Nyheter

– Russland tar ikke tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge

– Lavrov gjentar kjente russiske posisjoner, svarer UD.

Russland vil ikke ta tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i Moskva tirsdag.

– Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger. De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge, sa Lavrov.

– Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke vil la dem komme tilbake til Russland.

LES MER: «Hans kompromissløse asyllinje krasjer med vårt bilde av Støre», skriver Berit Aalborg

Lovlig opphold

Tidligere har russiske myndigheter opplyst til Norge at de er villige til å ta imot folk som har lovlig opphold i Russland eller såkalt multivisum.

En planlagt retur av asylsøkere til Russland i helgen ble imidlertid stanset etter henstilling fra russerne.

Lavrov uttalte seg om situasjonen for asylsøkerne etter spørsmål fra NRK under utenriksministerens årlige pressekonferanse om russisk utenrikspolitikk i Moskva.

LES MER: Erna varsler fremstøt mot kirkeasyl-ordningen

Nytt møte

Representanter for det russiske utenriksdepartementet diskuterte situasjonen med folk fra Norges ambassade i Moskva mandag kveld. De ble da enige om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som består av representanter fra norske innvandringsmyndigheter, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og det russiske migrasjonsverket.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Velkjent

Uttalelsene fra Russlands utenriksminister om asylreturer er en gjentakelse av kjente russiske posisjoner, ifølge Utenriksdepartementet.

– Den norske ambassaden har vært i kontakt med russiske myndigheter knyttet til uttalelsen fra utenriksminister Lavrov. Uttalelsen er ikke er myntet på personer som man mellom Norge og Russland er enig om at kan returneres til Russland i henhold til returavtalen. Uttalelsen gjelder derimot personer som har fått visum til Russland på falsk grunnlag, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD.

– Uttalelsen er dermed en gjentakelse av kjente russiske posisjoner knyttet til returavtalen, sier han.

Norge vil fortsette sin dialog med Russland om retur av asylsøkere, tilføyer kommunikasjonssjefen. Også Lavrov påpeker at det pågår diskusjoner om saken med Norge. Målet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter