Verdidebatt

Savner sekulære i religionsdebatten

Religionsdebatten handler om hvordan vi skal leve side om side i samfunnet, derfor angår den alle, mener Shoaib Sultan. Nå etterlyser han mer engasjement fra ikke-religiøse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Jeg skulle ønske at ikke-religiøse mennesker engasjerte seg mer i den samfunnsmessige religionsdebatten, sier Shoaib Sultan.

I flere år har han vært en markant stemme i den norske religionsdebatten, både som leder for Islamsk Råd og rådgiver i Antirasistisk senter.

Han savner at de sekulære stemmene i større grad engasjerer seg.

– Alt for ofte er argumentet deres: «Kan du ikke bare la være å tro»? Det blir en for svak tilnærming. Religionsdebatten er altfor viktig til at man kan gjøre den til en debatt om hvem som har rett og hvem som tar feil. Den handler om mye mer enn det.

SE DIREKTE FRA ARENDALSUKA: Religionsdebatt i regi av Vårt Land med tidligere Jesus-soldat Rut Helen Gjævert

Offentlig debatt

Sultan er opptatt av at religionsdebatten skal tas i det offentlige.

– Det er fordi den angår så mange. Dessuten blir den, som mange andre debatter, dårligere av å være lukket. Åpner man den opp blir debatten mer opplyst.

– Hvorfor er religionsdebatten relevant for ikke-religiøse mennesker?

– Fordi den handler om hvordan vi som mennesker skal leve ved siden av hverandre i samfunnet. Samfunnet er laget på en måte hvor vi alle påvirkes av hverandre. Da kan du ikke si at det jeg gjør ikke påvirker deg, svarer Sultan.

Han understreker at den teologiske religionsdebatten er mer intern.

– Den foregår innenfor de forskjellige religionene, og det blir feil hvis en ikke-kristen skal fortelle en kristen hva som er teologisk riktig.

LES OGSÅ: Knuser myten om offentlig religionsdebatt

Flere aktører

Utviklingsleder i tankesmien Skaperkraft, Hermund Haaland, er enig med Sultan i at ikke-religiøse må engasjere seg.

– Ja, de kan ikke bare styre unna det faktum at religion har, er og vil forbli en identitetsfaktor i storsamfunnet. På samme måte kan ikke jeg la være å diskutere filosofiarven fra antikken, selv om jeg ikke skulle kjenne meg igjen i alt. Jeg må likevel forholde meg til det.

Haaland var en av hovedgründerne bak den kristne tankesmien Skaperkraft. Han registrerer at flere aktører har meldt seg på de siste årene.

– En av grunnene er kanskje at det er kommer flere frimodige muslimer og katolikker som har bidratt til en større forståelse. Spesielt i enkelte intellektuelle miljøer. Jeg registrerer for eksempel at debattredaktører i mange avisen har lagt til rette for en bredere religionsdebatt en for bare noen år siden.

LES OGSÅ: Må ha en god grunn for å si nei til debatt

Apatisk

– Jeg mener religionsdebatten er veldig preget av hvor sekulært Norge er blitt, sier Dan-Raoul Miranda, tidligere leder av Humanistisk ungdom og nå student ved Teologisk fakultet.

– Det er ikke lenger en standard at folk er religiøse. Flere folk bryr seg ikke om religion, og da er de også mer apatisk til religiøs argumentasjon.

Han mener den sekulære utvikling preger deltagelsen i debatten.

– Du får et veldig kraftig skille mellom dem som er interessert og som ikke er interessert.

LES OGSÅ: Kristen-Norge diskuterer ikke den sprø lederen

Uttalelsesrett

Miranda finner selv religionsdebatten interessant, men skulle som Sultan gjerne sett at enda flere engasjerte seg i den.

– Human-Etisk forbund og mange aktører som er knytte til dem er allerede tungt inne i religionsdebatten. Det er bra, men jeg skulle gjerne sett at flere ikke-religiøse, uten en tilknytning til HEF, hadde engasjert seg.

Selv mener han at også de teologiske spørsmålene kan være interessante, og skape en større forståelse for hverandre.

– Problemet for mange ikke-religiøse er at debatten preges av at du må tro, for det er først da du har rett til å uttale deg. Det er trist, for dette er en så viktig del av folks liv at vi må kunne prate om det.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Er dette et tema du er nysgjerrig på?
Torsdag inviterer Vårt Land til samtale om religionsdebatt, i forbindelse med Arendalsuka. Deltakere er Rut Helen Gjævert (VG), Gry Stålsett (Modum Bad) og Åshild Mathisen (Vårt Land).

Frem mot debatten vil vi hver dag denne uken ha en artikkel om ulike sider ved religionsdebatten i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt