Mugabe ledet Zimbabwe fra det ble uavhengig i 1980, fram til han ble tvunget til å gå av i et militærkupp i 2017.

– Hvil i fred, Robert Mugabe, tvitrer Zimbabwes utdanningsminister Fadzayi Mahere, skriver NTB.

Familien hans opplyser at han døde etter en tids sykdom.

LES MER: Dramatisk militærkupp endte Mugabes 37 år ved makten

Husarrest

I november 2017 kulminerte Robert Mugabes 37-årige lederskap i Zimbabwe på dramatisk vis. Stadig mer eksentriske uttalelser og mislykket politikk ble til slutt for mye for landets militærledelse, som fikk kastet den sterkt alderdomssvekkede presidenten.

Militæret tok over kontrollen av statlig fjernsyn før de satte Mugabe i husarrest. Det ble startskuddet for en rekke forhandlinger som endte i at Emmerson Mnangagwa – med tilnavnet Krokodillen – overtok som landets nye president.

Mugabes etterfølger ble hans tidligere nære medarbeider og visepresident siden 2012, Emmerson Mnangagwa.

LES MER: Mugabe ikke den eneste lederen som har klynget seg til makten

Styrte i 37 år

Mugabe ledet Zimbabwe i 37 år og gjorde seg bemerket for sin autoritære politikk, konfrontasjonslinje overfor Vesten og omstridte landreformer som bidro til store økonomiske problemer i det tidligere velstående landet i det sørlige Afrika.

Omstridt

– Kuppet ble endepunktet på en av de mest fargerike og omstridte postkoloniale karrierene på det afrikanske kontinentet, men makten ble beholdt av det statsbærende partiet ZANU-PF, skrev Vårt Land da Mugabe ble kastet fra makten.

I november i fjor kom meldinger om at Mugabe var i Singapore der han får sykehusbehandling. opplyser etterfølgeren.

– Vi passer på ham. Han er nasjonens far. Han er vår far for det frie Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa som tilføyer at Mugabe skal returnere til hjemlandet i slutten av november.