På fredag, under et arrangement med forskningsstiftelsen Fafo, ble statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) utfordret til å si hva de mente om tilstanden til det internasjonale, politiske samarbeidet i lys av koronapandemien. Der sa Solberg at hun savnet USA, og Gahr Støre ba nordmenn være årvåkne ovenfor Kina.

Støre ut mot sterke ledere som sier de skal gjøre land «great»

Fafo-arrangmentet ble Støre og Solberg spurt en rekke spørsmål om det internasjonale, politiske samfunnets håndtering av koronakrisen. Støre gikk hardt ut mot det han kaller «sterke ledere»:

– Det som bekymrer meg er at de største landene ikke samarbeider med noen. At den sterke lederen som sier at vi skal gjøre vårt land «great», vi skal være selvforsynte, det er å kaste blår i øynene på folk, det rammer deres folk og det rammer det internasjonale samarbeidet, sa Støre fra scenekanten.

Solberg: De bruker multilaterale organisasjoner som kamparenaer

Både Støre og Solberg uttrykte bekymring for hvordan store land oppfører seg i møte med multilaterale institusjoner. Støre nevnte ikke Donald Trump med navn, men kalte det å trekke seg ut fra Verdens helseorganisasjon (WHO) for «en hodeløs handling».

– WHO gjør oss hver dag litt klokere i å forstå dette virusets utvikling og gjør det mulig å organisere et vaksinesamarbeid som er pragmatisk og målrettet, sa den tidligere utenriksministeren.

Solberg la til at responsen på koronakrisen har avdekket allerede eksisterende problemer mellom Kina, Russland og USA. Hun sier at landene bruker de multilaterale organisasjonene som en kamparena.

Solberg savner USA

Solberg skulle gjerne hatt med USA mer i det internasjonale samarbeidet for å løse koronakrisen.

– Vi savner et USA som deltar, og vi savner også at noen land deltar inn på en åpen og transparent måte i dette arbeidet for det er litt problemet nå at vi stoler jo litt lite på alle tallene vi får rundt omkring i verden, sa Solberg.

Støre mener koronakrisen markerer første gang siden 1945 at USA ikke tar lederskap i håndteringen av en internasjonal krise.

– De ledet i finanskrisen, de ledet på i og for seg dårlig måter i deler av Midtøsten. Men de har alltid tatt en lederrolle. Nå gjør de ikke det, sa Ap-lederen.

Støre håper Biden vinner valget

Til Vårt Land opplyser Støre at han håper Joe Biden vinner det kommende presidentvalget i USA.

– Det er en lang tradisjon for at vi forholder oss konstruktivt til den som vinner valget i USA og det har vært stort spenn mellom sittende presidenter. Men det er ingen hemmelighet at jeg tilhører samme politiske familie som Biden, og håper han vinner fram, skriver Støre i en tekstmelding.

Biden har som kjent lovet å normalisere USAs utenrikspolitikk ved for eksempel å knytte seg til internasjonale institusjoner som Paris-avtalen på ny.

Ber nordmenn være oppmerksomme på Kinas ambisjoner

Støre synes det er dumt om USA trekker seg vekk fra sin internasjonale samarbeidsrolle.

På områder som klima, nedrustning, handel og økonomisk samarbeid ønsker jeg USA aktivt med, ikke aktivt ute, opplyser Støre til Vårt Land.

Han mener et abdiserende USA vil etterlate et vakuum som nordmenn må forstå.

– Det har aldri hendt i verdenshistorien at en teknologisk og økonomisk stormakt ikke søker politisk makt. Og det kommer fra Kina. Det er ikke for å demonisere Kina, men det er å forstå at den faktoren kommer til å veie tungt, sa han på fredagens arrangement.

Han forlot temaet med en advarsel om Kinas økonomiske utviklingsprosjekt Belte-vei-initiativet, også kalt «Det 21. århundrets Silkevei»:

– På Kinas kart over the Belt and Silk road, så er det nordlige i Arktis tegnet inn.

Se samtalen om det internasjonale samarbeidet her

LES MER: