Nyheter

– Kan ikke fortsette å svikte ofrene

Norge må beskytte menneskehandelsofre som 
vitner – også når etterforskningen ikke fører fram, mener leder av
 Krisesentersekretariatet.

Kvinner som vitner mot bakmenn mister beskyttelsen 
de har krav på om saken aldri når frem til domstolen. I går avslørte NRK Brennpunkt at nesten alle trafficking-saker blir henlagt.

– Skal vi være det humane landet vi liker å tro at vi er, må vi fjerne den føringen som sier at retten til beskyttelse først trer i kraft når et offer har vitnet i retten, sier Tove Smaadahl.

Sakene er krevende å etterforske, og mange av ofrene vet ikke nok om bakmenn og pengetransaksjoner til at politiet kommer i mål med etterforskningen.

LES OGSÅ: – Viktig å beholde sexkjøpsloven

Trusler over telefonen

Kvinnene som mister beskyttelsen står i stor fare for å bli retraffickert, altså kjøpt og solgt på nytt. Mildrid Mikkelsen, leder av ROSA-prosjektet som hjelper ofre for menneskehandel har selv hørt hvordan kvinner som skal sendes ut av landet trues av bakmenn over telefonen.

– Vi snakker om så mange ofre at det ikke vil være mulig å gi alle opphold, men vi burde beskytte langt flere enn vi gjør i dag.

Tove Smaadahl mener beskyttelse for ofrene må trumfe faren for at noen utnytter systemet.

– I Norge er vi så redde for at alle skal komme hit og få opphold, men vi skylder disse menneskene at de får realitetsbehandlet sakene sine, uavhengig av om de får muligheten til å vitne i en rettssak.

LES OGSÅ: Hentet fra Nigeria til Bergen

Får de dømt

Som politiadvokat i Bergen var Rudolf Christoffersen den i Norge som fikk flest menneskehandlere dømt. Han mener man ikke trenger å endre regelverket.

– Jeg mener det er viktig å stille krav, også til ofrene. Det er viktig at vi får dømt bakmennene. Både i saker der barn har blitt satt til å tigge, og der kvinner blir solgt, har domfellelser skremt nettverkene fra å operere i Bergen i ­ettertid, sier Christoffersen som i dag jobber med menneske­handel og terrorisme i Europa i Eurojust i Haag. Eurojust er for politiadvokater det Europol er for politiet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Han mener det med godt samarbeid er mulig å beskytte ofrene selv om sakene ikke fører frem til tiltale og rettssak.

– I Bergen samles en gruppe, bestående av politi, kommunale etater, Nav og barnevern innen 24 timer når det kommer inn en menneskehandelsak. Om den ikke fører frem til tiltale er det disse etatene som skal ta seg av ofrene, men som politi har jeg selv skrevet notater og uttalelser om hvilke farer ofrene står overfor om de sendes ut av landet.

LES OGSÅ: Den tapte sex-kampen

Fikk beskyttelse

Det har ført frem, og flere ofre som aldri fikk vitnet i en rettssal, fikk likevel beskyttelse i Bergen.

– Det er de andre etatene som har ansvaret for å be om en uttalelse fra politiet i slike saker. I Bergen blir det gjort, men, påpeker han, samarbeidet er ikke like godt over hele landet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter