Nyheter

Samnanger menighet gir skole for 200 barn i Zambia

Samnanger menighet finansierer en skole med 200 elever i Zambia. SamZam-prosjektet gir 140.000 kroner årlig til Samnanger Faith Academy i slummen i Lusaka.

Bilde 1 av 2

Det begynte med et møte med en dødsdømt fange for 20 år siden.

– Nå er Frazer Siansengo sjef for skolen «vår» i slummen i Lusaka, som gir et godt skoletilbud til mer enn 200 barn, som ellers ville vært uten tilbud om opplæring, forteller Hilde Aarvik . Hun har vært ungdomsleder i Samnanger i over 30 år, og står i spissen for misjonsprosjektet i Zambia.

Bredt engasjement

Hun forteller om stort engasjement og giverglede rundt skoleprosjektet, som startet for 10 år siden.

– Gjennom kollekt og fast givertjeneste klarer vi å bære store deler av kostnadene til skolen. Flere fra menigheten har vært på besøk i Lusaka, det gir ekstra eierskap og inspirasjon til å holde prosjektet i gang. Det finnes også et førskoletilbud fra tre-års alder, og vi har planer om å bygge ut skolen videre, forteller hun.

– Drømmen på sikt er et nytt skole- og helsesenter, men da må vi kanskje inn i samarbeid med en større organisasjon, forteller Hilde Aarvik.

I Samnanger har skoleprosjektet skapt ringvirkninger ut over menigheten.

– Vi har samarbeidet med barneskolen, og mange ungdommer har møtt prosjektet gjennom trosopplæring og konfirmantarbeid. Ungdommene har på eget initiativ stått for hjelpesendinger, og har arrangert egne konserter der inntektene går til skolen i Zambia, forteller hun.

Skolesjef Frazer Siansengo (t.v.), sammen med besøkende fra Norge, med tilknytning til prosjektet. Videre fra venstre: Andor Langhelle, Fredrik Henriksen, Gunnar Helås og Julie L. Vevle.
Skolesjef Frazer Siansengo (t.v.), sammen med besøkende fra Norge, med tilknytning til prosjektet. Videre fra venstre: Andor Langhelle, Fredrik Henriksen, Gunnar Helås og Julie L. Vevle.

Eierskap

Hun er selv lærer og har ved selvsyn erfart at skolen drives på skikkelig vis. Mange fra menigheten har vært på besøk i Zambia, også flere av ungdommene.

– Møtet med menneskene og opplevelsen av at man er med på å bygge opp noe konkret som fungerer, er viktig. Det gir eierskap – og inspirasjon til å videreføre arbeidet.

I Zambia er det ikke helt uvanlig med fysisk avstraffelse barneskolen.

– Det er også en utfordring vi møter, men vi har nulltoleranse for avstraffelse på vår skole. Vi møter en skolehverdag som er ganske langt fra den norske, det er noe vi også må forholde oss til.

Skolen gir også støtte til enkeltelever, etter en grundig behovsprøving. Både offentlige og private skoler i Zambia tar skolepenger. Skolen er basert på kristne verdier, og er godkjent opp til 7. trinn.

– I slumbydelen er dette ett av få utdanningstilbud for de som ikke har råd til skolepenger, sier Aarvik.

Drapsdømt

Kontakten mellom Samnanger og Zambia oppstod i 1999.

Frazer Siansengo satt fengslet for drap i Mukobeko-fengselet i Lusaka, i følge Amnesty ett av de verste fengslene i verden. Gjennom fengselsmenigheten kom han i kontakt med Alfa-prosjektet, der han helt tilfeldig tok kontakt med ungdomspresten i Samnanger, Svein Høysæter. Det innledet et samarbeid, der ungdommene i Samnanger blant annet bidro med hjelpesendinger.

Frazer Siansengo hadde sittet inne i 12 år da han ble løslatt i 2003. Året etter dro Hilde Aarvik til Zambia for å møte ham. Seks år senere, i 2010, startet skolen – gjennom den kristne, frivillige organisasjonen SoleX Ministry. Siden har den vært drevet på basis av støtten fra Samnanger menighet. I dag er Frazer Siansengo sjef på Samnanger Faith Academy.

Samnanger Faith Academy i Zambia gir skoletilbud for mer enn 200 elever i slumbydelen Kanyana i Lusaka.
Samnanger Faith Academy i Zambia gir skoletilbud for mer enn 200 elever i slumbydelen Kanyana i Lusaka. Foto: Hilde Aarvik

Tett kontakt

Kirkeverge Britt Haukanes i Samnanger forteller at det ikke er bare-bare å sette i gang med egne prosjekter mot enkeltmenigheter.

– Men i vårt tilfelle har vi hatt tett kontakt med den zambiske menigheten i over 20 år, og det gikk over 10 år før vi forpliktet oss i skoleprosjektet. Vi har gode rutiner når det gjelder utbetalinger, som gjøres etter konkrete behov – og føler oss veldig trygge på at pengene ikke kommer på avveie, forteller kirkevergen.

Den norske kirke oppfordrer alle menigheter til å ha egne misjonsprosjekter. Men Samnanger-prosjektet er konstruert annerledes enn kirken normalt anbefaler. Kirken ønsker at man inngår slike avtaler gjennom SMM (Samarbeid menighet og misjon), som knytter kirken til de store misjonsorganisasjonene som eksempelvis NMS og Normisjon.

Biskop Halvor Nordhaug var på visitas i Samnanger i 2017, og fikk innsikt i misjonsprosjektet.

– Inntrykket var at dette var svært solid og velfungerende, godt integrert i menigheten – og med godt innsamlingsresultat. Det er ingen grunn til at de ikke skal fortsette med et prosjekt som blomstrer og skaper engasjement, sier biskopen, som samtidig påpeker at slike bilaterale avtaler mot enkeltmenigheter er mer sårbare enn de som går gjennom en større organisasjon.

– De etablerte organisasjonene har erfaring og kontrollrutiner som gir større grad av trygghet. Frittstående prosjekter krever tett oppfølging og vil også være mer basert på enkeltpersoner og lokale ildsjeler. Men i SamZam-prosjektet har de god oppfølging og kvalitetssikring, som er helt avgjørende, sier Halvor Nordhaug.

LES MER:

• Vil spre kunnskap om misjon

• Sør-sudanske kvoteflyktninger kom «hjem» til vennskapsmenighet i Norge

---

FOLKEKIRKE: SamZam-prosjektet

  • Samnanger menighet i Hordaland har hatt sitt eget misjonsprosjekt i Zambia siden 1999. Siden 2010 har de støttet skolen Samnanger Faith Academy som gir skoletilbud for over 200 barn i slumbydelen Kanyana i hobedstaden Lusaka.
  • Menigheten samler inn ca. 140.000 kroner årlig, noe som er helt avgjørende for å drive skoletilbudet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter