Nyheter

Ropstad fikk drahjelp fra KrFs svenske «suksess-søster» – Ebba Busch Thor hentet inn for å skape begeistring

(Gardermoen): Kristendemokraten Ebba Busch Thor er Sveriges mest populære politiker. Nå råder hun KrF til å løfte seg ved å være verdi-opprørere og ta konflikter.

Busch Thor leder Kristdemokraterna (KD) som gjorde det reneste valgmirakelet for to år siden: KD var nederlagsdømt under sperregrensen bare få uker før valget, men velgerne løftet dem til langt over seks prosent.

Hun rådet KrF til å gjøre som dem:

– Vi måtte ruske liv i det jeg kalte for KD-rebellen. For vi har alltid vært rebeller i familiepolitikken, vært klare til å krige for familien mot etablissementet. Nå tar vi rebellen fram for å slåss i flere spørsmål, sa Busch Thor.

Anbefalte KrF å ta konflikter

Det innebærer å gjøre noe nordiske kristendemokrater ikke alltid har vært like gode til:

– Det innebærer faktisk å ta konflikt. Det hjelper velgerne å forstå skillene mellom partiene. Vi tar noen smeller, men vinner også tillit. Våg å vekke den kristendemokratisk rebellen, oppordret hun KrF.

Slik kan begge partiene gjøre suksessvalg på slutten av 2020-tallet.

– Det er jeg overbevist om, sa hun avslutningsvis til stående applaus.

Ropstad: Vi skal finne KrF-rebellen

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sa etterpå at han kan hente mye lærdom fra den svenske kollegaen.

– Du er et enormt forbilde. Den tydeligheten, tøffheten og rebellen skal vi også finne. Vi skal tørre å stå i konflikter, sa Ropstad.

Det har vakt oppsikt også i Norge at nettopp Busch Thor og KD var først i svensk politikk til å bryte isfronten mot omstridte Sverigedemokraterna (SD). KDs leder vil snakke med dem og godta støtte fra dem slik at KD og Moderaterna (Sveriges Høyre) kan ta regjeringsmakt sammen.

Busch Thor og KrF-leder Ropstad er gode venner fra sin politiske ungdomstid. De gir hverandre råd og søndag var en hel gruppe fra KD på plass for å møte sentrale KrF-ere under konferansen på Gardermoen.

Men nettopp denne kontakten gjør at flere i KrF frykter at Ropstad skal bli altfor inspirert av Busch Thor. Og at han drar KrF til høyre i landskapet.

Ebba Busch Thor var stjerne blant mange KrF-ere i korridorene under konferansen på Gardermoen. Flere ville ta selfie med den svenske politiske kometen.
Ebba Busch Thor med Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Per Anders Hoel.

Advarte mot politiske merkelapper

Men politiske merkelapper har den svenske politiske kometen med norsk far ingenting til overs for. Fra talerstolen tok hun et oppgjør med den slags og rådet KrF-erne til å være tro mot egen politikk i stedet – ikke hvordan de oppfattes utad.

– Etiketter er ikke det viktigste, det er innholdet i politikken. Fest aldri en merkelapp på andre eller hverandre. Ta utgangspunkt i saken, sa Busch Thor, til applaus fra salen.

Den konklusjonen ga trolig klangbunn i et KrF der retningsstriden har gitt partifeller merkelappene «rød» og «blå».

Vårt Land fulgte Ebba Busch Thor i valgkampen som snudde alt

Sammenlignet kriminalitetstall med terroren i Baskerland

I spissen for KD har Busch Thor spesielt markert partiet som tøffere i kriminalpolitikk. Da hun overtok partiet, var arbeidet alt i gang med å stramme inn innvandrings- og integreringspolitikken.

I talen fortalte Busch Thor om urovekkende høye antall skytinger og til og med eksplosjoner i Sverige de siste tre årene. Tallene er sammenlignbare med Baskerland på tiden da terrororganisasjonen ETA var mest aktive, hevdet hun.

Nøkkelen til å forebygge kriminalitet ligger i familien, mener KD-lederen.

– Nærværende fedre og mødre må få støtte fra staten i deres viktigste oppgave. Ingen barn er født kriminelle. Der har kristendemokrater en avgjørende oppgave, sa hun.

Oppgjør med «radikalfeminismen»

KD-toppen har gjort oppgjør med det hun kaller «radikalfeminismen» til en av sine fanesaker:

– Vi ofrer akkurat nå kvinner på radikalfeminismens alter. Vi trenger en ny type feminisme, som ikke presser kvinner inn i samfunnets form, men omvendt.

Menneskeverdet må ligge til grunn, fastslo hun.

Bakteppet for dette poenget er høye sykemeldingstall blant svenske kvinner som blir mor for andre gang, noe Busch Thor brukte tid på i talen.

Kristdemokraterna – et «velferdsparti på høyresiden»

Hun betegnet KD som et «velferdsparti på høyresiden». Hun langet ut mot politikere som bruker penger på «signalbygg» fremfor velferd. Ordet «prioritere» gikk igjen i talen – selvsagt med menneskeverdet som kompass understreket hun.

Det er nødvendig for å møte farene i tiden – både populisme, høyreekstremisme og radikal islamisme.

KD-toppen viste til den gode stemningen under KrFs landskonferanse. Men hun hadde plukket opp «en liten uro» i korridorene om hvordan KrF skal reise seg på målingene. For partiet har sett «bedre tider» på gallupene, fastslo hun.

– Det vet jeg alt om, sa Busch Thor, som altså gjorde en sensasjonell helomvendning etter først å ha vært totalt nederlagsdømt.

Hun spøkte om avisoverskrifter som «be en bønn for Ebba».

– Det var mange som ba for meg. Det kan ha virket, sa hun.

LES OGSÅ OM KRFS LANDSKONFERANSE:

KrF har fått over 100 nye medlemmer siden Frp gikk ut

Knut Arild Hareide ser ikke lenger noen sluttdato for seg selv som toppolitiker

Ropstad møtt med KrF-jubel for å ha hentet hjem IS-kvinne - og Hareide

Hareide: Har kjent på «positivt press» om å bidra til samling i KrF

Jubel i «blå» Rogaland KrF over Hareide-retur

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter