Nyheter

Støre: – Trusler er ikke noe vi skal leve med

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener man unnlater å snakke ærlig om trusler og terror. – Jeg blir forundret når nordmenn sier at vi har sluppet terror i Norge.

– Jeg har mye temperament, og det sitter i fingrene å ha lyst å sende en saftig melding tilbake. Men jeg tror ikke det er det som flytter holdninger.

Det sier Jonas Gahr Støre i et intervju med Vårt Land dagen før han skal holde tale til AUF torsdagen i festivaluka på Utøya. Trusler og hets er ett av temaene Støre skal snakke med ungdommen om.

Vårt Land har tidligere skrevet om hvordan AUF-medlemmer mottar trusler og hets, og hvordan de håndterer det.

– Merkesteiner blir umerkelig flyttet

Ap-lederen forteller at han nylig har vært i kontakt med politiet som sier at de ser et økende omfang av trusler og hets, og at overgangen fra holdning til handling er mindre. I fjor sommer ble en moské i Bærum angrepet av en høyreekstrem terrorist som er dømt for terror.

– Merkesteiner blir litt umerkelig flyttet. Det som de fleste for noen år siden ville reagert på og sagt at var totalt uakseptabelt, sier man i dag at man må leve med. Og det advarer jeg mot, sier Støre.

Han sier at han selv registrerer at det ofte er norske menn i samme alder som han selv som kommer med trusler, men at det meste foregår på nett, og der med er det vanskelig å identifisere mye.

– Det er noe jeg skulle ønske å se mer forskning må. En ting er at vi snakker om det, men jeg syns vi burde gå mer inn i hvorfor skjer det.

LES OGSÅ: Minoritetsgrupper får mest hets bland AUF-ere.

Terrorangrep mot Arbeiderpartiet

Han er opptatt av at man snakker om det som skjedde 22. juli 2011. Selv om angrepet ble utført av en hvit mann på den ekstreme høyresiden, så var angrepet terror rettet mot Arbeiderpartiet og deres ungdomslag.

– Vi må ikke dekke over og skyve det ubehagelige unna. La oss beskrive det som skjer, helt åpent og ærlig. Det er viktig at vi holder kunnskapen om det som skjedde 22. juli vedlike, snakker sant om det som skjedde, at vi bevarer de synlige merkene etter angrepet for ettertiden, ikke maler og plastrer over, sier han.

Forskjell på å ytre seg kritisk og true

Arbeiderpartiets partileder er særlig bekymret for unge og kvinner som trues og hetses. Han fortreller at mye av det som de opplever skiller seg fra mye annen hets. Tonje Brenna er blant annet en av Ap-politikerne som har uttalt at hun vurderer å trekke seg som toppolitiker på grunn av nettopp trusler og hets.

– Jeg vil understreke at hvis det er noen som ønsker frisk og tøff debatt, og diskusjon på klingen i sak, så er det Arbeiderpartiet, og ikke minst AUF. Dette handler ikke om å ta på silkehansker i politisk debatt. Den kan, og skal, være tøff, understreker Støre.

Han mener at det er en grense mellom det å ytre seg kritisk overfor noen, og det å true noen. Støre mener at den grensen er lett å se. Han viser til AUF-leder Ina Libak sin tale 22. juli i år.

– Hun sa at det bekymrer henne mer at vanlige mennesker blir med på en glideflukt i retning av å godta grove og hatefulle ytringer, enn de få som ytrer dem.

LES OGSÅ: AUF-leder Ina Libak: «Da jeg var liten, drømte jeg om å lære å spille piano. Bak pianoet på Utøya ble jeg skutt fire ganger»

– Ingen er uberørt

Støre var selv et mål for angrepet som fant sted på Utøya i 2011. Han var på øya dagen før, og det var tilfeldighetene som gjorde at gjerningsmannen valgte å gå til angrep dagen etterpå.

– Jeg har opplevd trusler jeg ikke ønsker å gå inn på, men andre har opplevd mye verre ting enn meg. Som å bli skutt på. Men jeg har også opplevd å bli tatt godt vare på, sier partilederen.

– Hvordan opplever du å få trusler?

– Ingen er uberørt. Ingen kan være uberørt av det. Men igjen, for meg er regnskapet av politikken fremdeles positivt. Jeg får mer energi enn uro, forteller Støre.

Støre sier at han tror mange undervurderer hvor mye 22. juli fortsatt preger partiet og ungdomslaget. Følgene for Arbeiderpartiet og AUF har vært mange.

– For det første mistet vi flere titalls fremtidige politikere. For det andre mistet vi dem som ble såret og valgte å trekke seg tilbake, av grunner som er helt forståelige. Partiet har betalt en pris i form av at vi mistet motiverte talenter, men så har vi fått noen også, sier han.

LES OGSÅ: Ber politiet ta trusler mot kvinner på alvor.

«Fortidens tåke»

Politiet og myndigheten har en avgjørende rolle i forbyggingen av trusler og hat rettet mot samfunnsengasjerte, men Støre mener imidlertid at viktigst er de holdningene nordmenn har privat.

– Derfor er samtalen du og jeg har her viktig. Derfor er samtalen i det offentlige viktig. Og derfor er det viktig at vi snakker sant, og at vi ikke lar slike dramatiske ting som skjedde 22. juli gli i fortidens tåke, forklarer Ap-lederen.

---

Trusler og hets

  • Mange politikere opplever å motta trusler og hets, særlig kvinner, homofile og minoriteter.
  • AUF snakket med Vårt Land om hvordan trusler påvirker dem, og etterlyser bedre håndtering fra politiet.
  • Kari Kjønaas Kjos stiller ikke til gjenvalg neste høst. Én av grunnene er hets og trusler hun opplever å få.
  • Støre er opptatt av at man anerkjenner at 22. juli var et terrorangrep
  • I Arbeidepartiet oppfordrer de til å anmelde trusler
  • Støre er redd flere godtar og normaliserer hatefulle ytringer fordi det er så mye av det

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter