Nyheter

Støre skjerper tonen mot Giske

Jonas Gahr Støre kritiserer Trond Giskes omtale av varsler som «grunnløse og falske». Og kaller muligheten for at Giske kommer tilbake som nestleder som «teoretisk».

Bilde 1 av 2

Støre er blitt kritisert for å være veik i sin håndtering av Giske-saken. Men da han holdt pressekonferanse etter krisemøtet i Aps sentralstyre tirsdag ettermiddag, var han svært tydelig.

På spørsmålet om han holder mulighetene åpen for at Gise kommer tilbake som nestleder, svarte Støre:

– Teoretisk kan det ikke utelukkes.

LES OGSÅ: – Enten Tajik eller Giske må gå av

Støre kritisk til Giskes omtale av varsler

Ap-lederen tok også et tydelig oppgjør med Giskes uttalelser på Facebook mandag kveld. Samme kveld kom nyheten om at Ap-nestlederen var fristilt fra nestledervervet på ubestemt tid.

Mens Giske før jul la seg flat i et intervju med Dagsrevyen, hevdet han nå at flere varsler var «grunnløse og falske» og at disse «har systematisk vært lekket til mediene»:

– Ingen av de varslene jeg har mottatt er å betrakte som falske varsler. Jeg tar avstand fra den ordbruken. Fordi det kan gi inntrykk av at varsler settes i et tvilsomt lys, svarte Støre, da han ble spurt om Giskes beklagelse da var troverdig.

Men det kom ingen endelig avklaring om Ap-nestlederens fremtid. På spørsmål om det er jussen som avgjør om han har tillit til Giske, svarte Støre:

– Det er avgjørende, men til sist er tillit en samlet vurdering.

BERIT AALBORG: «Valget mellom Tajik og Giske bør være åpenbart»

Hadia Tajiks solospill

Nestleder Hadia Tajik har derimot allerede uttrykt så sterk mistillit til Trond Giske at en av dem uansett vil måtte må gå av som nestleder, hevdet valgforsker Svein Henrik Tuastad og dosent Trond Blindheim overfor Vårt Land tirsdag.

Etter at to av varslerne hadde lagt fram sine saker for henne, skrev Tajik 22. desember på sin Facebook-side at de for henne var «rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist».

Stort lenger kan ikke Tajik gå i å uttrykke mistillit til Trond Giske.

På spørsmål om han var orientert om Tajks Facebook-post, svarte Støre:

– Jeg var orientert om at hun vurderte det. Det må hun ta ansvar for selv. Hadia er engasjert i dette temaet.

På spørsmål fra Vårt Land om det er mulig å samarbeide i ledertrioen etter et sånt uttrykk for mistillit, sa Støre.

– Dette er en krevende tid for oss. Det er følsomme saker. Nå er situasjonen den at Giske ikke er nestleder inntil videre. Vi skal klare åt rekke sammen. Hadia er ikke involvert i behandlingen.

Men går det virkelig an etter det der?

– Du skal se at det går an.

Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg skrev derimot tirsdag at «dersom Ap velger å rehabilitere Trond Giske som nestleder, mister de sannsynligvis Hadia Tajik. Valget mellom de to bør være åpenbart».

VG meldte tirsdag at Tajik skal ha lest opp varsler under sentralstyremøtet.

– Hun støttet vår håndtering, men fant det nødvendig å dele sider fra varslere, var Støres kommentar til det.

LES OGSÅ: – Vi har ikke sittet på en bunke Giske-historier som vi har latt være å gå ut med

Forsvarlig behandling

Støre understreket flere ganger viktigheten av å følge rutinene og behandle hver enkeltsak på forsvarlig vis, men bedyret at det ikke behøvde trekke langt ut i tid. Han gjentok også flere ganger at han «tror på varslerne»:

– I likestillingsloven legger man til grunn at varsleren snakker sant. Bevisbyrden ligger på den det varsles om. For ettertiden er det viktig at vi gjør dette på skikkelig vis, sa Støre.

Han understreket at hver varslingssak måtte behandles for seg og at sentralstyret står samlet om ledelsens håndtering av Giske-saken.

På spørsmål om hvorfor Giske er ikke er suspendert, men «fritatt» viste Støre til at det er landsmøtet som velger ledelsen. Giske har selv gått med på å fratre på ubestemt tid.

Mens Giske på Facebook skrev han foreslo å fratre midlertidig, sa Støre at det var hans initiativ.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter