Religion

Satte ned foten for moské-kupp

To konkurrerende registermeldinger ble sendt inn for nytt styre i Tawfiiq-moskeen i Oslo. Det gjør at moskeen kan slettes som trossamfunn og miste tilskuddet. Nå setter byfogden foten ned.

17. januar ble det forkynt en kjennelse i Oslo byfogdembete som gjelder Tawfiiq-moskeen i Oslo. Flere medier skrev tidligere i vinter om at to konkurrende grupper hevdet å være styret i moskeen. Det ble sendt inn to samordnede registermeldinger til Brønnøysund, noe som gjorde at moskeens styre ikke ble regnet som lovlig godkjent.

Nå har byfogdembetet gitt den ene gruppa medhold.

Årsmøte

Det er styret som ifølge dokumenter levert til retten ble valgt som styre på et årsmøte i november 2018. Tre dager etter avholdt en annen gruppering det de også kalte et årsmøte, og påsto de aldri ble innkalt til det første årsmøtet. På sitt «alternative» årsmøte valgte de et styre som de så sendte inn registermelding på.

Resultatet av det hele ble at det i november i fjor ble innkalt til et nytt, ekstraordinært årsmøte. Der ble styret som ble valgt i 2018 valgt på nytt. Men igjen ble det etter dette møtet sendt inn en alternativ registermelding, og moskeen var i samme situasjon på nytt.

Det er gruppa som ble valgt på det første årsmøtet som nå har fått medhold i retten.

Må betale

Byfogden kommer fram til at det første årsmøtet var innkalt til slik praksis er i moskeen og ut fra deres vedtekter. De kommer fram til at dette årsmøtet etter det de kan se var lovlig avholdt, og påpekte at det ikke har kommet noen innvendinger mot dette møtet eller vedtaket. I stedet har andre personer i moskeen avholdt et eget årsmøte i etterkant av det første.

Det siste årsmøtets vedtak er ikke gyldig, og dermed heller ikke styret valgt på det. Rettskjennelsen gjør at gruppa som sendte inn den alternative registermeldingen pålegges å tolerere at det valgte styret, ikke dem selv, representerer moskeen, og at de skal unnlate å sabotere dette styrets arbeid ved å sende registermeldinger. De må også – «en for alle og alle for én» – betale 38.930 i saksomkostninger.

Dette betyr at alle de ni som har gitt seg ut for å være styre nummer to og som er de saksøkte her er ansvarlig for at summen blir betalt. De må ikke hver enkelt betale denne summen, men til sammen dekke den.

Fogden konkluderte med at gruppa som ga seg ut for å være styret måtte stanses juridisk ettersom de satte moskeen i en situasjon der de ble truet med å slettes som trossamfunn og dermed miste retten til offentlig tilskudd. Det var dermed legitimt å ta saken for retten.

LES MER OM SAKEN:…

· Norges største moské melder seg ut. – Ugyldig, sier IRN

· Konflikt i oslomoské – to grupper hevder de er styret

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion