Under helgens store KrF-konferanse ble Hareide mottatt med jubel og taktfast applaus. I korridorene var det stor glede over overraskelsen Hareide i Erna Solbergs nye statsrådslag.

Den tidligere KrF-lederen bekrefter han at råd fra Kjell Magne Bondevik og andre veteraner trygget valget med å bli statsråd. Også måten Erna Solberg sto frem og gjorde hjemhenting av IS-kvinnen og barna til moralsk valg betydde mye.

Slutter på Stortinget – men ellers er fremtiden i politikken åpen.

I en samtale med Vårt Land lørdag kveld ga Hareide klare meldinger om at fremtidsplanene om politikk nå er endret.

– Beslutningen om å slutte på Stortinget står fast. Det som har skjedd nå endrer ikke på at jeg sa nei til renominasjon.

– Men vil du fortsette som statsråd – også om regjeringen blir gjenvalgt i 2021?

– Jeg har ikke noen sluttdato i politikken i september 2021, svarer Hareide.

Uttalelsene ga han også til Aftenposten. I praksis åpner dette for at Hareides liv i toppolitikken kan bli atskillig lengre enn det kunne se ut til i fjor høst. Spesielt hvis regjeringen av Høyre, Venstre og KrF skulle bli gjenvalgt.

Han bekrefter at Bondevik og andre profiler ga tydelig råd: Gå inn i regjeringen.

Det er kommet frem i pressen at tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik oppfordret Hareide til å gå inn i regjeringen når situasjonen kom at Frp brøt ut. Hareide bekrefter kontakter med Bondevik. Etter det Vårt Land kjenner til fikk han samme sterke oppfordring fra eks-leder Dagfinn Høybråten.

En rekke røde medarbeidere advarte Hareide mot valget. De tidligere rådgiverne Emil Andre Erstad og Dag Fedøy har eksempelvis uttalt til Aftenposten at de hadde frarådet sin tidligere sjef å gå inn i Solbergs lag.

– Men svært mange av de som støttet meg ved veivalget, har gitt meg støtte. Jeg tror at av alle henvendelsene jeg har fått fra KrF-ere så er prosenttallet sånn 90-10 for at jeg skulle bli statsråd.

Hvor mye var han selv i tvil?

Hareide var på reise i Asia da han måtte ta stilling til om han ville bli statsråd. I praksis var beslutningen tatt to dager før statsråd – altså onsdagen. Men den var avhengig av at også regjeringsmøbleringen falt sikkert på plass.

– Hvor mye var du i tvil om valget var riktig?

– Jeg har hele tiden akseptert KrFs beslutning i veivalget – og hele tiden ment det jeg selv gjorde var riktig. Men det har vært viktig for meg at de som vant skulle lykkes. En eventuell inntreden i regjering måtte bunne i at jeg var reelt ønsket.

Solbergs opptreden styrket Hareides valg

Hareide forklarer også at Erna Solbergs opptreden da hun forsvarte det moralske i å ta IS-kvinnen og barna hjem, styrket valget han gjorde.

Men mellom ham og Erna var det tilspisset under KrFs retningsstrid i 2018. Solberg ville fredag overfor Vårt Land ikke si noe om hva slags oppklaringssamtaler hun hadde hatt med Hareide før han ble utnevnt.

– Har du snakket ut med Erna Solberg, Hareide?

– I fjor høst sa jeg i Dagsrevyen at vi måtte bli ferdig med 2018. Jeg var skuffet over at jeg tapte, men aldri bitter. Vi to var uenige høsten 2018, men bevarte tilliten mellom oss likevel, svarer Hareide.

I likhet med Solberg vil ikke Hareide si noe om hva slags samtaler han personlig hadde med Solberg rett før han ble statsråd.

Om Siv Jensen: «Gir oss rett i analysen om avstanden»

Hareide mener Frps egen begrunnelse for å bryte med regjeringen bekrefter at avstanden mellom dette partiet og KrF er for stor.

– Jeg tror dette etter hvert gikk opp for Siv Jensen. Hun uttrykte dette selv denne uken og gir da oss rett i analysen om avstanden, sier Hareide.

LES OGSÅ OM KRFS LANDSKONFERANSE OG HAREIDE:

Ropstad møtt med KrF-jubel for å ha hentet hjem IS-kvinne - og Hareide

Hareide: Har kjent på «positivt press» om å bidra til samling i KrF

Jubel i «blå» Rogaland KrF over Hareide-retur