Religion

Sterkest motstand fra religiøse

Langs ruten til Pride-paraden i Seoul står kristne og forteller at homofili er synd. Homofile får rettigheter i flere asiatiske land, men møter sterk motstand fra kristne og muslimer.

Bilde 1 av 2

Folkemengden er ­beruset av dagens glede. De ­danser og bryter ut i en eufori når høyttalerne på lastebilen foran dem begynner å riste i en hoppende og knasende sprø bassgang som setter selv de stiveste hofter i sving.

Havet av regnbueflagg og ­glittermakeup bølger opp og ned i takt med rytmen, og alle ­skriker med i refrenget. På lastebilen står ungdommer utkledd som Jesus og danser koreografert til ­sangen, som også spilles regel­messig fra de elleve andre lastebilene som utgjør Seouls Pride Parade i 
2019.

Motstand

Men ikke alle er like glade for dagens fest. Fra side­linjen roper en kvinne inn i en ­liten medbrakt megafon at homo­seksualitet er en synd. En mann lener seg mot et stort trekors og ser med ­skuffede øyne på laste­bilen med «Rainbow Jesus» skrevet på siden i ­fler­fargede bokstaver.

Paraden er høydepunktet i den årlige Seoul Queer Culture ­Festival, og i år er den større enn­ ­noensinne. Ifølge festivalarrangørene er 80.000 mennesker på gata for å minne koreanerne om at seksuelle minoriteter eksisterer og trenger anerkjennelse. Homoseksualitet er lovlig, men det finnes ingen lover som straffer diskriminering i form av for eksempel hatkriminalitet.

– Jeg tror regjeringen er treg til å veilede den offentlige ­stemningen. Når regjeringen viser en klar holdning og fordømmer diskriminering, tror jeg at ­endringene vil skje mye raskere, sier Ryu Minhee, en sørkoreansk advokat som ­kjemper for LHBT-rettigheter gjennom ­organisasjonen Hope and Law Bar Association.

Religion gir motstand

Generelt er det flere regjeringer i Asia som kan bli bedre, sier Ryu Minhee.

I tillegg til å være advokat er hun styremedlem i den asiatiske ­avdelingen av foreningen ILGA ­(International Lesbian and Gay Association).

– Indonesia, Brunei, Singapore – der er ikke situasjonen god. Vi ønsker ikke å peke på en bestemt religion, for vi synes det er en dårlig strategi. Men vi prøver bare å oppmuntre regjeringer til å fordømme diskriminering og vold, sier hun.

Ifølge ILGA er det 21 land i den brede definisjonen av Asia, som geografisk strekker seg fra Libanon til Japan, hvor homo­seksuelle handlinger er ulovlige. I ­denne ­regionen er religion en hjørnestein når det kommer til motstand, ­mener forsker Jung Minwoo, som skriver på sin doktorgrad om LHBT-rettigheter i Asia, ved ­Universitetet i Sør-California:

– Religion er en av hoved­driverne i anti-LHBT-bevegelser. I land som Malaysia og Indonesia er det islamistiske fundamentalister, og i Sør-Korea og Taiwan er det flere ekstreme kristne grupper, sier Minwoo.

Dydspolitiet

I sin forskning ser han ofte at disse bevegelsene kjemper mot at homofile skal få flere rettigheter. De viser motstanden sin gjennom religiøse protestbevegelser mot for eksempel Pride-­parader. Et annet eksempel han gir er det islamistiske dydspolitiet. Deres oppgave er å håndheve lovene som forbyr homoseksualitet.

– Gjennom profilering av homofile og dydspolitiets arbeid marginaliseres homoseksuelle i religiøse miljøer, i for eksempel Malaysia der homoseksualitet er ulovlig, sier Jung Minwoo.

Forskerens resultater blir ­bekreftet av Leow Yangfa, direktør for Oogachaga, en LHBT-forening i et av landene der det fortsatt er ulovlig å være homofil.

Reorientering

– Singapore er et multireligiøst land og vår grunnlov er verdslig. Men når det er sagt, er det spesielle segmenter i Singapores samfunn som føler at de kan bruke sin religion til å angripe LHBT-samfunnet. Vi vet at den største motstanden mot LHBT-miljøet kommer fra folk som sier at det er selvforsvar for sin religion, sier han.

Det største problemet, mener han, er den såkalte reorienteringssbehandlingen.

– Homofile blir lagt inn og ­behandlet for å endre sine seksuelle preferanser. Så blir de hetero­seksuelle. Jeg nekter å kalle det terapi fordi det er traumatisk. Så jeg kaller det omvendelses­trauma. Det skjer i Singapore. Vi vet at disse såkalte terapeutene har religiøs bakgrunn. Der finnes både kristne og muslimer, sier 
han.

India og Taiwan

Men selv om det er motstand mot LHBT-­rettigheter noen steder i Asia, er det mange eksempler på fremgang. I september fjernet høyeste­rett i India lov 377, som kriminaliserte homoseksualitet. LHBT-miljøet, som i 24 år hadde forsøkt å få loven fjernet, opplevde det som en stor seier.

Den største seieren for seksuelle minoriteter i Asia fant sted 17. mai i Taiwan. Som det første stedet i Asia legitimerte landets forfatningsdomstol ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

– Jeg sto foran parlamentet fra halv ni om morgenen til halv fire om ettermiddagen. Folk var veldig spente, gråt og omfavnet hverandre da de hørte ­avgjørelsen, sa Hong Guo-Fung, en kunst­designer og LHBT-aktivist i Taiwan.

Det første homofile paret i ­Taiwan har allerede blitt gift.

Den kinesiske regjeringen har gått ut og sagt at Taiwans legalisering ikke gjelder for Fastlands-Kina, og at deres definisjon av ­ekteskap fortsatt er én mann og én kvinne, skriver Reuters.

Japan legaliserer

Men ­Taiwans legalisering har satt noe i gang i ­regionen. To uker etter legaliseringen kommer en e-post fra ­Japan: «Det er en historisk dag for ­Japan! Et lovforslag om å ­legalisere homo­seksuelle har blitt framsatt i parlamentet av opposisjons­partiene i dag!» ­skriver ­Kazuhiro ­Terada, president for Equal ­Marriage ­Alliance Japan.

Ryu Minhee, advokaten og aktivisten i ILGA, mener også at Japan vil bli det neste landet i Asia som vil legalisere ekteskap mellom to av samme kjønn. Hun tillater seg å være forsiktig optimist når det gjelder utviklingen i Asia generelt:

– Ting går fremover. Jeg har kjempet for dette i syv år, og hvert år skjer noe spennende, ​​sier hun og nevner Vietnam, Kambodsja og Nepal.

Dødsstraff

Men det går også bakover, mener hun. I april i år innførte Brunei dødsstraff for ­homoseksuelle handlinger ­mellom menn, og opptil ti års fengsel for kvinner. LHBT-organisasjoner i Malaysia og Indonesia frykter at deres land vil bli inspirert til å innføre lignende straffer, skriver CNN.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion