Nyheter

Straks er alle verdens land smittet: – Katastrofale følger, sier Leger uten grenser

På et busstopp i Nairobi i Kenya må en passasjer desinfisere hendene før påstigning. Landet er et av stadig flere som også stenger grensene for innreise.

Koronaviruset som startet sin farlige spredning på et marked i Wuhan i Kina, har nå nådd så godt som alle verdenshjørner og land. Det kenyanske innreiseforbudet for folk som ikke bor i landet som trer i kraft i dag, er symptomatisk for utviklingen.

For en knapp uke siden var virussmitten registrert i bare åtte afrikanske land. I helgen økte omfanget til 24 land, nær halvparten av kontinentets 54 land. Nå er det imidlertid bare et spørsmål om tid før det ikke lenger finnes smittefrie land, på et kontinent der helsevesenet gjennomgående er underdimensjonert selv for en normalsituasjon.

Stengte skoler i hele landet

Kenyas innreiseforbud skal i første omgang gjelde for 14 dager, og i tillegg stengte mandag alle landets skoler. Universiteter og internatskoler stenges innen slutten av uken.

Kenyanske bedrifter oppfordres til å la ansatte jobbe hjemmefra, og president Uhuru Kenyatta ber folk unngå å samles i gudshus og kjøpesentre.

Så langt har landet bare tre bekreftede smittetilfeller, men også i Kenya handler det om å sette i verk så strenge tiltak som praktisk mulig for å hindre at viruset får etablert seg på en måte som kan fører til eksponentiell økning av smittede.

Sør-Afrika: Nasjonal katastrofetilstand

I Sør-Afrika erklærte president Cyril Ramaphosa i helgen en nasjonal katastrofetilstand, og advarte om at utbruddet kan ha en potensielt varig innvirkning på det som er det afrikanske kontinentets mest utviklede økonomi, som allerede er i lavkonjunktur.

– Enhver utenlandsk statsborger som har besøkt høyrisikoland de siste 20 dagene vil bli nektet visum til Sør-Afrika, sa Ramaphosa, og la til at sørafrikanere som har besøkt land med smitte, vil bli utsatt for test og karantene når de kommer hjem.

Land med dårlig utbygd helsevesen og problemer med sanitær og hygiene, kan bli de aller største taperne. Det kan bli forsterket av at rike lands økonomier blir så svekket som følge av pandemien, at viljen til å fylle opp bredere FN-appeller om humanitær innsats i kriser og konflikter i sør, kan gå ytterligere ned.

Frykter katastrofe i flyktningleirer

Lindis Hurum i Leger Uten Grenser, som blant annet har erfaring fra ebola-epidemien i Afrika, frykter at vi kun har sett begynnelsen på koronavirus-pandemien.

– Man trenger ikke være ekspert for å forstå at det vil få katastrofale følger når denne typen virus sprer seg til land med svært dårlig helsevesen og en befolkning som er sårbare i utgangspunktet, sier den erfarne feltarbeideren til NTB.

Lindis Hurum er særlig redd for følgene det kan få dersom koronaviruset får feste i overfylte flyktningleirer, der mennesker fra før av er utsatt for infeksjonssykdommer som meslinger og kolera.

Slike leire har også en sterk overvekt av eldre, underernærte barn og andre syke og svake, der helserisikoen er større dersom de smittes av koronaviruset. Foreløpig er det ukjent hvor mye dårligere «overlevelsesevne» COVID-19-viruset har i varmere klima enn på den kaldere nordlige halvkule.

Oljeprisen ned, og børsene faller

Mandag meldte Verdens helseorganisasjon (WHO) at over 60.000 smittede personer er blitt friske igjen. Johns Hopkins University, som bruker tall fra WHO og andre kilder, anslår at over 77.000 ikke lenger er syke, mens det er registrert om lag 170.000 smittede.

Selv om en rekke lands myndigheter, fra USA til Norge, de siste dagene har innført rentenedsettelser og en rekke andre økonomiske støttetiltak i tillegg til smiteverntiltak, fortsetter den ekstreme nervøsiteten på børsene. For Norge var situasjonen mandag ekstra dyster, med laveste oljepris siden forrige kraftige prisfall i 2016, og tilsvarende fall på Oslo Børs. Midt på dagen mandag var både børsen og oljeprisen ned åtte-ni prosent, tross regjeringens nye tiltak.

LES MER:

---

Sprer seg

  • Koronaviruset sprer seg stadig, og mandag formiddag var det registrert nesten 170.000 smittetilfeller rundt om i verden.
  • Det omfatter over 6.500 dødsfall og 74.000 friskmeldte, fordelt på over 156 land og territorier.
  • Det er store mørketall, og disse er hardest rammet:
  • Kina, unntatt Hongkong og Macau: 80.995 smittetilfeller, hvorav 3.200 døde og 67.000 friskmeldte.
  • Italia: 24.747 smittet, 1.809 døde
  • Iran: 13.938 smittet, 724 døde
  • Sør-Korea: 8.162 smittet, 75 døde
  • Spania: 7.753 smittet, 288 døde
  • Tyskland: 4.585 smittet, 11 døde
  • Frankrike: 4.481 smittet, 91 døde
  • USA: 2.952 smittet, 57 døde
  • I Norge er 1.077 smittet (3 døde), i Sverige 992 smittet (2 døde), i Danmark 864 smittet, på Island 156 smittet og i Finland 225 smittet.
  • Latin-Amerika og Karibia: 448 smittet, 6 døde
  • Afrika: 315 smittet, 8 døde
  • Kilde: AFP, Johns Hopkins CSSE, FHI, NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter