Nyheter

Strøm av nordmenn til Lesbos for å hjelpe

De gjør det frivillig og for egen regning: Stadig flere nordmenn drar til den greske øya Lesbos for å hjelpe.

Torsdag satte Silje Anette Myhr fra Oslo seg på morgenflyet til Hellas. Med seg skulle hun ha tre kofferter stappfulle av klær, mat og nødvendighetsartikler til flyktningene på Lesbos.

– Jeg orket ikke sitte stille lenger og se på. Jeg kan ikke hjelpe en hel verden, men hvis jeg kan hjelpe ti stykker, er det verdt det, sier Myhr til NTB.

– Ekstremt mange

Stadig flere vil gjøre som Myhr, forteller Trude Jacobsen, som står bak Facebook-gruppa Dråpen i havet, som på kort tid har fått over 22.000 medlemmer og en rekke lokale undergrupper.

– Det er ekstremt mange som nå melder seg og sier at de har lyst til å reise ned. Vi setter dem i kontakt med hverandre, sier Jacobsen til NTB.

Lørdag fulgte hun 16 personer til Gardermoen som skulle til Hellas og jobbe som frivillige på Lesbos.

Selv kom hun tilbake fra Lesbos onsdag i forrige uke. Nå får hun daglig tusenvis av tekstmeldinger fra folk som spør hva de kan gjøre for å hjelpe.

LES OGSÅ: Charterturister gir bistand til flyktninger

Får ikke sette opp busser

Hittil i år er det kommet over 230.000 flyktninger og migranter med båt til Hellas, en enorm økning i forhold til i fjor. Mange av dem kommer i land på strendene nord og øst på Lesbos, der det ikke finnes noe apparat for å ta imot dem.

For å komme til stedet der de kan bli registrert, må utmattede, sultne og tørste flyktninger gå sju mil langs til dels dårlige fjellveier.

Trude Jacobsen skulle gjerne satt opp busser for å frakte flyktningene.

– Men vi får ikke tillatelse, og myndighetene vil ikke, sier hun til NTB.

Ved hjelp av pengegaver har hun imidlertid kunnet leie biler til de frivillige.

– Vi kjører så mange vi kan, sier hun.

LES OGSÅ: Kan de ta ti flyktningar, spurte staten. Vi tek 25, svarte Luster kommune

Positivt

Samtidig er Jacobsen rørt over engasjementet blant nordmenn. Norske medier er fulle av historier om folk som samler inn penger, klær og annet eller stiller opp på andre måter for å hjelpe flyktningene.

– Det er utrolig positivt at folk kanskje er i ferd med å endre seg i synet på å ta imot flyktninger, sier hun.

Det er ikke bare nordmenn som engasjerer seg: Søndag meldte det danske charterselskapet Spies at deres gjester siden juli har tatt med over 15 tonn nødhjelp på ferien til Kos og Lesbos. På grunn av den ekstraordinære situasjonen får de reisende ta med 20 kilo ekstra bagasje, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

LES OGSÅ: Her kan du hjelpe – se vår landsomfattende oversikt

Brukte køller

Samtidig kom det søndag meldinger om at politiet på Lesbos brukte køller for å spre om lag 500 flyktninger og migranter sent lørdag kveld. Flere ble skadd i tumultene.

Ifølge politiet forsøkte hundrevis av mennesker å ta seg om bord på en ferje uten å ha de nødvendige papirene. 1.700 mennesker var allerede om bord på båten, som skulle til Aten.

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter