Nyheter

Skolekamerater mintes Anne Frank

To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.

Anne Frank ville ha fylt 90 år onsdag, men døde i nazistenes konsentrasjonsleir i Bergen-Belsen i 1945, bare 15 år gammel.

To av de gamle skolekameratene hennes, Albert Gomes de Mesquita (89) og Jacqueline van Maarsen (90), mintes onsdag hvordan de 12. juni i 1942 feiret 13-årsdagen til Anne Frank i leiligheten der hun bodde i Merwedeplein i Amsterdam.

Tre uker etter bursdagen i 1942 måtte Franks familie gå i dekning, og de to neste årene levde de i skjul og frykt for nazistene.

Det var i løpet av disse årene at den unge jenta skrev dagboken som faren utga etter hennes død og som siden er oversatt til over 50 språk.

Frank-familiens leilighet i Merwedeplein blir i dag tilbudt forfattere på flukt, mens bygningen der familien lå i dekning er omgjort til et museum.

Albert Gomes de Mesquita og Jacqueline van Maarsen fortalte onsdag en gruppe unge skoleelever hvordan de minnes Anne Frank og livet i Amsterdam var under tysk okkupasjon.

Gomes de Mesquita måtte selv gå i dekning, men unnslapp nazistene ved å flytte fra sted til sted. Han takker gode hjelpere for at han overlevde krigen.

– Jeg ble hjulpet av så mange ulike mennesker, av katolikker og protestanter, av ateister, kommunister, rike og fattige, fortalte han.

– Lærdommen er at man finner gode mennesker over alt, fortalte 89-åringen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter