Nyheter

Strammer grepet etter terror

Ett år etter Charlie Hebdo får fransk politi utvidede fullmakter. – Dilemmaet er hvilken pris vi er villige til å betale, sier sikkerhetsekspert.

Under ettårsdagen for angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris informerte Frankrikes president François Hollande om nye skjerpede lover mot terror og organisert kriminalitet. Politiet skal blant annet få muligheten til å sjekke identifikasjonspapirer og bagasjen til personer som oppholder seg i nærheten av det som er definert som «truede bygninger», melder NRK.

– Dilemmaet er hvilken pris vi et villige til å betale for å gjøre omgivelsene tryggere. Høy grad av sikkerhet kan gjøre det mindre attraktivt å leve i et samfunn, sier professor ved Politihøgskolen i Oslo, Tore Bjørgo.

LES MER: Advarer mot å la Muhammed få være tabu

11. september

12 mennesker mistet livet i angrepet mot satiremagasinet, utført at ekstreme islamister. Til sammen fem mennesker ble de neste dagene drept i angrep i Paris.

– Terrortrusselen mot Europa har utvilsomt økt, så de skjerpede virkemidler for å beskytte og avverge er ikke ubegrunnet, understreker Bjørgo.

Attentatene mot et konsertsted og flere restauranter i Paris 13. november 2015, viser at terroristene har vilje og evne til å slå til mot tilfeldige borgere. Tiltakene må samtidig balanseres mot økt mistenksomhet og innskjerpet frihet, mener han.

– Vi har sett at stopping og ransaking på gaten oftest rammer personer som ser muslimske ut. Konsekvensen blir at de føler seg mistenkeliggjort. Opplevelsen av ikke å være en del av samfunnet, kan igjen føre til økt radikalisering.

Etnisk skjevhet har blitt avdekket blant annet i New York, forteller Bjørgo. Her har politiet strammet inn praksisen.

– Det er påvist at denne typen tiltak har liten effekt når det gjelder å ta terrorister.

Han mener USA etter terrorangrepet 11. september generelt ble så opptatt av sikkerhet at det påvirker samfunnet i negativ retning.

LES MER: – Drap og overgrep er den virkelige blasfemien, mener Selbekk

Mer politi.

I kjølvannet av terroren det siste året har Frankrike satt i verk flere tiltak for å hindre nye angrep. 200 personer i landet blitt ilagt reiserestriksjoner for å hindre at de drar til Syria eller Irak for å krige, melder NTB.

Hollande gjentok i går også et løfte om 5.000 flere politifolk innen utgangen av neste år. Før nyttår kom nye retningslinjer som tillater politifolk å bære våpen også når de ikke er på jobb.

I går ble en mann ble skutt og drept av politiet da han i går forsøkte å ta seg inn på en politistasjon i 18. arrondissement nord i Paris. Mannen var bevæpnet med en kniv og hadde trolig også en bombevest på seg.

Ifølge politikilder skal mannen ha ropt «allahu akbar» (Gud er stor).

LES MER: – Charlie Hebdo karikerer den allmektige Gud

Forebygging

Hvordan folk opplever mer bevæpnet politi i gatene, vil være individuelt, påpeker Bjørgo. For noen signaliserer det trygghet, for andre potensiell død.

Politiet i Norge har vært midlertidig bevæpnet siden november 2014. Etter terrorangrepet i Paris 13. november 2015, har Politidirektoratet besluttet at bevæpningen forlenges til februar.

– Hva er de viktigste tiltakene en stat kan gjøre for å forhindre terrorangrep?

– Etterretning har hindret mange forferdelige angrep i Europa de siste 15 årene. Det vi ikke kan dokumentere på samme måte, er den grunnleggende forebyggingen, det som gjør at mennesker ikke radikaliseres og ikke kommer så langt at de forsøker å utføre terror. Her er både familie, skole og medier viktige, sier Bjørgo.

Han viser dessuten til økt sikring av bygninger, et virkemiddel som også brer om seg i Norge.

LES MER: Vanskelig år for Charlie Hebdo tross massiv støtte

Mer samarbeid

I forbindelse med markeringen i Paris pekte Hollande på at de franske sikkerhetstjenestene må bli flinkere til å samarbeide, skriver NTB.

– Når vi møter slike fiender er det viktig at tjenester som politi, etterretningstjenesten og militæret jobber perfekt sammen og deler all informasjon de har med hverandre, sa presidenten.

Flere av personene som politiet mener deltok i angrepene, var allerede kjent for den franske sikkerhetstjenesten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter