Nyheter

Rosar urfolk som regnskog-garantistar

Brasil fekk nesten 700 millionar kroner i bistand frå Norge i fjor. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) lovar å følgje opp utsette aktivistar.

Venstre-statsråden har ansvaret for Norges støtte til regnskogbevaring. Største mottakar er Brasil. I fjor fekk landet 686 millionar kroner, der det meste blei overført til det brasilianske Amazonasfondet, som finansierer prosjekt for å redusere avskoginga.

LES MEIR: Livsfarleg å vere aktivist – 321 myrda

Elvestuen: – Støtter en rekke prosjekter

Vårt Land har stilt Ola Elvestuen to spørsmål om kva regjeringa gjer for utsette aktivistar i Brasil - statsråden svarar per epost:

– Kva seier du til at aktivistar som kjempar for landvern og urfolksrettar er særleg utsette?

– Norge er klar over at en rekke miljøaktivister og urfolk er i en svært utsatt situasjon i Brasil og flere andre land, og har vært det over lang tid. Norge støtter derfor en rekke prosjekter for å hjelpe miljøforkjempere.

I Brasil støtter vi urfolk gjennom flere ulike kanaler, direkte gjennom et eget urfolksprogram fra ambassaden i Brasilia og gjennom støtte til flere prosjekter via Amazonasfondet. Støtten til urfolksprogrammet videreføres også i 2019.

Urfolk er de beste garantistene for at regnskogen blir stående.  Norge har derfor lenge vært en av de sterkeste støttespillerne for urfolks, minoritetsgrupper og miljøaktivisters rettigheter både i Brasil og mange andre regnskogland.

LES MEIR: Populistvenner med kristenstøtte

Har prata med styresmaktene

– På kva måte tek regjeringa opp spørsmålet om drap på aktivistar med brasilske styresmakter?

– Vi har tatt opp med brasilianske myndigheter at vi er bekymret for situasjonen for urfolk og miljøforsvarere.

I mars stilte Brasil seg bak og bidro til å få vedtatt Norges resolusjonsforslag om miljøforsvarere i FNs menneskerettighetsråd.

Norge og Brasil har også samarbeidet i FNs klimakonvensjon om å etablere en plattform for urfolk og lokalsamfunn, for at deres stemme skal bli hørt i de globale klimaforhandlingene.  Norge vil fortsatt gi forfølgelse av urfolk og miljøforsvarere over hele verden oppmerksomhet.

Det er Brasils ansvar å følge sine nasjonale og internasjonale forpliktelser og at de rettsforfølger drap.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter