Nyheter

Slik reagerer verdenslederne på et USA i krise

Mens USAs allierte uttrykker bekymring, mener Kina og Iran at Trumps håndtering av demonstrasjonene er dobbeltmoralsk.

I 20 sekunder stod Justin Trudeau der, i stillhet. Den canadiske statsminister fikk spørsmål om hva han syns om situasjonen i nabolandet USA, der Donald Trump har tatt til orde for å sette inn militæret for å stoppe demonstrasjonen mot politivold som har herjet over hele USA den siste uken.

Langt om lenge kom det fra Trudeau:

– Vi ser alle på det som skjer i USA med forskrekkelse, sa han, før han flyttet oppmerksomheten over til sitt eget hjemland, og rasismen som finnes også der.

– Nå er det tid for å lytte og lære om urettferdigheten som fortsatt finnes, til tross for framskritt gjennom årene, sa Trudeau, uten på nevne hverken Trump eller politivold.

Demonstrasjonene mot amerikansk politivold som følge av drapet på George Floyd har spredd seg til store deler av verden. Også blant politikere og statsledere har reaksjonene begynt å komme.

Merkel reagerer

Torsdag fordømte også Tysklands statsminister Angela Merkel drapet på Floyd. 
– Dette drapet på George Floyd er veldig fryktelig. Rasisme er noe fryktelig. Samfunnet i USA er veldig polarisert, sa Merkel i et intervju med den tyske kringkasteren ZDF torsdag.

Hongkong: – Dobbeltmoralsk

Kritikken har særlig kommet fra land som fra før har et trøblete forhold til USA, og som selv er kjent for å slå hardt ned på demonstranter, minoritetsgrupper og journalister.

I en uttalelse mandag kalte Zhao Lijian, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, behandlingen av minoriteter i USA for «en kronisk sykdom i det amerikanske samfunnet».

Hongkongs leder Carrie Lam anklager USA for dobbeltmoral.

– Vi ser hvordan lokale myndigheter i USA svarer på demonstrasjonene i USA. Vi så også hvilken posisjon de tok når vi hadde lignende opptøyer i Hongkong, sier Lam.

Hongkong har selv høstet sterk kritikk for deres håndtering av demonstranter, og nylig har Trump truet med å frata Hongkong sin særskilte handelsstatus.

Dette ble istemt av Russlands viseambassadør i FN:

– Hvorfor skal USA nekte Kina å gjenopprette lov og orden i Hongkong når de brutalt slår ned folkemengder hjemme?

Iran: – La dem puste

Også Iran var raskt ute med å kritisere USA.

Verden har hørt ropet deres om undertrykkelse. Vi står sammen med dere, sa Abbas Mousavi, talsmann for iransk UD, og fortsatte:

– Og til amerikanske myndigheter og politi: Stans volden mot eget folk og la dem puste.

Storbritannia: – Folk må få demonstrere i fred

Blant USAs allierte har ikke reaksjonene vært like sterke.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas har også gått hardt ut mot myndighetenes reaksjon:

– Demonstrasjonene er både forståelige og legitime. Jeg håper at de ikke fører til mer vold, og at de fører til endringer.

De samme tonene kommer fra Storbritannia.

– Volden vi har vært vitne i USA de siste dagene er foruroligende, sa en talsperson for Boris Johnson mandag, som ba om at folk må få lov til å demonstrere i fred.

Venstresiden kritiserer Solberg

Også i Norge har politikerne uttalt seg om situasjonen i USA.

Da Erna Solberg fikk spørsmål fra VG, svarte hun at det i USA er «en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet».

Dette møtte sterke reaksjoner fra Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes, som begge påpekte hvordan Solberg unnlot å nevne den systematiske rasismen den svarte befolkningen i USA har vært og er utsatt for.

I etterkant tok Statsministerens kontor kontakt med VG og presiserte at Solberg mente at det er en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, blant annet fordi de har vært overrepresentert på kriminalitetsstatistikken.

En president uten empati

– Det er jo dypt tragisk, både for den som ble drept, familien og den øvrige befolkningsgruppen som han representerer, sier Jonas Gahr Støre til NTB.

Han legger vekt på det dreier seg om en minoritetsgruppe som gjennom hele deres historie har vært utsatt, i tillegg til at Covid-19 rammer sosialt skjevt og tar livet av flere afroamerikanere enn hvite amerikanere.

– På toppen av det, har vi en president som ikke klarer å være en samlende figur, og som ikke har empati. Det er jo en kontrast til egenskaper som nesten alle presidenter før ham hadde, sier Støre.

LES MER:

• Une Bratberg: «USA har en leder som ikke makter å være samlende, men egger til konflikt, når landet er i krise»

USA-ekspert om rasismen i USA: - Landet er grunnlagt av slaveeiere. Det er ikke veldig lenge siden

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter