Religion

Skal kjempe om livssyn på Tinget

Høyres Tone Trøen vil stå i spissen når Stortinget skal forme ny livssynspolitikk. Nye talsfolk er på plass – og klare for kamp.

Etter at partiene i det nye Stortinget har blinket ut folkene sine til Familie- og kulturkomiteen, har de også satt opp ny lagoppsetning av livssynspolitikere. Fra i høst er nemlig «Kirkekomiteen» historie – og ansvaret flyttet inn i kulturkomiteen.

– Saksfeltet gjør meg svært engasjert, sier Høyres Tone Wilhelmsen Trøen.

Fredag ble hun utpekt som leder av stortingskomiteen – og er i tillegg Høyres fraksjonsleder på feltet.

LES OGSÅ: Sp-Vedum klar til å skape politikk med de blåblå

Blå nøkkelrolle

Nå får hun en nøkkelrolle: Som Høyres fremste kulturpolitiker, må hun bidra til å lose igjennom sin egen regjerings forslag til en ny og helhetlig lov for hele tros- og livssynssektoren.

• Utkastet til den nye trosloven – med modeller for statsstøtte - ble sendt på høring for halvannen uke siden og kan bli vedtatt av Stortinget midtveis i stortingsperioden.

• I tillegg vil kulturministeren fremme en stortingsmelding om ny livssynspolitikk – i praksis bygget på fundamentet fra Stålsett-utvalgets utredning.

LES OGSÅ: KrF tappes for profiler

Ny bukett

Slike tunge saker kan det bli enten strid eller samling av. Her er oversikten over partienes fagfolk i Familie- og kulturkomiteen:

Ap: Fraksjonsleder er Anette Trettebergstuen, i komiteen sitter også Kari Henriksen og Masud Gharahkhani. Fraksjonen har ennå ikke finfordelt arbeidsoppgaver.

Høyre: I tillegg til Trøen er Tage Pettersen og Marianne Haukland på plass.

KrF: Geir Jørgen Bekkevold.

Sp: Åslaug Sem-Jacobsen.

SV: Freddy Andrè Øvstegård.

Venstre: Nestleder Terje Breivik skal sitte i denne komiteen også – i tillegg til Finanskomiteen.

Frp: Silje Hjemdal og Morten Wold.

Mangfold

Før valget vedtok partiene mer fyldige livssynsprogrammer enn på lenge. Noen av dem rustet seg til en kamp om trospolitikken.

Mange av programmene var preget av at Den norske kirke ikke lenger er koblet til statsapparatet. Livssynsmangfoldet fikk større plass. Selv det gamle «statskirkepartiet» Sp vedtok at utviklingen «gir behov for utviklingen av en mer helhetlig tros- og livssynspolitikk».

LES OGSÅ: Solberg skal gjøre KrF til bestevenn

Kristensosialist

Samtidig vedtok Venstre og SV tydelige programmer for en livssynsnøytral stat. SV-talsmann Øvstegård er erklært kristensosialist, som ønsket å jobbe med livssynspolitikk:

– Det er ekstremt viktig at samfunnet i bunn er en livssynsnøytral arena. Men det er positivt at ulike religioner har sin plass i det offentlige rom. For SV er ikke noe religionsfiendtlig parti, sier Øvstegård.

Han er ny på Stortinget. Det er også Sps Åslaug Sem-Jacobsen, som i en e-post skriver at hun brenner for mer likestilling i livssynspolitikken:

– Det gjelder både mellom ulike religioner og trosretninger, men også hvordan likestilling håndteres av de ulike religionene og livssynsretningene.

LES OGSÅ: Nå er selv Rødt større enn KrF

Veteran

KrFs Geir Jørgen Bekkevold er ved siden av Aps Anette Trettebergstuen eneste gjenværende i komiteen fra forrige periode.

– Jeg føler et ansvar for å løfte livssyn til et viktig felt i politikken. Vi må gjøre plass til troen i det offentlige rom, uten å ha høye skuldre for dette, sier han.

De siste styrkeprøvene i Stortinget på livssynsfeltet har handlet om frakoblingen av Den norske kirke fra staten. Politikerne har samlet seg om brede forlik.

– Bør det være målet i arbeidet med troslov, Tone Trøen?

– Personlig liker jeg å jobbe med å skape brede løsninger sammen med andre, svarer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion