Nyheter

Ba Kirkerådet selv evaluere kritikken mot bispeansettelsen

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum møtte svare på krass kritikk mot bispeansettelsen i Stavanger. Men hun tar ikke selvkritikk.

På Kirkemøtet torsdag rettet flere talere krass kritikk mot Kirkerådets valg av ny Stavanger-biskop. Helge S. Gaard var favoritt i forkant, men det var Anne Lise Åndøy som fikk hårfint flertall i Kirkerådet.

Blant dem som kom med kritikk mot valget var Jostein Ådna fra Stavanger bispedømmeråd. Han sa at en «følelse av matthet og oppgitthet overfor Kirkerådets maktarroganse har bredt seg i bispedømmet».

LES OGSÅ: Ådnøy vigslet, sier hun ofte møter folk som tenker kristne miljø er trange

Nytt grep

Det er en kritikk Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum insisterer på at hun tar alvorlig. Fra talerstolen opplyste hun om at hun i kjølvannet av kritikken «har gjort noe som ikke har blitt gjort før».

– Jeg har bedt Kirkerådet om å drøfte kritikken og erfaringene de har gjort seg. Det gjorde de på sitt møte i mars, sa hun fra talerstolen.

På vei inn i lukkede komitémøter avviser Raaum at det er grunnlag for å tolke dette som en form for selvkritikk.

– Nei, det er det ikke grunnlag for. Men som leder er jeg opptatt av å lytte til de som er uenig med meg. Det at man gir rom for kritikk er jo ikke det samme som å si at man har tatt en gal avgjørelse.

LES MER: Prost Gaard ble vraket. Domprost Ådnøy ble utnevnt. Hva handlet det egentlig om?

Anne Lise Åndøy og Helge S. Gaard.
Anne Lise Ådnøy ble utnevnt til ny biskop i Stavanger i januar, selv om Helge S. Gaard fikk flest stemmer i forkant av at Kirkerådet skulle avgjøre. Foto: Vårt Land / montasje

Mindretallsfølelsen

– Hva innebar det at Kirkerådet behandlet dette som en sak?

– Når det kommer så mye kritikk synes jeg det er naturlig å si at dette må vi snakke sammen om. Derfor tok jeg initiativ til å få dette på sakskartet, og vi fikk en oversikt over innlegg, perspektiver, og innholdet i dem - for å forstå best mulig hva dette handlet om. Og ga ganske god plass til å drøfte det.

– Hva kom dere frem til?

– Som oppfølging av en tilsettelsessak er det ikke offentlig. Men det var viktig og riktig at vi gjorde dette. Det er det jeg kan si.

– Hva synes du om at delegater til Kirkemøtet beskriver en «følelse av matthet og oppgitthet overfor Kirkerådets maktarroganse»?

– Jeg hører at det er mange som mister motivasjonen og ikke vil være med videre, og det synes jeg er trist. Det å være i mindretall er alltid krevende. Så jeg kjenner igjen følelsen og skjønner dette.

LES MER: Ønsker ny biskop velkommen

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter