Nyheter

Rødgrønn sykehjemssatsning måtte i retten

Oslos rødgrønne byråd vil bane vei for ideelle og ønsker å kjøpe 400 sykehjemsplasser fra ideelle leverandører. Et vraket selskap har trukket kommunen for retten.

Hvem skal få pleie bestemor?

Det rødgrønne byrådet i Oslo ønsker å gjøre noe de selv kaller banebrytende, de vil sikre framtida for ideelle aktører når det gjelder drift av sykehjem, på oppdrag for kommunen.

«For å oppfylle kommunens behov planlegges anskaffelse av 3-5 sykehjem med plass til inntil 400 beboere som langsiktige leieavtaler for leieperioder på minimum 30 år, med opsjon på forlengelse i 10 år», lød anbudet som ble lagt ut for akkurat ett år siden.

Det spesielle er at byrådet ønsker at alle de 400 sykehjemsplassene skal drives av ideelle aktører, noe lovverket åpner for. Verken kommunen selv eller kommersielle omsorgsselskap vil bli vurdert. Tilbyderne må stille med egne tomter.

LES MER Færre sykehjem drives av ideelle

Målsetting

– Hvorfor ønsker byrådet å reservere kjøpet av 400 nye sykehjemsplasser bare for ideelle leverandører, helsebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV)?

– Byrådet ønsker et langsiktig samarbeid med ideelle, vi mener de er en viktig del av den norske velferden. Sammen med Rødt og KrF har byrådet i bystyret gått inn for at 25 prosent av institusjonsomsorgen i Oslo skal være drevet av ideelle aktører innen 2025. Denne anskaffelsen er viktig for å oppfylle denne målsettinga.

Domstol

Men nå har hele anbudsprosessen tatt en avstikker til hovedstadens tinghus, og Oslo byfogdembete.

Partene stod mot hverandre torsdag og fredag:

Oslo kommune konkluderte i sommer med at selskapet PRK Helse AS ikke er det selskapet selv sier at det er: Et ideelt selskap – og at det ikke oppfyller soliditetskrav som stilles i anskaffelsen.

PRK Helse AS svarte med å trekke Oslo kommune inn for Oslo byfogdembete med krav om midlertidig forføyning – eller sagt med andre ord; kommunens anskaffelse av sykehjemsplasser må settes på vent, slik at PRK Helse AS kan få anledning til klage på avgjørelsen om at de ble vraket som kandidat til å bygge og drifte sykehjem for kommunen.

PRK Helse eies av omsorgskonsernet Incita, som driver sykehjem, omsorgssenter for mindreårige asylsøkere og omsorgsboliger for psykisk syke og utviklingshemmede. Datterselskapet PRK Helse het fram til februar i år På rett kjøl og drev ikke med sykehjem.

Kvalifisert

Saken startet i 2016. Oslo kommune la ut et anbud på inntil 400 sykehjemsplasser drevet av ideelle aktører. Men først måtte aktuelle ideelle leverandører bli kvalifiserte til å kunne legge inn anbud, en såkalt prekvalifiseringsrunde.

I sommer var vurderingsjobben gjort.

– Hvor mange leverandører er godkjent i prekvalifiseringsrunden?

– Tre aktører er godkjent, Kirkens Bymisjon, Diakonhjemmet og Frelsesarmeen, opplyser byråd Thorkildsen.

LES MER Rydder plass for ideelle velferdstilbydere

Avventer

– Hvorfor ble selskapet PRK Helse utelukket?

– PRK Helse ble avvist fordi vi mener at de ikke har dokumentert gjennomføringsevne, de har ikke erfaring med sykehjemsdrift. Dessuten anser vi ikke selskapet for å være ideelt.

Styreleder Tore Borthen i PRK Helse opplyser til Vårt Land at han ikke ønsker å kommentere saken før kjennelsen fra Oslo byfogdembete foreligger.

Kobling

Byrådets sykehjemsanskaffelse er så utfordrende juridisk at kontrollorganet ESA har åpnet sak.

– Hvorfor det, Thorkildsen?

– ESA har åpnet sak fordi de er usikre på om det er lov i henhold til EØS-avtalen å koble anskaffelse av drift av sykehjem og tomter på den måten Oslo kommune har gjort. Nærings- og handelsdepartementet håndterer saken på Oslo kommunes vegne og deler vårt syn på at en slik kobling må være tillatt.

Handlingsrom

– Hvor krevende er det for byrådet å gjennomføre anskaffelser forbeholdt ideelle?

– For oss er det viktig å trygge og styrke ideell sektor i Oslo, og vi forsøker å gjøre det så langt som mulig. Vi har hatt to store anskaffelser der vi har gjort det, denne og anskaffelse av institusjonsplasser i barnevernet – der vi for øvrig doblet antall ideelle plasser målt mot H/KrF/V-byrådet. I begge disse sakene har det vært flere ulike rettsprosesser. Vi mener det er viktig å utforske handlingsrommet i disse sakene. Heldigvis har kommunen dyktige jurister og fagfolk å trekke på, og vi er stolte over å kunne bidra til viktige avklaringer, slik at også mindre kommuner kan tørre å prioritere slik som oss.

Avtaler

Mens Oslo kommune og PRK Helse venter på dommen, gjør Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) undersøkelser på en annen sektor som også har mange ideelle leverandører, barnevern.

Hvem som er reelle ideelle organisasjoner skal nå bli undersøkt av BUFdir. Direktoratet varslet i et brev i november til 11 ideelle leverandører av fosterhjemstjenester at rammeavtalene som ble inngått i 2012 ikke vil bli forlenget. BUFdir mener at avtalene på flere punkter kan være i strid med regelverket. Alle utløper i 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter