Nyheter

Selger bygg for å forbli uavhengig

Norges eldste «Frie venner»-menighet frykter myndighetene vil stramme inn på hva som kan forkynnes og praktiseres i menigheter som får offentlig støtte. Nå har de solgt ­lokalene sine, blant annet for å bli ­mindre avhengig av trosstøtten.

– Vi ønsker ikke å drive butikk. Vi selger for å konsentrere oss om det rent evangeliske ­arbeidet, uten å måtte styre med alt av myndighetenes ­bestemmelser, sier pastor Frank Søgaard i ­menigheten M40, som tilhører De frie evangeliske ­forsamlinger (DFEF).

Siden 1976 har de eid ­lokaler i Møllergata 40, som ligger ­sentralt i Oslo. Nå er ­lokalene solgt til ­frimenigheten Oslo Kristne ­Senter (OKS). Ifølge ­Søgaard er prislappen 25 millioner kroner.

– Vi ser ikke på dette som et tap, men som en vinning. Vi vil utvikle oss videre som menighet uten å være forretningsbasert, sier Søgaard.

På det åpne markedet ­kunne de fått en større sum, men ­Søgaard forteller at de ­prioriterte salg til en pinsekarismatisk ­aktør. ­Avtalen med OKS inne­bærer at M40 får leie lokaler slik at virksomheten deres kan fortsette som før.

– OKS er en trendsettende ­menighet som møter de yngre. Vi er en konservativ, pinse­karismatisk menighet der ­alderen er 50+. Sammen kan vi nå sterkere ut i Oslo, sier ­Søgaard.

LES OGSÅ: 'Frie venner' stemte «ja» til Pinsebevegelsen

Uavhengige

Bygget består av fem etasjer, blant annet med kontorer og leiligheter i tillegg til møtesal med 150 plasser. ­Søgaard forteller at huset var så godt som gjeldsfritt da de solgte, men trenger en omfattende oppgradering.

– Vi ville ikke låne et tosifret millionbeløp for å gjennomføre dette, sier Søgaard.

Menighetens inntekt kommer fra medlemmers gaver og fra ­offentlig støtte. Med større gjeld måtte også gaveinntektene økt, og menigheten ville trolig blitt mer avhengig av statsstøtte, forteller Søgaard.

– Vi vil bygge menig­heten slik at den klarer seg uten s­tøtteordninger fra myndig-
hetene, sier Søgaard.

Han peker på at flere politikere vil stille strengere krav til trossamfunn som mottar statsstøtte. Nylig erklærte byrådet i Oslo at de vil jobbe for å ta statsstøtten fra trossamfunn som ikke fremmer likestilling og inkludering. For M40 er det viktig at menighetens tro og verdier ikke blir bestemt av myndighetene, for eksempel når det gjelder samlivsetikk, forteller Søgaard.

– Menigheten skal være fri og uavhengig av det som skjer i samfunnet, sier han.

Store investeringer

Mens M40 har solgt eiendom for å unngå gjeld, har andre pinse­karismatiske menigheter ­investert stort i bygg de seneste årene. I august overtok Salt Bergen Forum kino, som nylig har blitt renovert for 80 millioner kroner. Filadelfia Kristiansands storstue Q42 ble bygd for 600 millioner kroner i 2016. Tidligere i høst ble det kjent at selskapet som ­driver utleie av Q42 gikk med 11,3 ­millioner ­kroner i minus i 2018.

– Jeg blir bekymret når jeg ­hører om slike tall. Det vil vi ikke ha hos oss, sier Søgaard.

– Tenker du at OKS sitter i den saksa dere har sluppet unna nå som de har kjøpt bygget deres?

– Jeg betrakter dem som ­solide på alle områder, både det kristne ståstedet deres og når det gjelder økonomi. De har mange medlemmer og helt andre ressurser enn oss.

Med sin 132 år gamle ­historie er M40 den eldste menig­heten som tilhører DFEF. Det var her Erik Andersen Nordquelle, som regnes som grunnleggeren av DFEF, var pastor fra 1899. På ­begynnelsen av 1900-tallet holdt ­forsamlingen til i Møllergata 38, som ligger vegg til vegg med ­Møllergata 40, men etter hvert flyttet Nordquelles forsamling videre til Torggata 7. Fra 1916 til 1923 var Møllergata 38 tilholdssted for Pinsebevegelsens grunnlegger T.B. Barratt og hans ­menighet, som i dag er kjent som Filadelfiakirken Oslo. Fra 1923 var Nordquelles menighet tilbake i Møllergata 38.

Møllergata 40 ble imidlertid ikke brukt som forsamlings­lokale før M40 pusset opp og flyttet inn her i 1979.

Var nomadekirke

Frimenigheten Oslo Kristne Senter har forsamlinger på seks ulike steder i Norge. Det er Oslo-avdelingen Citykirken som overtar lokalene i Møllergata 40.

– Lokalene har en unik ­beliggenhet. Det er­ ­overveldende at vi som et miljø med omtrent 100 personer kan eie et sånt bygg, og det oppleves som et ­konkret bønnesvar, sier Trond Egil ­Lunde, forsamlingspastor for OKS ­Citykirken.

Siden de ble startet i 2006 har Citykirken hatt tilhold på ­omtrent 20 ulike steder i Oslo. De siste to årene har de leid ­lokalene de nå har kjøpt i Møllergata 40.

– Vi går fra å være en ­nomadekirke til å få et eget hjem. Dette styrker vår identitet som en menighet man kan tilhøre «fra vugge til grav», sier Lunde.

Han forteller at menigheten har en lang liste med kreative forslag til hvordan bygget kan brukes for å velsigne nærmiljøet og komme i kontakt med flere mennesker.

– Drømmen er å se lokalet ­fylle seg søndag etter søndag med mennesker som ikke ­kjenner Jesus, sier Lunde.

Citykirken får en selger­kreditt fra M40 for å gjennomføre ­kjøpet. Det betyr at kjøpesummen på 25 millioner kroner betales over tid gjennom månedlige avdrag.

– Det er en stor økonomisk ­forpliktelse for oss, men vi vil pusse opp og leie ut lokalene for å skaffe inntekter, sier Lunde.

LES OGSÅ: Blandede følelser om «pinsefusjon»

LES OGSÅ: Jurist: Ta statsstøtten fra alle trossamfunn

LES OGSÅ: Få ønsker å droppe støtte til trossamfunn – men åpner for kutt i enkelte tilfeller

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter