Nyheter

Sp og KrF krever kirkepenger fra Grande

Kulturminister Trine Skei Grande må få fart på bevaringsprogrammet for steinkirkene, som Stortinget ba om i 2015, krever Sp og KrF.

Bilde 1 av 2

– Det skal utarbeides en forsterket strategi. Det foreligger et vedtak. Men når har regjeringen tenkt til å følge opp dette? Det er tre år og to statsråder siden. Nå er det på tide at Grande leverer, understreker Ole André Myhrvold (Sp), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.

I et brev til kulturminister Trine Skei Grande (V) tirsdag etterlyser han bevaringsprogrammet for steinkirkene fra middelalderen, som Stortinget ba om tilbake i 2015.

Det var Sp og KrF som i 2015 kom med forslaget om den forsterkede strategien for steinkirkene, som fikk flertall i Stortinget. Men regjeringen har ikke fulgt opp kravet. Også KrF krever nå handling.

– Jeg ser ikke bort fra at når KrF skal i budsjettforhandlinger til høsten, så kommer vi til å knytte krav til dette, sier Geir Jørgen Bekkevold. Han sitter i Stortingets familie og kulturkomité.

LES OGSÅ Våre skrøpelige steinkirker

Forhandlinger

Bekkevold sier at KrF har en klar forventning om at regjeringen kommer med et svar på hvordan staten kan være med å bidra til å holde steinkirkene ved like.

– Kommunene ikke kan bære dette alene. Her må staten inn. Det handler om å bevare vår kristne kulturarv. Regjeringen bør komme med et svar når de legger fram den nye lovproposisjonen om finansiering av Den norske kirke og andre tros- og livsynssamfunn, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Ber politikerne ta grep for å redde steinkirkene

Kostbart

Vårt Lands har denne sommeren en reportasjeserie om steinkirkene fra middelalderen. Disse er i dårligst forfatning av alle kirker i landet. Eksperter Vårt Land har snakket med mener forfallet er kritisk, og at vi med det står i fare for å miste en sentral del av den historiske, kulturelle og kristne arven.

Myhrvold er bekymret for det store vedlikeholdsetterslepet av steinkirkene og mener det haster å få på plass en ordning som bevarer byggene. I dag er det kommunene som tar regningen for noe som er et nasjonalt ansvar, mener han.

– Vi vet at kommunene sliter. Jo lenger tid dette tar, desto mer kostbart blir det. Det er ikke gitt noen ekstraordinære bevillinger til de kommunene som eier steinkirker. Det kunne vi hatt dersom vi hadde hatt et bevaringsprogram med midler som kommunene kan søke om, påpeker han.

BERIT AALBORG: «På høy tid at politikerne tar ansvar for disse forsømte kulturskattene»

Sårbart

Det er det innvendige forfallet på steinkirkene som er mest kritisk, fortalte kunsthistoriker og avdelingsdirektør Morten Stige hos byantikvaren i Oslo i mandagens Vårt Land. Typiske problemer er taklekkasjer, råteskader i gulvet og på altertavler. Altertavlen i Ringsaker kirke fra senmiddelalderen står for eksempel i fare for å forvitre og blir gradvis ødelagt av manglende vedlikehold. En tilstandsrapport fra KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter viser at 37 prosent av kirkene har mindre bra eller dårlig tilstand på ytterveggene, og at 27 prosent har mindre bra eller dårlig tilstand på yttertak og tårn.

LES OGSÅ: Fredede kirker sliter mest

Tungt ansvar

Grande hadde ikke anledning til å svare i dag. Men Kulturdepartementet er kjent med at det i tilstandsundersøkelsen fra 2017 viser at steinkirkene fra middelalderen er i dårlig tilstand.

Vårt Land stilte Kulturdepartementet spørsmål om hvordan og når de har tenkt til å løse det enorme vedlikeholdsetterslepet. Departementet erkjenner i en e-post at vedlikeholdsansvaret er en tung, økonomisk byrde. Særlig for kommuner med flere middelalderkirker. Men varsler at de økonomiske løsninger vil bli presentert når de legger fram ny lovgivning for Den norske kirke og andre tros- og livsynssamfunn. Denne vil ikke bli lagt fram før om et år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter