Politikk

Splittes fortsatt over samme saker

Biskopenes abortutspill og bispeutnevnelsen i Stavanger var blant temaene som fikk mest oppmerksomhet under Kirkemøtets generaldebatt torsdag.

– Vi må ikke klassifisere medlemskap i kirken ut ifra hvor aktive medlemmene er. Med en gang vi setter andre kriterier enn dåpen på å være medlem i kirken representerer vi etter mitt syn noe annet enn evangeliet. Det er en meget farlig vei å gå, mener biskop i Sør-Hålogaland, Ann-Helen Fjelstad Jusnes.

Under Kirkemøtets generaldebatt torsdag formiddag i Trondheim var hun en av flere som ga uttrykk for hvor avgjørende det er for Den norske kirke (Dnk) å være til stede i hele landet.

– Vi må i større grad poengtere og ha som basis at kirkens viktigste samfunnsarena er lokalsamfunnet. I Sør-Hålogaland er 80 prosent av befolkninga medlem i Dnk. Det vil bli viktig for prioriteringene fremover, sier Jusnes og med dét peker hun frem mot en av de største sakene på årets kirkemøte: fordelingsnøkkel mellom bispedømmene.

LES OGSÅ: Ba Kirkerådet selv evaluere kritikken mot bispeansettelsen

Biskopenes abortuttalelse

Men før diskusjoner om saker som dette begynner, var det under torsdagens generaldebatt rom for at delegatene kunne holde hvert sitt to minutters innlegg om hva enn de skulle ønske – helt uavhengig av sakslisten.

Biskopenes uttalelse om abort fra tidligere i år var ikke overraskende temaet som fikk mest oppmerksomhet.

– Det er vårt ansvar som kirke å gjøre abort til et valg som færre og færre må ta. Det er ikke vår oppgave å foreslå tiltak som kun redder vår egen samvittighet, er Therese Utgård fra Møre bispedømmes klare tale.

Hun mener sorteringssamfunnet er midt iblant oss, «ikke i en kvinnes kropp». Gunnar Gjevre, delegat fra Hamar bispedømme fremmet et litt annet syn:

– Det sies at abortloven er en god lov. Det er løgn. Det er å bryte budet «Du skal ikke slå i hjel». Dere biskoper og kirkeledere: Hvorfor leder dere oss vekk fra Gud og Guds ord?

LES MER: Ønsker substans og relasjoner

– Selvkritisk bidrag

Biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug virket forberedt på kritikken som ville komme – og brukte også anledningen til å snakke om den mye omtalte abortuttalelsen:

– Det at Bispemøtet forsvarer at vi har legal abort i Norge er blitt lest som at vi forsvarer dagens lov om retten til selvbestemt abort. Det er feil. Vårt innspill var ment som et selvkritisk bidrag inn i en vanskelig og fastlåst debatt.

Egil Morland, som også snakket om abort på fjorårets debatt – lot heller ikke anledningen gå fra seg i år:

– En kristen kan ikke omfavne ideologien rundt fri abort, fordi den sier at et menneske – uansett grunn – kan tas bort i løpet av de 12 første ukene, mener Morland, som også takket både Nordhaug og preses Helga Haugland Byfuglien for presiseringene de har kommet med i etterkant av uttalelsen.

LES OGSÅ: Flere til gudstjeneste i Oslo

Frustrasjon over Stavanger-biskop

For flere av delegatene fra Stavanger bispedømme er det utnevnelsen av Anne-Lise Ådnøy som biskop som fortsetter å provosere.

– Jeg ville ha sviktet mitt mandat overfor velgerne i Stavanger hvis jeg ikke kritisere Kirkerådets maktarroganse i denne saken. De overkjørte det entydige lokale mandatet for andre gang på to år. Konsekvensene for det skjøre kirkedemokratiet er fatale, mener Jostein Ådna.

Han får støtte fra meddelegat Rolf Magne Haukalid:

– Jeg opplever at rommet for dem med mitt, tradisjonelle syn på ekteskapet stadig blir trangere. Hvis det fortsetter slik som nå kommer vi til å finne oss andre forsamlinger å gå i. Jeg har selv vurdert å melde meg ut, forteller Haukalid.

Vårt Land skrev i går om at Rogaland var et av to fylker med kraftigst nedgang i antall gudstjenestebesøkende. Fra 2017 til 2018 var antall gudstjenestebesøk gått ned med over 23.000, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Bispedømmerådsleder i Stavanger, Marie Klakegg Grastveit, avfeier at det kan ha sammenheng med at folk søker seg til andre forsamlinger.

– Det har blitt opprettet noen nye menigheter og gudstjenestefellesskap, men de nye forsamlingene når også personer som ikke ellers har funnet sin plass. Effekten av dette på Den norske kirkes gudstjenestetall er begrenset til noen få steder og ikke stor nok til å framheves som en hovedårsak, sier Grastveit.

LES MER: Ropstad: – Verdinøytralitet finnes ikke

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk