Nyheter

Rykende uenige om slørforbud

– Nikabforbudet vil tvinge kvinner til å droppe utdanning, sier KrFU-leder. – Nei, det vil fremme integreringen, svarer FpU-lederen.

KrFU-leder Martine Tønnessen kritiserte blant annet moderpartiet for ikke å ta tilstrekkelig hensyn til religionsfriheten. Dette argumentet mener Bjørn-Kristian Svendsrud, lederen i Fremskrittspartiets Ungdom, er dårlig:

– Jeg mener argumentet om religionsfrihet er en avsporing. Vi har en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som sier at forbud mot burka og nikab ikke er et brudd på religionsfriheten eller andre menneskerettigheter, sier Svendsrud.

I 2014 slo domstolen fast at Frankrikes forbud mot heldekkende slør ikke bryter mot menneskerettighetene.

– Når man først har en slik dom på plass, blir det synsing å mene at et forbud er brudd på menneskerettighetene, utdyper han.

Svendsrud legger til at heldekkende slør ikke brukes i alle muslimske land.

LES OGSÅ: Dansk Folkeparti ville kaste i fengsel kvinner som bruker nikab

Religion og kultur

– Jeg skal være forsiktig med å kalle meg religionsekspert, men vårt inntrykk er at bruken av burka og nikab er kulturelt betinget, sier Svendsrud.

– Utgangspunktet vårt er at kvinnene ønsker å bruke plaggene, og at det er en del av deres religion. De kan ikke bare ta det av seg, slik man kan med en caps eller lue. Vi mener det er veldig merkelig at et liberalistisk parti som FpU velger å gå så aktivt inn for å forby et klesplagg, svarer KrFU-leder Martine Tønnessen.

– Til syvende og sist handler dette om undervisningssituasjoner, der man er avhengig av å se hverandres ansikter. Jeg mener det er naivt å sammenligne burka og nikab med caps og lue. Det er stor forskjell på et plagg som dekker til hodet, og et plagg som dekker til hele ansiktet, mener FpU-lederen.

Blir de tvunget?

Svendsrud ser på forbudet mot burka og nikab i undervisningssituasjoner som et tiltak mot sosial kontroll.

– Det er vanskelig å få gode tall på hvor mange som bruker disse plaggene frivillig, og hvor mange som blir tvunget til å bruke dem. Så lenge det finnes én kvinne i Norge som blir tvunget til å bruke burka eller nikab, så må vi kjempe for hennes frihet.

Tønnessen mener imidlertid at forbudet kan skape problemer for disse kvinnene.

– Det er ikke greit at kvinner blir tvunget til å gå med nikab eller burka. Men er det ikke viktig at kvinner som blir utsatt for slik sosial kontroll, av alle, skal ha muligheten til å kunne ta seg en utdanning? Ved å forby nikab og burka i klasserommet, kommer vi til å stenge disse kvinnene ute fra undervisningen, mener hun.

Svendsrud tror ikke vi får en slik problemstilling i Norge:

– På grunnskolenivå og videregående nivå har man en oppfølging som passer på at elever ikke blir tvunget til å bli hjemme. Men vi tror at forbudet mot heldekkende plagg i undervisningen får motsatt effekt. Vi tror heller at innvandrerkvinner ser en nytteverdi i å utdanne seg, og at forbudet mot slike plagg vil gjøre det lettere for dem å delta i undervisningen, svarer Svendsrud.

LES OGSÅ: Ap vil ha nikabforbud for barnehagebarn

Nasjonale retningslinjer

FpU-lederen er også sterk tilhenger av at man setter ned nasjonale retningslinjer, framfor å la hver utdanningsinstitusjon bestemme selv.

– Jeg mener det er viktig med nasjonale retningslinjer for å sørge for at man får lik behandling over hele landet. Så kan selvfølgelig utdanningsinstitusjonene gjøre tilpasninger som kan gå lenger.

Tønnessen påpeker at ikke alle utdanner seg til jobber der det er et krav om å vise ansiktet.

– For noen som utdanner seg til barnehagelærer, er det naturlig å vise ansiktet, mens i andre yrker trenger det ikke være det, sier KrFU-lederen.

Svendsrud mener at arbeidsplassen må få bestemme dette senere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter