Netanyahu måtte motvillig møte opp i rettslokalet da saken mot ham åpnet søndag, og han benyttet anledningen til å lange ut mot politi og påtalemyndighet. 
– Hensikten er å styrte en sterk, høyreorientert statsminister, tordnet han.
– Politiet og påtalemyndigheten har sluttet rekke med venstreorienterte journalister og sydd sammen en sak basert på fabrikkerte anklager og vrangforestillinger mot meg. Men jeg er ingen puddel, sa Netanyahu. 
Den israelske statsministerens forsvarere hevdet deretter at de behøvde mer tid til å sette seg inn i grunnlaget for tiltalen, som lyder på korrupsjon og tillitsbrudd.

Kjent lenge
Anklagene mot Netanyahu har vært kjent lenge, og forsvarerne fikk oversendt tusenvis av dokumentsider alt i februar i fjor. 
Noen måneder senere fikk de nok et lass med dokumentasjon fra påtalemyndigheten, og ifølge Jerusalem Post skal det dreie seg om 20.000 dokumentsider bare for ett av de tre tiltalepunktene. 
Tiltalen ble forkynt i oktober i fjor, og da ble det også holdt en flere uker lang høring der grunnlaget ble gjennomgått. Netanyahu var ikke selv til stede, men sendte ti advokater. 70 år gamle Benjamin Netanyahu er tiltalt for tre grove lovbrudd, som alle kan resultere i fengselsstraff.

Israels statsminister håpet i det lengste at han skulle slippe å møte opp i rettssalen, men domstolen avslo søknaden og utstedte en rettsordre som krevde at han stilte.

Protester mot Israels statsminister

Demonstranter utenfor Netanyahus bolig.

– Har fått milliongaver

Israelsk politi og påtalemyndighet mener å kunne føre bevis for at Netanyahu og hans familie har mottatt gaver til en verdi av over 2 millioner kroner fra en australsk milliardær og en styrtrik Hollywood-produsent. Dette skal ha skjedd i bytte mot økonomiske og politiske tjenester.

Netanyahu er også tiltalt for å ha inngått en avtale med eieren av den israelsk storavisen Yedioth Ahronoths for å få positiv omtale, mot å legge politiske hindringer i veien for den konkurrerende avisen Israel Hayom.

Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale om svindel og tillitsbrudd mot Netanyahu, mens aviseieren er tiltalt for bestikkelser.

Påtalemyndigheten mener også at det foreligger beviser for at Netanyahu da han var kommunikasjonsminister, forhandlet med hovedeieren av den israelske telegiganten Bezeq for å få positiv omtale i hans nettavis Walla News. Som takk skal han ha lovet Bezeq gunstige betingelser.

Trekker ut tiden

Under søndagens rettsmøte krevde forsvarerne likevel utsettelse, og fikk dommernes medhold. Neste rettsmøte er berammet 19. juli. 

Netanyahu selv trenger da ikke selv å stille i retten, og advokatene hans har gjort det klart at de vil gjøre sitt ytterste for å få hele saken henlagt. 
Tautrekkingen ventes å ta flere uker, før det eventuelt vil bli fastsatt om og når vitner skal innkalles. 
– Som forsvarerne selv har indikert, de trekker ut tiden og forsøker å utsette det uunngåelige så lenge som mulig, konstaterer Yossi Verter i avisa Haaretz.

Gantz innelåst

– Hva betyr dette? At vi kan vedde på at det kommer et nytt valg før det faller dom i saken, mener Yonah Jeremy Bob i avisa Jerusalem Post. 
Netanyahu leder nå en skjør samlingsregjering sammen med sin tidligere rival Benny Gantz, som etter avtalen skal overta statsministerstolen i november 2021. Om regjeringen lever så lenge, er høyst uklart. 
– Men så lenge Gantz er innelåst i Netanyahu-regjeringen, reduseres motstanden mot sistnevntes korrupsjon. Det er nøyaktig dette statsministeren har regnet ut, tror Bob. 

Tatt ut tiltale tre ganger

Netanyahu nekter all skyld, og forsvarerne hans har kjempet en innbitt kamp, først for å hindre tiltale, deretter for å hindre at saken kom for retten.

Hele tre ganger måtte israelsk politi, etter lang og grundig etterforskning, be påtalemyndigheten om å ta ut tiltale, før riksadvokat Avichai Mandelblit, som selv er utnevnt av Netanyahu, ga etter.

Netanyahu håpet lenge at nyvalget i april i fjor skulle ende med brakseier og at hele saken dermed kunne settes på vent, men slik gikk det ikke.

Hans eget høyreparti Likud og deres støttepartier fikk ikke nok stemmer til å kunne danne regjering, noe heller ikke opposisjonen gjorde.

Skjør samlingsregjering

Dette gjentok seg i september, og nok et nyvalg ble utlyst i mars i år. Før det siste valget ba Netanyahu de folkevalgte om midlertidig immunitet, men tilbakemeldingene var såpass klare at han trakk søknaden noen uker senere.

Valget i mars endte også med dødt løp, men etter langvarige forhandlinger greide Netanyahu å få opposisjonslederen Benny Gantz og en rekke andre partier med på en avtale om regjeringssamarbeid.

I henhold til avtalen får Netanyahu beholde statsministerstolen i 18 måneder framover før han må overlate den til Gantz. Om samlingsregjeringen lever så lenge, er et åpent spørsmål.

Også støttespillere møtte opp. Foto: AP/Scanpix

Ubetalte advokatregninger

Rettssaken mot Netanyahu kommer uansett til å trekke i langdrag, noe den israelske statsministerens kobbel av advokater vil sørge for.

Ifølge en gransking avisen Haaretz gjennomførte tidligere i år hadde den israelske statsministeren og kona Sara da opparbeidet seg nærmere 4,4 millioner kroner i ubetalte advokatregninger.

Netanyahu søkte landets riksrevisor om å få ta imot 20 millioner kroner i gaver fra rike velgjørere for å dekke advokatutgifter, men fikk avslag. Han fikk imidlertid tillatelse til å låne nærmere 6 millioner kroner fra den amerikanske milliardæren Spencer Partrich.

Langvarig rettssak

Dersom Netanyahu skulle bli funnet skyldig i tiltalen, er strafferammen opptil ti års fengsel for bestikkelse og opptil tre års fengsel for tillitsbrudd.

Om og når det noensinne blir aktuelt med soning, er uvisst, noe rettssaken mot Netanyahus forgjenger i statsministerstolen viste.

Ehud Olmert ble tiltalt for korrupsjon og måtte møte i retten høsten 2009. Først i mai 2014 falt dommen, som lød på seks års fengsel.

Dommen ble anket og straffen ble senere nedsatt, og først i februar 2016 begynte han soningen i Maasiyahu-fengselet i Ramla.

Der sonet han for øvrig sammen med Israels tidligere president Moshe Katzav, som ble dømt til sju års fengsel for voldtekt i 2011.

Om Netanyahu noensinne ender opp i Maasiyahu-fengselet, er det få i Israel som tør å sette pengene sine på. Landets lengstsittende statsminister har vist en enestående evne til å komme seg ut av kniper og kan ha flere kort i ermet.

(©NTB)

LES OGSÅ

Gjennomfører Israel annektering av okkuperte områder, går det til kjernen i et israelsk dilemma: Skal landet være en demokratisk stat eller jødisk stat?

De ultraortodokse miljøene fikk skarp kritikk for å holde synagogene åpne for lenge

• En dag i året skal de ultraortodokse ­jødene drikke alkohol til de ikke vet ­forskjell på det gode og det onde. I alle fall de unge mennene. Her kan du lese Vårt Lands reportasje fra bydelen Mea Sharim i Jerusalem - et år før korona-pandemien. Vi var med på den jødiske festen Purim.