Nyheter

Statsministeren svarte med ett ord

MDGs Une Bastholm tok sats og utfordret statsminister Erna Solberg (H) om «rasistisk motivert politivold». Svaret er på to bokstaver.

Stortingsrepresentanter kan sende skriftlige spørsmål til statsministeren og statsrådene når det måtte passe, de kan spørre om akkurat hva de vil; de kan hilse hjem til velgerne i hjemfylket med et lokalt spørsmål, eller løfte fram store internasjonale saker.

MDGs Une Bastholm følger demonstrasjonene i USA etter at George Floyd ble drept av en politimann. Derfor stiller hun følgende skriftlige spørsmål til Erna Solberg:

– Vil statsministeren tydelig fordømme all form for rasistisk motivert politivold, uansett hvilken gruppe ofrene tilhører og uansett om det skjer hos Norges allierte stater?

Ta tydelig avstand

Hun grunngir så spørsmålet til regjeringssjefen:

«I en sak i VG 02. juni uttalte statsministeren seg om opprørene i USA etter nok et tilfelle av dødelig politivold. Statsministeren er blant annet sitert følgende:

– I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, sier Solberg.

I saken tar ikke statsministeren tydelig avstand fra bruk av vold fra politiet i USA, og heller ikke rasistiske holdninger i politiet.

Dette kan lett forstås som at statsministeren legitimerer rasistisk motivert politivold, og at forskjellbehandling fra politiets side på bakgrunn av etnisitet eller statistikk er noe vi skal ha forståelse for.»

Ett ord i svaret

Vanligvis bruker statsministeren eller statsrådene en uke på å besvare de skriftlige spørsmålene. Nå bruker Solberg kun én dag.

Erna Solberg svarer Une Bastholm:

– Ja.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter