Nyheter

Sanner går offentlig ut mot Vigrid

Jan Tore Sanner (H) og Hans Olav Syversen (KrF) tar et sjeldent oppgjør med Vigrid etter massedistribusjon av en antisemittisk e-post. – Det groveste jeg har sett, sier Sanner.

En e-post med tittelen «Statlig handlingsplan for total jødedyrking – En kritisk vurdering» har de siste ukene blitt sendt ut til politikere, journalister, statlige ansatte, og et ukjent antall andre. Avsender er Tore Tvedt fra Vigrid og kommer som en reaksjon på regjeringens handlingsplan mot antisemittisme som ble lagt fram i begynnelsen av oktober.

– Vi har vært litt i tvil om vi skulle gå offentlig ut og snakke om dette - for denne typen søppel fortjener ikke mer spredning enn det de klarer å få til selv. På den annen side så er dette så grovt og hatefullt at det er vårt ansvar å ta til motmæle, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

– Jeg synes folk skal vite at det faktisk sitter mennesker i dette landet med denne typen holdninger, og at det spres bredt, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk nestleder i KrF.

LES OGSÅ: Gir 12 millioner til forskning på jødehat

Beskyttet jødiske parasitter

I det to sider lange brevet fra Tvedt kommer han blant annet med sterke beskyldninger om at jødene selv har fabrikkert Holocaust for å tjene penger, at den såkalte jødeparagrafen i Grunnloven av 1814 som «beskyttet mot jødisk parasittisme» var «den klokeste paragrafen som ble vedtatt», og at De jødiske veiviserne som reiser rundt på norske skoler kun er ute etter å lede ungdommene til «død og ødeleggelse».

«Navnet på handlingsplanen er misvisende og skulle utifra planens innhold vært: Plan for ekstrem jødedyrking basert på løgner, forvrengninger gjennom hjernevasking av spesielt skoleelever til en flokk zombieaktige sauer som følger sine jødiske veivisere utfor stupet de ledes mot. (...) Vi oppfatter derfor at hele denne planens hensikt er: Å lede det nordiske/germanske norske folk til utryddelse!» skriver Tvedt.

Negative holdninger til jøder

En under­søkelse fra 2012 viste at omtrent­ 12 prosent av den norske befolkningen­ har negative holdninger til jøder. Hele 19 prosent støttet påstanden «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser» og 26 prosent mener det er riktig at jøder «ser på seg selv som bedre enn andre».

De to politikerne forteller at det med jevne mellomrom dukker opp hatefulle brev og e-poster fra Vigrid og andre grupper. Som regel blir de slettet uten å få særlig oppmerksomhet. Sanner mener derimot at dette er noe av det groveste han har sett, og at det derfor underbygger viktigheten av handlingsplanen.

– Sprer hat og fordommer

Tiltakene i handlingsplanen ligger hos seks ulike­ departementer og omhandler 
en rekke samfunnsområder – 
fra skole, forskning, kultur og 
politi.

Vigrid mener handlingsplanen kun er ute etter å «sikre jødene enda mere makt og penger».

«Også denne handlingsplanen dreier seg om penger, men enda mer om mental kontroll med befolkningen gjennom hjernevasking og mental kondisjonering til å dyrke jødene som et spesielt utvalgt Herrefolk som kan gjøre hva de selv vil under dekke av ‘Stakkars oss - Vi er jo en liten forfulgt minoritet‘.»

– Det er viktig at vi som politiske ledere er tydelige på at dette er faktisk ikke greit. Det bidrar til å spre hat, fordommer, og rene løgner. Og det har vi en plikt å si ifra om, sier Sanner.

– Vi har et veldig lite og begrenset miljø som forfekter disse synspunktene i Norge, men dessverre har vi jo utviklingstrekk i Europa som viser at disse synspunktene finner gjenklang hos stadig flere mennesker, påpeker Syversen.

Liten minoritet i Norge

Ifølge Det Mosaiske Trossamfund er det om lag 1.300 jøder i Norge i dag.

– Nettopp fordi jødene er en veldig liten minoritet i Norge, er et poeng at det er andre enn dem selv tar dette opp. Det skal ikke være jødenes ­ansvar å bekjempe antisemittismen, sier Syversen.

– Særlig også i dagens medievirkelighet hvor de sosiale mediene har en mye større kraft og hvor det ikke er noe filter, sier Sanner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter