51 år gamle Aleksandr Gabysjev ble pågrepet på en motorvei nær Baikalsjøen i det sørlige Sibir torsdag. Han hadde da lagt ut på en 800 mil lang reise som skulle gå fra det østlige Sibir til Moskva.

Men fredag ble det kjent at 51-åringen er lagt inn på psykiatrisk sykehus i Jakutia-regionen øst i Russland. Ifølge helsemyndighetene vil han få «kvalifisert medisinsk hjelp».

– Den psykiatriske diagnosen er basert på en samtale med pasienten, som bekrefter at han har en sykdomshistorie, skriver en regional fløy av det russiske helsedepartementet i en uttalelse.

LES MER: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin skal hjelpe Benjamin Netanyahu med å vinne valget.

– Grotesk svar

Etter pågripelsen torsdag krevde menneskerettsgruppen Amnesty International at han måtte løslates.

– Sjamanens handlinger kan være eksentriske, men russiske myndigheters svar er grotesk. Er de virkelig redd for hans magiske krefter? spurte organisasjonens Russland-direktør Natalia Zviagina.

Gabysjev skal ha oppfattet pilegrimsreisen som et kall. På veien har han fått følge av flere andre personer. Målet var å «fordrive demonen president Vladimir Putin ut av Kreml», skriver The Guardian.

– Gud sa at han er en demon, sa Gabysjev til TV-kanalen Rain i juli.

– Når han blir borte, vil vi få tusen år med ro og velstand, fortsatte han, ikledd Che Guevara T-skjorte og omgitt av folk på en samling i Tsjita i Russland.

LES MER: «Ernas møte med Putin i dag vil bli en øvelse i norsk pragmatisme og balansegang»

– En demon

Hans uttalelser har høstet skarp kritikk fra russiske myndigheter og Putin-vennlige TV-kanaler.

Samtidig har opposisjonsleder Aleksej Navalnyj kritisert myndighetene for håndteringen. Han mener ethvert tegn til motstand bidrar til at Kreml blir paranoid.

Den langhårede sjamanen ble også pågrepet i august da kom til den sibirske byen Ulan-Ude. Da oppsto det bråk mellom Gabysjev og en gruppe «patriotiske» sjamaner som ba ham om å ikke komme til byen. Sammenstøt oppsto, og Gabysjev ble pågrepet.

Gabysjev startet pilegrimsreisen i mars. Han hadde unnagjort om lag én tredel av reisen før han ble pågrepet torsdag. Han dro på en vogn med eiendelene sine og planla å ankomme Moskva i 2021.