Nyheter

KrF kan sende Frp ut av regjering

Et flertall av fylkeslederne i KrF sier det er blitt klart vanskeligere å forlenge støtten til en regjering der Frp deltar.

Vårt Land har snakket med samtlige fylkesledere om samarbeidsmodell etter valget. Svarene gir Siv Jensens parti dystre maktsjanser etter 2017 – dersom KrF skulle bli selve vippepartiet etter valget neste høst:

• Tre fylkesledere sier alt nå klart nei til å godta fire nye år med Frp i regjeringskontorene.

• Syv andre mener Frps opptreden ved makten gjør det klart vanskeligere for KrF å støtte et slikt alternativ videre.

• En stor gruppe har åpent standpunkt, men ingen konkluderer med at dagens regjering bør bli sittende.

I helgen avvikles KrFs landskonferanse og samarbeidsdebatten vil gå i korridorer og rundt kaffebord. Da KrF forrige gang valgte maktpartnere, var spørsmålet om ja eller nei til å samarbeide med Frp vanskelig. Men etter åtte år på sidelinjen, ønsket flertallet i landsstyret åpning for å la Frp få statsråder og makt.

LES OGSÅ: Slik snakker KrF-topper om samarbeid

Takk for nå

Nå er samarbeidet slitt. Om det var fylkesledere som akkurat nå skulle avgjøre saken, kunne Frp vært ferdig som regjeringsparti i KrFs øyne.

– KrF bør fristille seg fra dagens samarbeid, sier en av dem som vil skilles fra Frp: Svein Iversen i Finnmark.

Fylkesledere som ennå ikke har konkludert, gir beslektede signaler:

– Personlig har jeg ikke noe ønske om at Frp skal fortsette i regjering, sier Ingunn Ulfsten i Akershus.

– Jeg kan vanskelig se for meg fire nye år for Frp, sier Heidi Pawlik Carlson i Sør-Trøndelag.

Vårt Land har spurt om samarbeidsalternativer for partiet og om Frps opptreden og retorikk har gjort det vanskeligere å godta fire nye år for Frp i regjeringskontorene. Vi har også spurt om hvilke andre alternativ som kan vurderes.

Bom for Støre

I sum vil nær halvparten ikke gi noe avklart svar om KrFs samarbeidsvei eller svarer at de har en åpen holdning så tidlig i debatten.

Men om det er økt skepsis mot Frp i KrFs rekker, er ikke åpningen for samarbeid til venstre blitt noe større enn før forrige valg.

I fjor var det ofte korridorprat, overskrifter og spekulasjoner om mulig samarbeid mellom Ap og KrF. Og etter høstens valg samarbeidet Ap og KrF om å etablere byrådsmakt i Bergen.

Men KrFs fylkesledere logrer så visst ikke for Ap-samarbeid på riksplan. Bare én av de 19 fylkestoppene svarer at han «ikke er fremmed» for «å nærme seg Ap».

Flere trekker frem at Ap ligger svært nær dagens regjering på flere felt, særlig i innvandrings- og integreringspolitikken. Blant fylkestoppene er det stor usikkerhet om hva Ap faktisk ønsker å ha som regjeringsalternativ.

LES OGSÅ: Analyse: Frps vekst skaper regjerings-trøbbel

Sentrums-snakk

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til Vårt Land i romjulen at han kom til å ligge lavt og ville la være å si noe om eget syn i den kommende samarbeidsdebatten.

En stor andel av fylkeslederne vil som Hareide vente med å gi noe svar, men slipper likevel ut ett varsel: De ønsker et alternativ basert i sentrum av politikken.

– KrF er først og fremst et sentrumsparti, som kan samarbeide til begge sider, sier Hege Iren Fossum i Buskerud KrF.

– Jeg er veldig opptatt av at KrF nå bidrar til å styrke sentrum i norsk politikk. Det signalet kan jeg i alle fall gi, uttaler fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Vest-Agder KrF.

– Vi bør kunne debattere alle alternativer i tiden fremover, men det er viktig å bidra til et styrket sentrum, svarer Jon Normann Tviberg i Nord Trøndelag.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Godhets-trøbbel

Selv om Sylvi Listhaugs ord om «godhetstyranni» og asylsøkere «på gullstol» har provosert KrF-topper, minner flere om at det er på politikk og ikke retorikk at Frp må måles.

– Vi bør ikke fremstå for «pirkete» overfor Frp. I forlikene er det jo ikke langt fra Frp til KrF i reelt innhold, sier Per Kåre Foss i Rogaland KrF.

– Det kan være feil å drive flisespikking om ordlyden til Frp-politikere så lenge det faktisk er politikken fra forlikene som gjelder, påpeker Ole Døvik i Vestfold KrF.

Begge er blant dem som mener KrF må la prosessen gå sin gang og at konklusjonen må være åpen en god stund til. Døvik minner om at det politiske styrkeforholdet igjen har endret seg i ikke-sosialistisk favør.

LES OGSÅ: Venstre-Raja lager hull i partiets mur mot Ap

Lokal prosess

Det klareste flertallet i Vårt Lands ringerunde er uansett dette: Partiet må ta tiden til hjelp – og ikke forhaste seg.

Likefullt viser runden at det å gi Frp støtte til fire nye år i regjering kan sitte langt inne blant flertallet og KrF-ledere som før forrige korsvei ikke ville stoppe Frps vei til makt:

– Jeg er ikke blitt begeistret. Mitt forhold til Frp i regjering har kjølnet, sier Pål Kårbø i Hordaland KrF.

LES OGSÅ: – Det er på tide å flytte hjem til sentrum

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter