Nyheter

– «Tenn lys»–omskriving er fusk

Forfatter og prest, Eyvind Skeie, reagerer på at lærer skrev om hans kjente adventssang «Tenn lys».

Bilde 1 av 2

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var invitert til skoleavslutningen til en femteklasse på Fjell skole i Drammen. Elevene og lærer, Unni Helland, ønsket å vise statsråden hvordan man kan ha en inkluderende juleavslutning.

LES OGSÅ: Her går nesten alle på skolegudstjeneste – også muslimene

En post på programmet var å synge Eyvind Skeies kjente adventssang «Tenn lys». I en kronikk i Aftenposten skrev Helland at under fjerde og siste vers, der Jesus er omtalt som Himmelkongen «velger barn med en annen religiøs bakgrunn om de skal synge med eller stå i ro uten å synge, dette etter samtale med sine foreldre. Så enkelt! Så uproblematisk! Så respektfullt!

– Et fantastisk pedagogisk grep, mener forfatter Eyvind Skeie.

Men til årets avslutning skrev Helland et nytt fjerdevers for å «reflektere verdenssituasjonen og hvordan denne klassen er satt sammen». Der er Himmelkongen byttet ut, og lysene tennes for «oss». Se faktaboksen for å sammenlikne de to versene.

– Pedagogisk fusk

Det synes ikke Skeie er greit.

– Dette hører ikke hjemme i den offentlige skolen. Der skal jo barna få et møte med den virkelige tradisjonen og den riktige teksten. Noe annet er å drive med fusk, både opphavsrettslig og pedagogisk, uansett hvor edel hensikten måtte være, sier han.

Han har selv vært med og skrevet lærebøker til KRL og forteller at de var ekstremt nøye på å gjengi tekstene fra de ulike religionene på en korrekt måte.

– Vi har en plikt til å slåss litt med det som er vanskelig. Det er det som er toleranse, sier han.

– Bekjennende tekst

Han forstår at teksten kan være utfordrende å synge for personer som ikke tror, siden den ligger nær en bekjennelse.

– Da er det bedre å forklare at de som ikke tror kan la være å synge, som hun skrev i kronikken. Nå flytter hun teksten i retning en demokratisk likhetsideologi. Det er langt unna den opprinnelige meningen.

Truet med anmeldelse

Det er ikke første gang «Tenn lys» blir omskrevet. For tre år siden lagde Hedningsamfunnet en helt ny versjon av sangen. Planen var å spille den inn. Det satte opphavsmann, Skeie, foten ned for.

LES OGSÅ: Hedninger kupper adventssang

Han vurderte å anmelde Hedningsamfunnet for brudd på åndsverksloven. Etter et dialogmøte kom de til enighet og Skeie skrev en ny tekst til Sigvald Tveits melodi, som Hedningsamfunnet kunne bruke.

Han mener det er en forskjell på Hellands omskriving og Hedningsamfunnet.

– Hedningsamfunnets nye tekst var en provokasjon og formulerte seg i motsetning til originalteksten. Helland har gjort dette med god hensikt, sier Skeie som opplyser at Helland hadde sendt en forespørsel til ham på Facebook, som han ikke hadde sett før nå.

LES OGSÅ: Skeie og Hedningsamfunnet forenes om adventssang

– Taket løftet seg under Tenn lys

Torsdag var Unni Helland med elevene sine på Fjell skole på skolegudstjeneste. De aller fleste elevene hennes var med på skolegudstjenesten, selv om mange er muslimer.

I kirken sang de også «Tenn lys», og det gjorde de i originalversjonen.

– Vi sang både Glade jul og Deilig er jorden, men det var under «Tenn lys» at taket løftet seg, forteller hun.

Helland tolket det manglende svaret fra Skeie som en aksept.

– Jeg hadde ikke gjort dette om han hadde hatt innvendinger. Det er uansett viktig å si at dette var et engangstilfelle. Vi har brukt hans opprinnelige tekst i alle år, helt siden han skrev den, forteller hun.

– Det nye verset skrev jeg for å tilpasse verdenssituasjonen og for å vektlegge at det er neste generasjon som skal gjøre det vi voksne ikke har fått til, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter