Nyheter

Retten overstyrte moren: Nå må sønnen din få dø

Vincent Lambert får ikke lenger sondeernæring. Men den bitre striden om hans skjebne fortsetter.

Den hardt hjerneskadde franskmannen vil om kort tid dø. Striden om han skal leve eller få dø har skapt uforsonlige fronter i familien, men retten har nå tatt en endelig avgjørelse om at han ikke lenger skal holdes i live gjennom sondeernæring.

LES MER: Lamberts leger truet

Resignert

Selv om sykehuset startet prosessen for en uke siden, var det først mandag at foreldrene Viviane og Pierre Lambert kom med en uttalelse om at «hans død nå er uunngåelig». Og at de har resignert, men uten å godta beslutningen.

Men selv om foreldrene har resignert, er den 90 år gamle faren Pierre Lambert klar på hva han mener.

– Det er forkledd mord, det er aktiv dødshjelp, sa han til journalister utenfor universitetssykehuset i Reims.

De har også anmeldt legene og sykehuset for drap.

– Den anmeldelsen får neppe konsekvenser, sier Tom Holta Heide. Han er teolog og oversetter, bosatt i Frankrike, og følger Lambert-saken tett.

Holta Heide sier det er vanskelig å forestille seg at den dypt splittede familien noen gang kan finne sammen igjen etter dette.

– Jeg gjetter på at de må bli to adskilte bisettelseseremonier, når den tid kommer, sier Holta Heide.

To grupper

På sykehuset er det nå to adskilte grupper som våker over ham – foreldrene og to av Vincents søsken – på den ene siden. Kona Rachel, seks søsken og to nevøer på den andre. Sykehuset har ordnet to rom ved siden av der Vincent ligger, slik at ulike deler av familien kan besøke ham – uten å møte eller se hverandre.

Søsteren Marie var på vei ut fra Vincents rom mandag da hun hørte om uttalelsen fra foreldrene om at døden er uungåelig.

– Jeg er veldig overrasket. Det er utrolig at de sier dette etter så mange års kamp. Jeg synes avgjørelsen er klok og respektfull, sa hun til nyhetsbyrået AFP. Hun sier de ikke vet hvor mange dager det vil ta.

– Vi er i den siste fasen, og det er en smertefull tid for alle, sier Vincents yngre søster.

Saken har versert i fransk og europeisk rett i mange år.

Kona, som er Vincent Lamberts formynder, har sagt at Vincent ikke ville ha ønsket å bli holdt kunstig i live. Han var jo sykepleier og så selv pasienter i den situasjonen. Men han skrev det aldri ned. Det er en av grunnene til at saken har fortsatt i så mange år.

LES MER: – Tror mer når døden nærmer seg

Svært krevende

Morten Horn sier at saker som denne kan være veldig krevende, faglig, etisk og menneskelig sett.

– Mitt syn er at det sjelden hjelper å blande juss og religion inn i dette, tvert om bidrar det bare til ytterligere forsterkning av frontene. I Norge ville vi forsøkt å løse en slik konflikt gjennom Klinisk etikkomité (KEK), og gjennom samtale etter samtale med de involverte, sier han. Horn er spesialist i nevrologi, og overlege ved Oslo universitetssykehus, og medlem i Rådet for legeetikk.

Splittet

Morten Horn sier at Vincent Lambert nå vil dø slik «naturen har bestemt det, gjennom dehydrering og eventuelt også mangel på næring».

– Det er usikkert om pasienter i en slik situasjon registrerer følelsen av tørste og sult, men det oppgis at han blir dypt sedert. Det betyr at han helt sikkert ikke vil lide mens han dør, sier Horn.

Horn beskriver den vegetative tilstanden Vincent Lambert er i som «bevisstløs våkenhet». Lambert har sterkt nedsatt hjernefunksjon, med ingen, eller kun minimal evne til bevissthet.

– Dersom en pasient har en alvorlig hjerneskade, som fører til at han er i en vedvarende vegetativ tilstand etter mer enn ti år, er det medisinsk sett meningsløst å fortsette kunstig tilførsel av væske og næring gjennom sonde. Det er ingen grunn til å tro at man gjør noe godt for ham, annet enn å forlenge en eksistens det ikke er tenkelig at han har noen glede av, sier Horn.

I den grad Vincent Lambert registrerer noe, sier Horn det er grunn til å tro at det er hjelpeløshet, forvirring eller smerte.

Ingen unnskyldning

– Det er trist at foreldrene, og særlig katolske krefter i Frankrike, har bidratt til denne uverdige behandlingen gjennom minst fire år. Det at det har vært i beste mening er ingen unnskyldning, mener Horn.

Tom Holta Heide mener foreldrenes sterke engasjement i saken går utover deres naturligvis dypt smertefulle rolle som foreldre.

– De er aktive på den katolske kirkens ytterfløy, blant fundamentalistene i det såkalte Brorskapet av den hellige Pius X, som Benedikt XVI prøvde å ta inn i varmen igjen blant annet ved å tillate messe på latin. Men foreldrene støttes også av det franske bispekollegiet og Paven. Etter manges mening er imidlertid dette ikke en «klassisk» eutanasi-sak, sier Heide.

Farvel

Nevøen François Lambert var en av dem som besøkte Vincent på mandag. Han har jobbet som advokat for onkelen, og sa at han ville komme tilbake på kvelden for å ta farvel.

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å prate. Men jeg tror jeg skal sette på musikk, sa han.

---

Lambert-saken

  • Sykepleieren Vincent Lambert ble alvorlig skadet i en motorsykkelulykke i 2008. Siden da har han ligget i en vegetativ tilstand, med alvorlig hjerneskade. Han har blitt holdt i live gjennom sondeernæring.
  • I 2013 anbefalte legene at behandlingen skulle stanse. I samråd med kona ble det bestemt at sondeernæringen skulle opphøre, og da ville Lambert dø etter kort tid. Men foreldrene protesterte, og det startet en lang prosess i rettssystemene i Frankrike.
  • Foreldrene har i flere år prøvd å gå rettens vei for at behandlingen skal fortsette. De har tapt i alle instanser, også i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2015.
  • 29. juni kom kjennelsen fra den høyeste domstolen. Den sa at legene skal avslutte sondeernæringen. De startet med dette 2. juli.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter