Nyheter

Storby innfører ølstopp julaften

Nesten en av fem foreldre har opplevd barn som utrygge på grunn av voksnes alkoholbruk. Bergen innfører strenge regler i år. Ingen dagligvarebutikker får selge øl julaften.

Bilde 1 av 2

Desember er måneden Vinmonopolet selger drikke med mest alkoholinnhold. Til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og annen julemat går det med store mengder brennevin.

Desember er også en måned med stigende ølsalg. Bryggeriforeningens tall fra de tre siste årene viser at nordmenn år for år kjøper mer øl i desember – opp fra 20,8 millioner liter i 2013 til nesten 25 millioner liter i fjor.

Langt fra alle klarer å stoppe alkoholkonsumet i tide når man samles rundt juledekkede bord med venner og familie, sier Av-og-til, en kampanjeorganisasjon for alkovett.

LES MER Korker Venstres øl

Fuktig høytid

En fersk undersøkelse Respons Analyse har gjort for organisasjonen, viser at 18 prosent av alle foreldre har sett barn som er utrygge på grunn av voksnes alkoholbruk.

– Disse tallene er tankevekkende i det vi går inn i en spesielt fuktig høytid. Mange barn opplever jula som en vanskelig tid, sier daglig leder Kari Randen i Av-og-til.

Hun understreker at jul og nyttår er en tid der mange barn tar en pause fra hverdager fylt med faste gjøremål.

– På hverdager møter barn lærere, fotballtrenere eller barne- og ungdomsledere. I jula blir det gjerne pause i de organiserte aktivitetene og sikkerhetsnettet forsvinner. Da er det ekstra viktig at vi ser de barna som sliter hjemme, forklarer Randen.

Ber voksne gripe inn

Ut fra målingen organisasjonen har gjort i desember, har Randen en oppfordring: Grip inn dersom man ser barn som sliter i julen.

– Ta kontakt med de barna du tror ikke har en hyggelig juletid. Det skal ikke så mye til for å gjøre dagen og høytiden litt bedre. Inviter over på restemat eller ta dem med ut på en skøytetur. De små tingene kan bety mye, konstaterer alkovett-lederen.

Rød dag i Bergen

Viljen til å regulere tilgangen på alkohol er tilstede hos flere lov- og retningslinjegivere. Da Stortinget vedtok å liberalisere åpningstidene på det statlige Vinmonopolet, sa man ja til salg av brennevin, vin og øl på nyttårsaften, påskeaften og pinseaften. Men på juleaften skulle polutsalgene holde stengt.

I Bergen ønsker lokalpolitikerne å følge dette salgsmønsteret. Derfor sendte byrådet i vår ut nye retningslinjer for salg av øl i dagligvarebutikker på høring.

En ny, rød dag ble ført opp på salgskalenderen. Julaften skal det ikke selges øl i dagligvare, kunngjorde byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF).

LES MER Strid om merking av vin

KrF-stempel på alkoholpolitikken

– Byrådet mener at hensynet til at dette er en familiehøytid hvor barna er i fokus tilsier at det ikke er nødvendig med alkoholsalg i butikker så tett opp til høytiden som det selve julaften er, sa Ljosland – og påpekte at julaftensstengningen var et tydelig KrF-stempel på alkoholpolitikken i Norges nest største by.

Ljosland begrunner de nye retningslinjene for alkoholsalg med at mange barn gruer seg til jul på grunn av foreldres alkoholmisbruk.

Bare brus i hyllene

Nå er innstrammingen vedtatt i Bergen bystyre. Dermed får ingen i Bergen kjøpe øl når de lørdag stikker innom dagligvarebutikkene for å handle til jul.

LES OGSÅ: O helga natt har fått ny dimensjon etter Skam

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter