Politikk

Korker Venstres øl

Selv topper i bryggeri- og drikkebransjen gir Venstre-forslag om sterkøl i butikkene det glatte lag.

I går ble Venstres forslag om å tillate sterkøl opp til 7 prosent i norske butikkhyller, korket. Og det for andre gang.

Da Helsekomiteen på Stortinget gjennomførte høring om fremstøtet fra Venstres Sveinung Rotevatn og Guri Melby, møtte bare topper fra norsk alkohol- og drikkebransje opp.

Organisasjoner mot rus var ikke på plass, men drikkebransjen gjorde i praksis jobben deres. For både Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) og Bryggeri- og drikkevareforeningen nektet å skåle for Venstre-forslaget:

Frykter billig-sterkøl

– Man kan ikke forskjellsbehandle varer. Med dette forslaget er man nærmere vin i butikk. Flere leverandører vil lansere kjente vinmerker med lavere alkohol i dagligvarebutikkene, sa generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

– Vi frykter useriøse aktører på banen, som billig-sterkøl myntet på ungdom. Det er helt åpenbart at det vil komme rusbrustyper på 7 prosent, med kjente merkenavn, var meldingen fra øl-direktør Petter Nome til helsepolitikerne.

LES OGSÅ: Blått taktskifte i alkoholpolitikken

Polet i fare

Begge to la ikke skjul på at de også taler saken til næringsinteresser. Nome opplyste at Drikkevareforeningen hadde undersøkt støtten til Venstre-forslaget fra både storprodusenter og småprodusenter av øl.

I sum var det tommelen ned. Nome frykter langt hardere øl-konkurranse, der de små produsentene har mest å tape.

Men de to bransjetoppene advarte også om Vinmonopolets fremtid. De frykter at sterkøl i butikk kan svekke EUs aksept for at Norge kan beholde polet som alkoholpolitisk instrument.

LES OGSÅ: Sp vil halvere taxfree-kvoten for vin

Trio på bar

Dermed møter Venstre på nytt motvind om ølforslaget. Den første kom bare timer etter at forslaget fremmet i Stortinget en lørdag i desember og etterpå «feiret» i en bar.

Der stilte både Venstres Sveinung Rotevatn, Høyres Arve Kambe og Frps Morten Wold opp foran TV2s kamera. Høyres og Frps representanter ga støtte til Venstre.

I Stortinget har disse tre partiene flertall – og synet av troikaen på fjernsyn fikk alarmen til å gå i Høyre-toppen. Helseminister Bent Høie skal ikke ha likt nyheten. Høyres helsepolitiske talskvinne, Tone Trøen, sendte fort ut en pressemelding, der hun avviste forslaget. For samarbeidspartiet KrF ville dessuten et slikt flertallsfremstøt vært en provokasjon.

Også Frp rømmer

Venstre får ikke en gang støtte fra partiet som står dem nærmest i ølpolitikken: Frp. Vårt Land snakket med partiets talsmann på feltet – Morten Wold – like etter gårsdagens høring. Han sier at Frp vil følge regjeringens opplegg – og han selv vil ikke trykke på ja-knappen.

– Da vi sto frem på TV'en, var vi ikke helt klar over EØS-bestemmelsene. Det er dette som gjør saken vanskelig. Derfor blir ikke dette vedtatt, sier Wold.

Venstres talsmann i Helsekomiteen, Ketil Kjenseth, vedgår at det ikke er mye støtte å få:

– De representerer jo de største aktørene. Og konsoliderer stillingen for seg og sine. Men siste ord er ikke sagt, hverken om styrkegrad, produkter eller omsetningskanaler, sier Kjenseth.

LES OGSÅ: De vil la superutvalg krympe alko-forbruk

Rus-kritikk

Venstre har i årevis kjempet for interessene til småprodusenter av øl, og ønskene deres lå blant annet til grunn for forslaget.

Direktør Nome i Drikkevareforeningen registrerte at nettopp bransjen selv var motpolen under høringen.

– I praksis gjorde dere også jobben for avholdsbevegelse og organisasjoner på rusfeltet?

– Ja, og det er faktisk ikke første gang at bransje og organisasjoner har samme interesser. Vi var i samme situasjon da det handlet om å øke vinkvoten i taxfree-ordningen, forklarer Nome i Drikkevareforeningen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk