Nyheter

Slik tar Solberg regi om flyktningkvoter

Statsministeren iverksatte infojakt i kommunene. Vil at fakta om bosetning skal påvirke politikere før ja eller nei til flyktninger.

I redegjørelsen til Stortinget om flyktningkrisen i Syria og Middelhavet kom ikke Erna Solberg med noen løfter om å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Det har vært en forventning om at du kunne åpne for flere kvoteflyktninger. Hvorfor ga du ikke noe løfte?

– Nei, jeg gjorde ikke det og det er fordi vi mener vi hjelper langt flere i nærområdene, fordi krisene er så utrolig mye større inn i Syria, svarer Solberg.

LES OGSÅ: Forsommer-drama om Syria-flyktninger

Nærhjelp best

Etter redegjørelsen fastholdt hun overfor Vårt Land den versjonen hun har hatt hele tiden: For samme innsats til å bosette en flyktning i Norge, kan vi hjelpe 14 i leire eller 27 flyktninger i leire utenfor regionen.

Imøtekommes kravet om 10.000 flere kvoteflyktninger, vil det bare bety lengre ventetid for flere tusen flyktninger som alt er på mottak.

Statsministeren inviterte alle partiene til en felles prosess i forbindelse med det reviderte budsjettet. Den kan ende med samling om tiltak.

LES OGSÅ: Krever 1 milliard til flyktninger

Tar regien selv

Men før startskuddet går, har hun alt tatt regien selv: Solberg har bedt om innhenting av fakta fra kommunene om de virkelig har evne til å bosette flere flyktninger.

Dermed får politikerne se det svart på hvitt: Har kommunene dårlig evne til å ta bosettingsjobben, må politikerne også svare for valgene sine.

– Men fra utsiden vil forventninger om flere flyktninger til Norge være et mål på politikernes humanitet: Presser ikke flere kvoteflyktninger seg frem?

– Informasjon fra kommunene gjør at det blir mer realisme rundt diskusjonen om hvor mange det er naturlig at man tar inn. Kommunene har frist til 27. mai. Etterpå vil man ha beslutningsgrunnlag. Vi kan ikke som nasjonale politikere glemme at dette faktisk påvirker kommunene, svarer Solberg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ut av hendene på Jonas

I forrige uke kom Ap-leder Jonas Gahr Støre inn fra sidelinjen og tok egen regi. Etter at Aps landsmøte sa ja til 10.000 ekstra kvoteflyktninger over to år, innkalte Støre like alle parlamentariske topper for å jobbe frem krisetiltak.

LES OGSÅ: Her reddes 220 flyktninger

Støre vil fortsette disse samtalene.

Men snart er det Solberg-regimets tur. Hun vil la fremstøt i sitt eget reviderte nasjonalbudsjett bli utgangspunktet for politisk behandling.

Dermed blir det Finanskomiteen som behandler sakene – og blir flyktningkomiteen. Der sitter ikke Støre.

I kravet om 10.000 ekstra kvoteflyktninger, er det trukket sammenligninger med mottaket av mange tusen til Norge etter krigen i Bosnia.

Solberg mener potensielle flyktninger fra Syria ikke kan sammenlignes med dette. For disse trenger trolig en varig bosettingsløsning.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter