Nyheter

Slik gikk regjeringens blå i forsvar etter mye refs – hyllet sin egen klimakamp

Mens røde talsfolk satte usosiale stempler på statsbudsjettet, gikk regjeringens topper til offensiv for å rose egen klimainnsats.

I finansdebatten – høstens stordebatt om statsbudsjettet – var statsminister, finansminister og finanspolitiske talsfolk i aksjon for å male et mer positivt bilde av regjeringens klimapolitikk etter serier av angrep i høst.

– Per innbygger er utslippene lavere enn for 30 år siden, sa Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

– Venstre har stått skulder ved skulder med de titusenvis som streiket, skrøt partitalsmann Abid Q. Raja.

– Vi må nå tilbake til 90-tallet for å finne lavere utslipp. Statsbudsjett utvikler jernbanen videre og styrker kollektivtransporten, poengterte statsminister Erna Solberg.

LES MER: «Gud er mektig», sa den ene. «Alle, alle vil vi ha med», sa den andre. Ap og KrF brukte søndagsskolesanger i budsjettoppgjør

Oppspark til maktkamp slik begynner frontene å se ut

Debatten bølget inn i kveldstimene. Men bortsett fra noen finter fra SV og MDG var opposisjonen frem mot ettermiddagen mer opptatt av å angripe budsjettets usosiale profil enn å refse regjeringens klimapolitikk. Mye av debatten var oppspark til den lange kampen om regjeringsmakten i 2021:

• Med hver sin meny hamrer Ap, Sp, SV og Rødt mot økt ulikhet i samfunnet.

• Regjeringspartiene går til motangrep med påstander om stadig økende politisk sprik mellom de rødgrønne partiene. Bare ønsket om økte skatter og avgifter – og ønsket om et skifte – samler dem.

Høyres finans-ansikt åpenhjertig: «Vi kan ikke rygge»

I debattrundene der partienes tungvektere deltok, varslet både Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanstalskvinne Hadia Tajik at andre talere ville følge opp partiets klimasatsinger i senere innlegg. Tajiks dykk ned i klimakampen var et angrep på regjeringen for at de ikke vil gi flere bedrifter budsjettunntak fra høyere CO2-avgift.

– Regjeringen setter arbeidsplasser i fare uten at det har klimaeffekt, var meldingen fra Ap-toppen.

Høyres finanstalsmann Henrik Asheim varslet det grønne skiftet ikke vil bli lett – det handler også om å stille krav til det private næringslivet.

– Dersom vi skal nå klimamålene, kan vi ikke rygge hver gang noen sier at produksjonen deres kan gjøres billigere i et annet land, sa Asheim og ramset opp serier av klimagrep som vil virke «ut fra en markedstenkning».

Frp-Jensen snakket grønt men minnet også om motorveiene

Venstres Raja snakket om store grønne avtrykk – og partiet som garantist for slikt i regjeringen.

– Aldri før vært renere luft i norske byer, sa han.

– Oppsummert, vi prioriterer et grønnere og tryggere Norge, fortsatte finansminister Jensen i regjeringens egen klimafortelling.

Hun la vekt på satsing på ny teknologi som gir lavere utslipp. Hun minnet også om at det fremover «åpnes flere firefelts motorveier», men forsikret at utslippene fra biler nå ligger langt under EUs.

For SVs Kaski holder det ikke – regjeringen svikter

SV-talskvinne Kari Elisabeth Kaski gikk i rette med Solberg-regjeringens innsats og minnet om ungdomsopprøret utenfor Stortinget tidligere i høst.

– De ba om handling. Hvert eneste budsjett må være klimabudsjett. Det er her regjeringen svikter ved blant annet å komme med bilavgifter som utligner hverandre. Vi ser en mangel på ny politikk - og visjoner, sa Kaski.

Une Aina Bastholm i Miljøpartiet De Grønne fulgte opp:

– Forskjellen på god og dårlig klimapolitikk er tempoet. Regjeringen skyver tiltak foran seg – med at «en ny handlingsplan» skal løse alt.

Og «nykomlingen» KrF slapp unna i starten av maratonrunden

Lite KrF-refs. Det vedtatte statsbudsjettet er det første fra et KrF i regjering siden 2005. Men i motsetning til tidligere i høst, slapp KrF unna noe tydelig hardkjør for å sikre flertall for «usosiale kutt».

– Det viser igjen at vi er i regjering. Vi bruker de store pengene på de minste barna, sa KrF-talsmann Tore Storehaug.

LES MER OM HØSTENS BUDSJETTOPPGJØR:

Høstens alternative budsjetter viser at det ikke bare er Solberg-regjeringen som strever.

---

MARATONDEBATT

  • Finansdebatten er en av høstens maratondebatter i Stortinget. Etter møteslutt vedtas rammene for statens utgifter og inntekter påfølgende år.
  • Ved siden av runder om klima, var økende ulikhet et av de hyppigste temaene. Det nest største opposisjonspartiet, Sp, brukte mye talekraft på at avgiftsendringer bidrar til dette.
  • I ukene frem til jul skal Stortinget drøfte innstillinger fra de ulike fagkomiteene.
  • Men fordi dagens regjering – etter KrFs inntreden – har flertall bak seg, blir svært lite av forslaget fra 7. oktober endret.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter