Nyheter

Oslo kommune satte opp fly til Romania: – Men hjemme har vi verken penger eller inntekt

Valentin har opparbeidet seg hevd på en av Oslos beste plasser for å tigge. Hver dag han kan drøye hjemreisen til Romania, betyr brød på bordet til de 15 i familien.

Bilde 1 av 3

Også Maria som onsdag formiddag var på plass på Gardermoen for å fly hjem til Romania, reiser med blandede følelser.

– Vi har barn hjemme, vi har ikke jobb, og vi har ikke nok penger.

Men hun sender likevel en takk. Hun har vært i Norge mange ganger, og kommer til å savne Konnerud utenfor Drammen der hun ofte har tigget.

– Takk til Gud og alle som hjelper oss til å komme oss hjem nå, fordi mange av oss er syke. Jeg har astma, og jeg har hørt at dette viruset plager mest de som allerede er syke.

– Takk til Gud og alle som hjelper oss til å komme oss hjem nå, fordi mange av oss er syke. Jeg har astma, og jeg har hørt at dette viruset plager mest de som allerede er syke, sier Maria.

– Tusen takk til alle nordmenn, til de vi har fått penger av, til de vi ikke har fått penger av, og spesielt til dem som hjalp oss til å reise hjem, sier Maria på Gardermoen onsdag. Foto: Erlend Berge

Frykter å bli syk

Valentin var tirsdag formiddag på sitt faste sted, en av Oslos beste plasser for å tigge.

– Det største problemet er at når vi er hjemme, har vi ikke penger eller inntekt. Hva skal vi leve av da?

Samtidig understreker han at hvis krisen blir langvarig, vil personer med fast opphold i Norge få dekket det meste til livets opphold, men han som er uten opphold og bosted, får ingenting.

– Min familie kan ha problemer med å kjøpe ett brød. Min første tanke er at jeg helst vil være én dag til her, for å tjene litt mer som kan brødfø min familie hjemme, sier han.

Satte opp fly

Tirsdag kveld varslet Oslo kommune at det ville bli satt opp et fly onsdag for at bostedsløse rumenere kan komme seg tilbake til hjemlandet. Mange har gitt uttrykk for at de ønsker å dra hjem. Søndag morgen kjørte en buss med mellom 60 og 80 personer med kurs for Romania. Men nå gjør stengte grenser i Europa det vanskelig å reise også med buss. NTB skriver at kommunen ser et fly til Romania som den beste muligheten.

Valentin Enache (til venstre i blått) snakker rumensk og hjelper til med å informere og veilede rumenere som ønsker å ta flyet som Oslo kommune satte opp til Romania onsdag. Enache er sosialkonsulent i Kirkens Bymisjons Møtestedet.

Valentin Enache (til venstre i blått) snakker rumensk og hjelper til med å informere og veilede rumenere som ønsker å ta flyet som Oslo kommune satte opp til Romania onsdag. Enache er sosialkonsulent i Kirkens Bymisjons Møtestedet. Foto: Erlend Berge

André Sirnes, virksomhetsleder for Møtestedet til Kirkens Bymisjon i Oslo, synes det er flott at de som vil hjem, får en mulighet til å dra. Samtidig er han spent på hvor mange som faktisk reiser når det kommer til stykket. Flyet har plass til 180 personer, og onsdag morgen hadde 100 mennesker booket en plass.

– Det som blir synlig nå, er at mange av dem ikke har noe sted å bo hjemme heller. Da er det litt vanskelig å si hva de velger å gjøre. Hvorfor skal du dra hjem og leve på gata i Romania? sier Sirnes.

LES MER: Knut Vollebæk er koronasmittet: – At viruset smitter veldig, veldig lett, er min historie et eksempel på

Kirkens bymisjon informerer tiggere på gata om Corona-viruset og reiseråd. Valentin
– Min familie er 15 mennesker. De kan ha problemer med å kjøpe ett brød. Min første tanke er at jeg helst vil være én dag til her, for å tjene litt mer som kan brødfø min familie hjemme, sier Valentin. Foto: Erlend Berge

– Jeg er bekymret som de fleste mennesker er nå
Valentin fra Romania sier at han som de fleste mennesker frykter viruset som nå sprer seg over hele verden.

– Grunnen til at jeg vil reise hjem, er av omsorg for familien. Samtidig får jeg den dårlige tanken at jeg da ikke kan hjelpe dem med mat. I Romania har jeg ikke jobb, ikke mulighet til å tjene penger. Noen reserver har vi ikke. I Romania kan vi heller ikke være inne, fordi vi må tjene penger.

LES MER: Norske bibelskoleelever sitter koronafast i Tunisia – ber UD om å hjelpe dem hjem

Valentin har så langt fått inn omtrent det han pleier.

– Jeg vet at for de fleste er det vanskeligere nå, men akkurat her er det nesten det samme. Denne plassen er veldig bra, og jeg har faste kunder som gir til meg hver dag, sier han.

– Har du fast plass?

– Av alle som tigger, er jeg den som har sittet her mest de siste årene. Den som har vært lengst her, eier på en måte plassen. Når varmen kommer i Norge, kommer de rusavhengige som også vil sitte her.

Dana og Robert ønsker bare å reise hjem til Romania så fort anledningen byr seg. De tar en pust i bakken inne på Oslo sentralstasjon mens de venter.
Dana og Robert ønsker bare å reise hjem til Romania så fort anledningen byr seg. De tar en pust i bakken inne på Oslo sentralstasjon mens de venter. Foto: Erlend Berge

Dana og Robert vil bare hjem

Dana og Robert sitter inne på Oslo sentralstasjon og prøver å slappe av litt. De snakker litt med Valentin Enache, som er sosialkonsulent hos Møtestedet til Kirkens Bymisjon. Ham har paret kjent i flere år nå.

De ønsker å få reise hjem, men visste tirsdag formiddag ikke hvordan de kan komme seg hjem, etter at grenser er stengt og flyavganger kansellert. De har pleid å dusje hos Frelsesarmeen, men den muligheten er nå stengt, sammen med de fleste andre tilbudene de har pleid å bruke.

– Hvordan blir det å komme hjem?

– Bra. Først skal vi være i karantene, sier Dana.

– Tiggere havner i søkelyset

Guri Tyldum, forsker ved Fafo, sier koronakrisen vil ha konsekvenser for en betydelig andel av de som oppholder seg i Norge men som er uten fast jobb.

Det er for eksempel en del rumenske tilreisende som de siste årene har bodd mer i Norge enn i Romania, forteller hun.

Tyldum sier at tiggere ofte havner i søkelyset ettersom at det er en synlig gruppe, men at gruppen «fattige tilreisende» er en stor gruppe som ikke bare inkluderer romfolk.

Ifølge Tyldum inkluderer denne gruppen blant annet rumenere, litauere og polakker.

– Dette segmentet har ofte en uformell tilknytning til arbeidslivet og bor gjerne i skur, telt eller biler, sier hun.

###

Fafo-forsker Guri Tyldum.

Fast tilknytning

Ifølge Tyldum har mange i denne gruppen en fast tilknytning til Norge og risikerer å miste hovedinntekten.

– For eksempel er det en del rumenere som er hjemme i Romania i én måned, men tilbringer resten av tiden i Norge.

Det samme gjelder for tiggere, ifølge Tyldum. Flere av disse har kanskje i åtte til ti år hatt sin hovedinntekt fra tigging i Norge.

– I tillegg har tilreisende ofte ikke helsedekning, heller ikke i hjemlandet – som også står overfor en koronaepidemi, sier hun.

Store konsekvenser

Tyldum sier det er vanskelig å vite hvilke konsekvenser koronaviruset får for norsk innvandringspolitikk på lang sikt.

– Men det er klart at det vil ha store konsekvenser for de gruppene som normalt reiser til Norge og for flyktninger som nå oppholder seg i leire med dårlige sanitærforhold og begrense tilgang til helsehjelp.

LES MER: 

Ropstad og Solberg til barna: – Det skal gå bra

Ropstad nektar butikker å holde søndagsåpent i koronakrisa

Jan Hanvold: «Vi får ta hverandre i handa, vi som ikke tror på koronavirus»

Les mer om mer disse temaene:

Erlend Berge

Erlend Berge

Erlend Berge er fotojournalist i Vårt Land.

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter