Nyheter

Slik snakker KrF-topper om samarbeid

Et klart flertall av KrFs fylkesledere har ønsker om samarbeidskurs, mens et knippe vil avvente og være en del av grasrotdebatten.

Vårt Land har snakket med samtlige av KrFs fylkesledere. De har alle fått spørsmål om hva slags betydning Frps opptreden og retorikk på asylfeltet har i debatten om samarbeid og regjering i 2017. Og de er spurt om alternativer, som utover Høyre/KrF/Venstre. Dette var KrFs foretrukne alternativ sist, men Frp har lovet at de aldri vil støtte et slikt prosjekt uten at de selv er med.

LES OGSÅ: KrF kan sende Frp ut av regjering


Hege Irene Fossum – Buskerud:

– Først og fremst må vi bruke god til på å evaluere de årene vi har vært igjennom. Men i spørsmålet om Frp i regjering må vi stoppe opp litt og tenke litt på om vi er tjent med det.


Morten Halling – Oppland:

– Fylkeslaget skal ha en debatt, men for meg personlig har det hele tiden vært vanskelig å støtte Frp i regjering. Og det er ikke blitt lettere. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider i landskapet. Jeg er skeptisk til deltakelse fra ytterfløyene.


Trude Brosvik – Sogn og Fjordane:

– Ganske mange saksfelt gjør det vanskelig å gi Frp fire nye år ved makten. Høyredreiningen er så stor at den tar landet i feil retning. Også støtte til en Høyre/KrF/V-regjering bør være avhengig av styrkeforhold.


Per Sverre Kvinlaug – Vest-Agder:

– For min del er gjennomslag for saker og politikk det sentrale og KrF bør gi velgerne en tydelig beskjed, etter å ha vurdert det som er i plussboksen og minusboksen. Men frem mot 2017 er jeg veldig opptatt av at KrF nå bidrar til å styrke sentrum.


Olav Ingebjørn Moe – Østfold:

– Det har vært mye tøff retorikk fra Frp i asylsakene, men vi bør ikke låse noen posisjoner ennå. Mye avhenger dessuten av hvordan venstresiden posisjonerer seg. Derfor er mye åpent akkurat nå.


Kjell Bjørseth – Hedmark:

– Alt må nå opp i en bred regjeringsdebatt og derfor vil jeg ikke gå mer i detalj. Men jeg var blant dem som sa nei til Frp i regjering etter forrige valg, det kan jeg i alle fall fortelle.


Jon Normann Tviberg – Nord-Trøndelag:

– Frps opptreden har vært utfordrende tidligere også. Vi bør diskutere alle alternativer, men det er uansett viktig å bidra til et styrket sentrum.


Svein Iversen – Finnmark:

– Min personlige mening er at KrF bør fristille seg fra dagens samarbeid etter 2017. Det handler like mye om distriktspolitikk som flyktningsituasjonen. Personlig er jeg ikke fremmed for at KrF kan nærme seg Ap, uten at jeg har tatt stilling til på hvilken måte.


Per Pedersen – Nordland:

– Jeg tvilte meg frem til et ja ved forrige korsvei. Det gjør jeg ikke denne gangen. Jeg synes heller ikke at KrF skal være noe støtteparti for Ap, dersom alternativet deres har samme avskygning som Stoltenberg-regjeringen. Det viktigste nå er å få til en konstellasjon i sentrum.


Arild Iversen – Møre og Romsdal:

– Samarbeid er noe vi skal drøfte og bruke tid på. Høstens situasjon var ekstraordinær. Men Frps opptreden og retorikk har nok vært belastende for samarbeid og da kan nok svaret bli at avstand kan øke.


Anne Kathrine Skjørshammer – Oslo:

– KrFs prosess skal handle om hva som er de viktige sakene for partiet. Derfor vil jeg være lojal mot prosessen vi skal ha i Oslo og ikke uttale meg ennå.


Helga Marie Bjerke – Troms:

– Det politiske bildet endrer seg fra dag til dag. Det er vanskeligere å gjøre et vedtak i dag enn i 2012. Men KrF kan faktisk komme i en situasjon der det er vi som avgjør regjeringsspørsmålet.


Knut Duesund – Telemark:

– Jeg vil ikke konkludere, men jeg vil svare at Frps standpunkter er utfordrende for oss. En samlet vurdering må avgjøre, på dette stadiet vil jeg ikke ut med noen absolutter.


Per Kåre Foss – Rogaland:

– Ingen enkeltsak, men en helhet må avgjøre. Men forholdet til dagens regjering er ikke der at «nok er nok».


Trine H. Syvertsen – Aust-Agder:

Vil ikke svare.


Pål Kårbø – Hordaland:

– For KrF er ikke fargen viktigst, men det politiske gjennomslaget. Mitt forhold til Frp i regjering har kjølnet, men jeg må minne om at også Ap byr på utfordringer for KrF.


Ole Døvik – Vestfold:

– Jeg vil ikke gi noe svar i forkant. Men vi ser at dages regjeringspartier har styrket seg igjen. Derfor må KrFs prosess være åpen.


Heidi Pawlik Carlson – Sør-Trøndelag:

KrF er et sentrumsparti. Fortrinnsvis bør vi søke en løsning i sentrum, men jeg vil ikke stenge dører i debatten ennå.


Ingunn Ulfsten – Akershus:

– Det er ulike meninger om dette i fylkeslaget. Jeg har ennå en åpen holdning til samarbeidsspørsmålet, ønsker meg aller helst en regjering av H/KrF/V, og et sterkt sentrum.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter