Kirke

Stor pågang hos Evangeliesenterets matutdeling: – I en smittetid kan vi smitte folk med Guds kjærlighet, sier frivillig

Mens andre tilbud har stengt, holder Evangeliesenterets kontaktsentre åpent. Det hadde ikke vært mulig uten nye, unge frivillige, forteller bestyrer ved kontaktsenteret i Oslo.

– Fordi andre har stengt, blir pågangen større hos oss. Veldig mange av gjestene våre er i ekstra stor nød, sier bestyrer Stian Ludvigsen ved Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo.

Tirsdag møtte 550 personer opp på Evangeliesenterets matutdeling i Oslo, de aller fleste av dem rusavhengige uten fast bosted. Flere andre tilbud rettet mot rusmisbrukere har blitt stengt eller begrenset tilbudet på grunn av smittefare. Blå Kors sitt kontaktsenter, som ble omtalt i Vårt Land torsdag, har for eksempel hatt kaféen stengt, men den er nå gjennåpnet. Evangeliesenterets tolv kontaktsentre i Norge holder fremdeles åpent.

Pågangen har vært enorm, forteller Ludvigsen, særlig med tanke på at mange bostedsløse fra andre land, som vanligvis ville besøkt matutdelingen, har reist hjem.

– Det var en takknemlighet fra himmelen til jorda fra de som fikk mat. Veldig mange forventet at det skulle være stengt og ble positivt overrasket, sier Ludvigsen.

– Jeg føler det har blitt lagt meg på hjertet å hjelpe. Disse vanskelige tidene skal ikke hindre i å hjelpe dem som trenger det mest, sier Karina Cecilie Normann, en av de frivillige ved Evangeliesenterets matutdeling.
– Jeg føler det har blitt lagt meg på hjertet å hjelpe. Disse vanskelige tidene skal ikke hindre i å hjelpe dem som trenger det mest, sier Karina Cecilie Normann, en av de frivillige ved Evangeliesenterets matutdeling. Foto: Privat

Utfordrende

Evangeliesenteret har fortløpende kontakt med smittevernlegen i Oslo for retningslinjer og råd for gjennomføringen av matutdelingen, forteller Ludvigsen.

– Smittevernlegen sier det ikke er optimalt, men vi gjør så godt vi kan. Det er utfordrende i seg selv med mange mennesker og smitte. Denne gruppen er mer utsatt enn andre, så den store skrekken er at smitte skal bryte ut i gruppen, sier Ludvigsen.

Under ordinære matutdelinger blir besøkende invitert inn for å spise. Nå gjør smittefaren at folk må stå enkeltvis i kø og få en dusj med desinfeksjonsmiddel før de går frem til en disk og henter matpose og middagsmat i emballasje, uten å komme i nærkontakt med de frivillige.

– Vi andre kan gå i karantene hvis vi blir syke. Disse er uten fast bosted og har ikke noe sted å være. Derfor er vi ekstra strenge og nøye, noe alle har forståelse for, sier Ludvigsen.

Bestyrer Stian Ludvigsen forteller at Evangeliesenteret må være svært nøye med hygiene under matutdelingene. – Vi andre kan gå i karantene hvis vi blir syke. Disse er uten fast bosted og har ikke noe sted å være, sier Ludvigsen.
Bestyrer Stian Ludvigsen forteller at Evangeliesenteret må være svært nøye med hygiene under matutdelingene. – Vi andre kan gå i karantene hvis vi blir syke. Disse er uten fast bosted og har ikke noe sted å være, sier Ludvigsen. Foto: Bård Bøe

Nye frivillige

Til vanlig er en stor andel av Evangeliesenterets frivillige pensjonister. Siden disse har blitt bedt om å holde seg hjemme, har senteret manglet folk. Redningen har blitt et samarbeid med Filadelfiakirken Oslo, som har bidratt med en gruppe nye medarbeidere.

– Det at unge og friske tar ansvar og stiller opp, er ekstra viktig. Vi hadde ikke klart å holde åpent hvis ikke, sier Ludvigsen.

Filadelfiakirken Oslos diakonale leder Eline Norland forteller at menigheten har hatt stor pågang frivillige som vil hjelpe mennesker med koronarelaterte utfordringer. Hittil har 122 personer meldt seg til tjeneste, de fleste i aldersgruppen 22 til 35.

– Å hjelpe til med Evangeliesenterets viktige arbeid er høyt prioritert for oss. Som kirke er vi kalt til å elske våre neste. Å hjelpe de svakeste i samfunnet er kanskje ekstra viktig, sier Norland.

Etterlyser flere tiltak

Karina Cecilie Normann er en av de frivillige ved Evangeliesenterets matutdeling. Under tirsdagens matutdeling stod hun for servering og utdeling av matposer.

– Jeg føler det har blitt lagt meg på hjertet å hjelpe. Disse vanskelige tidene skal ikke hindre i å hjelpe dem som trenger det mest, sier Normann.

Hun forteller at det er en glede å kunne hjelpe til, selv om det kan være en risiko.

– Jesus gikk til de fattige og utstøtte og jeg vil følge i hans fotspor. I en smittetid som dette kan vi smitte folk med Guds kjærlighet.

Tonnevis med mat ble delt ut til rusavhengige i Oslo på tirsdag, forteller bestyrer Stian Ludvigsen ved Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo.
Tonnevis med mat ble delt ut til rusavhengige i Oslo på tirsdag, forteller bestyrer Stian Ludvigsen ved Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo. Foto: Privat

Vil opprettholde tilbudet

Stian Ludvigsen forteller at Evangeliesenteret håper å opprettholde tilbudet på tirsdager og torsdager, men at de vil forholde seg til råd fra helsemyndighetene.

– Vi må gjøre grep hele tiden, men holder hjertene varme og beina på jorda, sier Ludvigsen.

LES OGSÅ

---

Evangeliesenteret

  • En privat, ideell og frivillig organisasjon som hjelper rusavhengige til et nytt og rusfritt liv.
  • Ble stiftet av Lise og Ludvig Karlsen i 1983.
  • I tillegg til avrusning og rehabilitering har de tre ulike skoletilbud: Videregående skole som tilbyr studiekompetanse og yrkesfaglig utdanning, bibelskole og folkehøyskole.
  • Har kontaktsentre i 12 byer.
  • Evangeliesenteret er et fellestiltak for Pinsebevegelsen i Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke