Nyheter

Støre krever Stortinget inn i korona-fremtiden – tar oppgjør med Solbergs «informasjonsmonopol»

Aps leder går tungt i rette med helseministeren om beredskap. Han krever at Stortinget nå kobles inn i arbeidet med korona-grepene fremover.

– Debatten må skje i Stortinget, og ikke bare på pressekonferanser der regjeringen har «informasjonsmonopol», sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i den første muntlige spørretimen etter nedstengningen.

Det siste døgnet har det spisset seg til mellom det største opposisjonspartiet – Ap – og regjeringen. Ap-leder Støre reagerer på at partiets kritiske utfall mot mangelen på smittevernutstyr i den tidlige koronafasen er blitt tilbakevist som «etterpåklokskap».

Helseminister Bent Høie avviser ikke debatt, men konklusjonene bør vente til etter at granskingskommisjonen har gjennomgått krisen.

– Vi står fortsatt midt i en krise. Det er viktig nå ikke å skape inntrykk av at vi er over den, sa helseministeren.

Nå er freden brutt – fronter i korona-debatten

I praksis er freden brutt om veien videre om smittetiltakene og hvordan Norge skal rigges etter krisen. Støre utfordret Høie om hvordan han videre vil involvere Stortinget i krisekampen fremover.

For Ap vil nå inn i manesjen. Overfor Vårt Land påpeker Støre at Erna Solbergs regjering sitter med all den sentrale informasjonen fra helsemyndigheter som Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– De har tatt beslutninger på bakgrunn av informasjon som ikke er delt med offentligheten i forkant. Under veldig hastverk er det forståelig. Men fremover så bør det være slik at offentligheten får et godt grunnlag til å diskutere grunnlaget for hva det tas beslutninger om.

Støre: Stortinget må «helt klart» involveres mer

– Hvordan bør regjeringen nå involvere Stortinget?

– Ser vi rundt oss, ser vi at parlamenter har debatter om videre strategi. I Norge har vi stått sammen om kraftfulle tiltak – vi var ikke godt forberedt. Folk har stilt opp på dugnad og helsepersonell har gjort en fantastisk jobb. Men nå handler det også om veien videre om hva som skal være utgangen på denne krisen. Da må vi ha en mer normal, bred debatt i Stortinget.

– Så Stortinget må altså involveres mer?

– Det er helt klart, svarer Støre.

OSLO, NORGE 20200429. 
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) ( med ryggen til) under muntlig spørretime på Stortinget
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) under muntlig spørretime på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kaller det hele «en varslet krise»

I holmgangen i spørretimen viste Støre til at norske kommuner fremdeles melder om dårlig tilgang på smittevernutstyr. Ap-lederen kalte koronapandemien som «en varslet krise».

– Jeg advarer regjeringen mot å vente på kommisjonen før man trekker konklusjoner, sa Støre.

– Vi kan ikke vente med å diskutere, men vente med å trekke konklusjonene, parerte Høie.

Sp-profil: »Norge sto med en elendig beredskap»

Også fra Senterpartiet kom det kraftig kritikk av beredskapen før kriseutbruddet:

– Norge sto med en elendig beredskap før krisen kom, til tross for at pandemi var den mest sannsynlige krisen som kunne ramme oss, sa Sps helsetalskvinne Kjersti Toppe.

Hun ga organiseringen av helsevesenet deler av skylden: En tjeneste tilpasset privatisering og «just-in-time»-tenkning.

– Det er det motsatte av hva som trengs for å sikre helseberedskap. Helsevesenet skal gi trygghet og da må vi prioritere det offentlige helsevesenet og faste stillinger, sa Toppe.

Har regjeringen monopol, Høie?

Helseminister Høie vil ikke stemple den eskalerende debatten i Stortinget som uheldig.

– Det er legitimt å ta debatten. Men jeg vil advare for sterke konklusjoner. De vil da være på sviktende grunnlag, sier han til Vårt Land.

– Har regjeringen et informasjonsmonopol under denne krisen?

– Nei, vi er åpne om den informasjonen vi har, svarer Høie.

LES MER:

Regjeringsflertallet har vraket alle opposisjonens forslag om bedre beredskap – her er oversikten

Under halvparten av nordmenn har ­beredskapslagre. For medlemmene av Jesu Kristi kirke er det annerledes

Medan andre nordiske land har bygd ned beredskapslagra, har finnane valt å ha store kriselager

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter