek Community Church besøker Norge i forbindelse med Pinsebevegelsens lederkonferanse Led 20.

Hun har lagt en turbulent periode bak seg. Etter en rekke anklager om upassende oppførsel mot kvinner, ble det i april 2018 kjent at den verdenskjente pastoren Bill Hybels trakk seg fra stillingen i Willow Creek, menigheten han selv grunnla 42 år tidligere. Larson skulle lede kirken videre som hovedpastor.

I tiden som fulgte kom det flere anklager mot Hybels. Sammen med resten av ledelsen, inkludert eldsterådet og medpastor Steve Carter, trakk Larson seg fra stillingen fire måneder etter Hybels avgang.

Årsaken var håndteringen av varslene. Hybels har hele tiden bedyret at anklagene er usanne, og fikk lenge støtte fra ledelsen i menigheten.

Å utvikle motstandskraft

Når Larson taler for norske pinseledere, er det første gang hun står på en talerstol utenfor USA siden hun trakk seg fra Willow Creek.

– Jeg er her for å oppmuntre lederne på konferansen og ble spurt om adressere problemstillinger som er aktuelle for ledere i dag, forteller hun.

Den ene talen hennes vil handle om viktigheten av å utvikle motstandsdyktighet.

– Lederne som lykkes er de som er i stand til å reise seg etter nederlag, mener Larson.

Som barn var Larsons mor alvorlig syk, og de tilbrakte like mye tid sammen på sykehuset som hjemme. En gang overhørte hun en lege som fortalte moren om viktigheten av å utvikle smertetoleranse.

– Min unge hjerne forstod ikke hva det betød. Jeg fylte badekaret til det var glovarmt og tenkte det ville lære meg å tåle smerte, forteller Larson.

Før hun la seg ned i det varme vannet kom moren inn. Hun la armene rundt henne og sa: «Livet vil bringe nok smerte. Du trenger ikke påføre deg selv dette. Jeg ser styrke i deg allerede, og Gud vil bære deg gjennom alle omstendigheter.»

– Det var alt jeg trengte å høre.

Før Heather Larson trakk seg som hovedpastor i menigheten Willow Creek, beklaget hun at hun ikke hadde erklært sin støtte til varslerne tidligere. En rekke kvinner har stått frem med anklager om upassende oppførsel fra den verdenskjente pastoren Bill Hybels. Her under Pinsebevegelsens lederkonferanse Led 20.

Anklager mot Hybels

Da Larson trakk seg som hovedpastor, hadde hun vært i Willow Creek i 20 år.

– Mye med måten jeg forlot kirken på var tøft, men det var også 20 år med fantastiske ting. Jeg kan velge å fokusere på det negative eller på alt det gode Gud har gjort. Jeg vil ikke feie bort det vanskelige, men jeg vil heller ikke at det skal definere det, sier Larson.

På spørsmål om når hun først hørte om anklagene mot Hybels og hennes opplevelse av prosessen, henviser hun til tidligere pressemeldinger og uttalelser. Før hun gikk av, sa Larson til menigheten at hun tror på varslernes historier om at Hybels handlinger såret dem. Hun ba om tilgivelse for at hun ikke personlig erklærte dette tidligere, ifølge Chicago Tribune.

Etter at Larson og ledelsen trakk seg, ble anklagene undersøkt av en uavhengig arbeidsgruppe. De konkluderte med at anklagene var troverdige og de kritiserte den tidligere ledelsens håndtering av anklagene.

– Arbeidsgruppen gjorde en veldig god jobb med å lytte til alle parter. Jeg setter stor pris på prosessen deres og det som kom ut av den, sier Larson.

'Et nytt kall'

Mens humøret har vært lett og latteren har sittet løst så langt, endrer Larson plutselig sinnsstemning når hun får spørsmål om hun har forandret syn på lederskap og menighet.

Den tidligere pastoren blir stille lenge. Så unnskylder hun seg og sier hun må finne de rette ordene. Hun må tørke et par tårer før hun svarer:

– Det er veldig komplisert å være kvinnelig leder i en kirke.

Hun mener det finnes andre arenaer der gavene hennes er velkomne.

– Alle må velge hvilke kamper de vil kjempe og når de skal gjøre det. Jeg føler at Gud løste meg ut fra rollen som hovedpastor.

– Ble det en byrde?

– Nei, det var mer som at Gud sa: Du har båret det jeg ba deg om å bære. Nå sender jeg deg til et nytt kall.

Kvinnelige ledere

– At jeg er lei meg kommer nok av at jeg så inderlig gjerne ville se kvinner bruke gavene sine i kirken. Jeg vil fortsette å heie på dem og bane vei som best jeg kan, sier Larson.

Etter Willow Creek har hun brukt tid med mentorer og andre personer som har hjulpet henne å prosessere det som hendte. Nå leder hun organisasjonen LifeGive, som gir råd om givertjeneste til veldedige formål.

– Her kan jeg påvirke mange flere mennesker. I mitt nåværende arbeid er det heller ingen som stiller spørsmål ved hvilken lederrolle jeg kan ha.

Sterkere tro

Når Larson ser tilbake på den vanskelige perioden, har hun en opplevelse av at Gud har gått sammen med henne.

– Har du tvilt på Gud?

– Jeg har en venn som ikke tror på Gud. Etter at alt dette hadde skjedd, la hun armene rundt meg og sa: «Nå kommer du endelig til å følge i mine fotspor». Jeg svarte henne: Troen på Gud er sterkere enn noen gang.

– Hvordan kan den være det?

– Jeg vet at Gud gikk sammen med meg og omringet meg med gode mennesker. Å holde fast ved ham har gitt meg en fred. Det har båret meg gjennom alt.

LES MER OM WILLOW CREEK:

---

Willow Creek Community Church

  • Megakirken Willow Creek Community Church i Chicago ble grunnlagt av Bill Hybels i 1975. Kirken har vært en viktig inspirasjonskilde for kirker verden over.
  • I april 2018 trakk Bill Hybels seg fra alle verv og posisjoner. Bakgrunnen var at flere kvinner i menigheten har ­anklaget ham for «grense­overskridende adferd» gjennom flere tiår.
  • Eldsterådet og de to hovedpastorene Heather Larson og Steve Carter trakk seg fra oppgavene sine i august 2018.
  • En uavhengig arbeidsgruppe har gransket anklagene mot Hybels og hatt samtaler med de involverte partene. Rapporten ble publisert i februar 2019 og konkluderte med at anklagene er troverdige.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke