Politikk

‘Sånn skal det ikke være i Norge’

Statsminister Erna Solberg synes det er trist å høre at muslimske kvinner er så redde at de tar selvforsvarskurs.

– Det er trist å høre at de opplever frykt. Sånn skal det ikke være i Norge, skriver statsminister Erna Solberg (H) i en e-post til Vårt Land.

Tirsdag meldte Vårt Land at muslimske kvinner følte seg så utrygge at en Oslo-moské arrangerte gratis selvforsvarskurs for dem, etter påtrykk fra kvinnene selv.

Utgangspunktet var en kommentar fra lege og forfatter Bushra Ishaq om hvordan antimuslimske krefter på fremmarsj i Norge og i Europa vekker frykt blant vennene hennes.

LES OGSÅ: Tar selvforsvarskurs i redsel

– Viktig å legge vekt på det positive også

Mandag 22. juli svarte statsministeren Ishak på kronikkplass i Vårt Land.

– Det jeg ville få frem i kronikken var at det finnes mye annen statistikk som viser at nordmenn har andre holdninger, er åpne og inkluderende og at det er viktig at vi legger vekt på de positive statistikkene også, utdyper Solberg i e-posten.

I kronikken anerkjente statsministeren at mange muslimer føler utviklingen går i feil retning, men mener de har «grunn til å føle seg trygge i Norge». Tall fra Statistisk sentralbyrå viser nemlig at stadig flere nordmenn har blitt mer tolerante overfor innvandrere.

Bushra Ishaq svarte tirsdag at den statistikken ikke fanger opp hat mot muslimer, all den tid den tar for seg innvandrere og ikke muslimer.

Fiendebildet av muslimer og islam som lever i samfunnsdebatten og på nettet, samt at muslimer er overrepresentert i Oslopolitiets hatkrim-statistikk, slår inn i hverdagslivet til muslimer, ifølge Ishaq.

BUSHRA ISHAQ: «Hvor skal jeg flykte?»

– Undervurderer ikke hvordan det rammer muslimer

– Undervurderer du i hvilken grad muslimer kjenner dette på kroppen, Erna Solberg?

– Nei, jeg undervurderer ikke det. Samtidig blir opplevelsen av utbredelsen større om man ikke tar med seg alle de andre positive tingene som skjer i samfunnet, og at det store flertallet av nordmenn er positive til innvandrere og ikke har denne typen hat-holdninger mot muslimer, svarer statsministeren.

I tirsdagens Vårt Land sa Bushra Ishaq at antimuslimsk retorikk var veldig tydelig til stede på Frps landsmøte i vår. Hun håpet Solberg ville bidra til å endre den politiske retorikken.

Slik svarer statsministeren på spørsmål om hun har et ansvar for det:

– Vi har alle et ansvar for å sikre at man ikke skjærer folk med samme religion over samme kam. At noen terrorister bruker islam som rettferdiggjøring for sine handlinger betyr verken at det har noe med religionen å gjøre eller at andre muslimer har samme holdninger. Like lite som at kristne som begår terrorangrep er representative for kristnes holdninger.

ERNA SOLBERG: «Det er rom for deg her»

Den enkeltes erfaringer

Forsker Cora Alexa Døving ved HL-senteret mener statsministerens kronikksvar til Bushra Ishaq var både bra og viktig.

– Statsministeren har rett i at det går riktig vei i befolkningens syn på mangfold og at man i rettsstaten Norge i utgangspunktet har grunn til å føle seg trygg. Majoriteten har ikke muslimfiendtlige holdninger og ifølge HL-senterets undersøkelse har få muslimer opplevd diskriminering i etablerte institusjoner, sier hun.

Døving understreker at det er viktig, «slik Erna Solberg også gjør», å se alvoret i enkeltmenneskets erfaringer:

– Utbredelsen av fordommer mot muslimer er høy i Norge. At dette kan gi seg utslag i erfaringer med rasisme eller hets begynner å bli godt dokumentert. Likevel vet vi for lite om minoriteters erfaringer.

Forskeren etterlyser mer forskning om dette:

– Vi vet en god del om holdninger og hatytringer på nett, men det er få studier av enkeltindividers erfaringer.

---

Muslimer i Norge

  • HL-senteret kartla i en rapport fra 2017 befolkningens holdninger til muslimer – og muslimers egne opplevelser med diskriminering.
  • Muslimene registrerte selv «en negativ trend og synes at fordommene i befolkningen mot egen gruppe har blitt mer utbredt de siste fem årene».
  • 14 prosent av de spurte muslimene hadde «direkte blitt utsatt for trakassering» de siste tolv månedene.
  • 27 prosent av dem hadde opplevd at personer oppførte seg avvisende mot dem da de fikk vite om deres religiøse tilhørighet.
  • 35,5 prosent meldte at de «ofte ellernoen ganger» har blitt gitt følelsen av at de ikke hører til i det norske samfunnet.
  • Kilde: «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017»

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk